Hydros Brasil-trøbbel

Hydro tror det er snakk om dager før Alunorte-embargo løftes

Opptrappingen av produksjonen ved Hydros Alunorte-anlegg i Brasil går fremover. Men forholdet til urbefolkningen er fortsatt spent. – Vi fikk oss en ordentlig lærepenge, sier Hydro-sjefen.

Ricardo Moraes / X02675
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Restriksjonene på Hydros avfallsdeponi ved Alunorte-anlegget i Brasil har tynget selskapets lønnsomhet i over halvannet år. Forrige uke ble en av de to embargoene fjernet av den lokale domstolen, og nå går det fremover med produksjonsopptrappingen.

Alunorte er verdens største alumina-raffineri, og ligger i Amazonas i Brasil.

– Har dere en antagelse om når dere kan komme opp i full produksjon i Alunorte?

– Nei, vi har ikke det. Vi kommer ut av 2019 med en takt på 85–95 prosent. Og så er det ytterligere optimalisering, men gjennom 2020 vil vi komme opp i full kapasitet. Akkurat når det skjer, tør jeg ikke si, sier Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim til E24.

– Vi skal være oppe i full kapasitet ved utgangen av 2020 sånn at vi får et helt år med full produksjon av 6,3 millioner tonn i 2021, sier hun videre.

Det avhenger imidlertid av at den siste embargoen på avfallsanlegget fjernes. Basert på tidligere erfaringer tror Aasheim at det nå kan være snakk om bare noen dager, men hun understreker at dette er opp til dommeren.

Hydro

Spenninger rundt urbefolkning

Men embargoen er ikke det eneste problemet for Hydro i Amazonas. Til helgen drar Hydro-sjefen selv ned for å møte lokalbefolkningen.

– Dette er et veldig ressurssvakt samfunn, så det å høre hva de er opptatt av er veldig spennende. I stedet for å komme som et stort internasjonalt selskapet og tre løsninger ned over hodet på de lokale, må vi finne løsninger sammen, sier hun.

– Ønsker lokalbefolkningen at dere trekker dere ut?

– Det er litt forskjellig avhengig av om det er folk som vil ha jobb, men det er også mye diskusjon rundt næringsvirksomhet og urbefolkning. Den spenningen der, den ligger jo der, sier Aasheim videre.

Har satt i gang tiltak

Hun presiserer at Hydro forholder seg til myndighetene som har regulert landet for næringsutvikling, og de lisensene og kravene som selskapet møter.

Les også

Brexit og handelskrig truer: Hydro kutter etterspørselsvekst for tredje gang i år

– Men jeg mener vi kan si at vi har en mye bedre dialog nå, både med lokalsamfunnet og myndighetene, etter den situasjonen hvor vi fikk oss en ordentlig lærepenge.

Problemene ved Hydro-eide Alunorte startet med et kraftig regnskyll og utslipp av regnvann fra fabrikkområdet ved anlegget på starten av fjoråret, hvoretter miljømyndigheter og en regional domstol påla redusert produksjon.

Lokalbefolkningen beskyldte også Hydro for giftige utslipp, noe som Hydro benektet. Det ble ikke bevist og selskapet har hele tiden benektet at utslippene var giftige.

Hydro har iverksatt flere tiltak for å imøtekomme lokalbefolkningen, blant annet utdanningsprogram og andre sosiale tiltak.

Les også

Hydro kutter 2.200 årsverk frem mot 2023

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Hydros Brasil-trøbbel
 2. Alunorte
 3. Hydro
 4. Amazonas
 5. Aluminium
 6. Bærekraft
 7. Regnskog

Flere artikler

 1. Hydro: Siste Alunorte-restriksjon er fjernet

 2. Alunorte-saken har kostet Hydro 2,4 milliarder

 3. Strømbrudd-trøbbel for Hydro i Brasil

 4. Annonsørinnhold

 5. Beskylder Hydro for fagforeningsknusing i Brasil

 6. Betalt innhold

  Resultatfall for Hydro