Vekst og skyhøy ordreinngang for Kongsberg Gruppen etter Rolls-Royce-ekteskap
Kongsberg Gruppen hadde en ordreinngang på nesten 10 milliarder i andre kvartal, den høyeste på over fem år.
NASAMS: Nye bestillinger av luftvernsystemet NASAMS bidro til skyhøy ordreinngang for Kongsberg Gruppen i andre kvartal. Bildet er tatt under den første skarpskytingen med missilene i Sverige i 2014.
Kongsberg Gruppen slapp onsdag sin første kvartalsrapport der Rolls-Royce Commercial Marine er fullstendig integrert i regnskapet. Etter at milliardoppkjøpet av Rolls-Royce-divisjonen ble annonsert i fjor sommer ble selskapet formelt overtatt av Kongsberg 1. april.
Gitt fusjonen er det ikke overraskende at omsetningen har gjort et kraftig hopp fra 3,53 til 6,24 milliarder kroner, sammenlignet med samme periode i fjor.
Les også: (+) Så mye tjener de 20 best betalte topplederne på Hovedindeksen
Brutto driftsresultat (EBITDA) steg fra 241 til 479 millioner kroner (eller til 371 millioner hvis man justerer for de nye regnskapsreglene IFRS 16).
Korrigert for de nye regnskapsreglene har Kongsberg Gruppens brutto driftsmargin (EBITDA) falt fra 6,8 til 5,9 prosent etter fusjonen. Konsernet har vært åpne på at Rolls-Royce Commercial Marine som de har kjøpt opp har slitt økonomisk i kjølvannet av oljebremsen.
Brutto driftsmargin med nye regnskapsregler endte på 7,7 prosent. Resultat før skatt falt fra 114 til 88 millioner (103 millioner med gamle regnskapsregler).
– Vi har hatt høy aktivitet i kvartalet, og vi rapporterer vekst i samtlige forretningsområder som forventet. Integrasjonsarbeidet knyttet til både CM og Kongsberg Aviation pågår med høy intensitet og innsats, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen.
Aksjeeksperter: Disse selskapene er tryggest i handelskrigen
Nesten 10 milliarder i nye ordrer
Ordreinngangen i kvartalet endte på 9,62 milliarder kroner, noe som er det høyeste selskapet har levert i et enkeltkvartal siden første kvartal 2014 hvis man holder Rolls-Royce utenfor.
Med påfyllet lå dermed ordreboken ved utgangen av kvartalet på hele 27,77 milliarder kroner.
Ordreinngangen er også milevis over forventningen som ifølge DNB Markets var på 5,6 milliarder. Av økningen på 4,32 milliarder sto Commercial Marine (CM) for 2,65 milliarder, mens «gamle» Kongsberg Maritime fikk 481 millioner mer i ordrer og dro inn totalt 2,59 milliarder.
Her er noen av kontraktene Kongsberg Gruppen har dratt inn i det siste:
- Kongsberg Gruppen skal levere simulator for å teste autonome skip i Sør-Korea
- Qatar kjøper norsk luftvernsystem for 5,6 milliarder av Kongsberg Gruppen og Raytheon
- Forsvaret og Kongsberg Gruppen inngår ny avtale: Vil samarbeide om beredskap
- Australia kjøper norsk-amerikansk luftvernsystem: Kongsberg Gruppen sikret 1,6 milliarder
- Kongsberg Gruppen sikret storkontrakt på Awilco-rigg verdt 350 millioner
- Gjennombrudd for norsk missil: Japan vil kjøpe Kongsbergs Gruppens JSM for ukjent sum
KONSERNSJEF: Geir Håøy i Kongsberg Gruppen
Noe av det som også løftet ordreinngangen var Australias bestilling av luftvernsystemet Nasams for 1,6 milliarder, og ytterligere leveranser til kampflyprogrammet F35 på totalt 2,0 milliarder. Etter kvartalets slutt sikret konsernet seg i tillegg en gigantavtale med Qatar verdt 5,6 milliarder for Nasams-leveranser.
Regner man med dette satt forsvarsvirksomheten til Kongsberg med en ordrebok på hele 19 milliarder ved utgangen av juli. Det er det høyeste noensinne.
Samtidig som forsvarsvirksomheten har sopt opp en rekke nye avtaler og bestillinger, er det også lystegn i det maritime markedet. Kongsberg Maritime leverer en rekke avanserte kontroll- og styringssystemer til skip, rigger og ulike typer fartøy.
Ifølge rapporten fra Kongsberg er det fortsatt utfordrende innen tradisjonell offshore, som boring og supply, men det positiv utvikling innen LNG-skip og produksjonsfartøy for olje- og gassindustrien.
DNB Markets har en kjøpsanbefaling på aksjen og et kursmål på 150 kroner, men meglerhuset påpekte tirsdag at aksjen ligger langt under det:
– Med noen kortvarige unntak har kursen vært fallende siden midten av mars i år og den stengte mandag på 106 kroner per aksje. Nedgangen har vedvart på tross av at selskapet de siste månedene har annonsert flere forsvarskontrakter på til sammen over 10 milliarder kroner, skrev DNB, og la til at mange av kontraktene ligger frem i tid.
Qatar kjøper norsk luftvernsystem for 5,6 mrd.
Sikrer seg milliarder i «hemmelig» kontrakt
Kongsberg Gruppen og Forsvaret med nytt samarbeid
Her kan du lese mer om
Flere artikler
Historisk tykk ordrebok i Kongsberg Gruppen
Kongsberg mener de kan lande forsvarsordrer verdt 100 milliarder
Kongsberg Gruppen dobler inntektene etter Rolls-Royce-oppkjøp
- Annonsørinnhold
Kongsberg Gruppen øker resultatene i fjerde kvartal: Varsler nytt ekstrautbytte
Stabile inntekter og kraftig økt lønnsomhet i Kongsberg Gruppen