Equinor kutter investeringer og reduserer leteaktivitet

Oljekjempen har allerede varslet at tilbakekjøp av egne aksjer legges på is inntil videre. Nå lanserer selskapet en ny krisepakke til 33 milliarder kroner for å håndtere corona-krisen.

Equinor-sjef Eldar Sætre

Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad / Stavanger Aftenblad
 • Eivind Bøe
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Corona-krisen og lav oljepris gjør at Norges største selskap nå gjør kraftige endringer i årets planer. Det skal kuttes i investeringer, leteaktivitet og driftskostnader.

Kuttene skal sørge for at Equinor kan sette av tre milliarder dollar, tilsvarende 33 milliarder kroner med dagens kurs, for å styrke den finansielle robustheten, går det frem av en melding fra selskapet.

– Equinor er i en sterk finansiell posisjon for å håndtere volatilitet og usikkerhet i markedet. Vår strategi ligger fast, og vi tar nå nye grep for å ytterligere styrke vår robusthet i denne situasjonen med spredning av coronaviruset og lave råvarepriser, sier Equinor-sjef Eldar Sætre i meldingen.

Equinor-aksjen åpner opp rundt tre prosent på Oslo Børs onsdag, ett prosentpoeng mer enn Hovedindeksen.

Stanser boring i USA

Hovedelementene i handlingsplanen er:

 • Reduksjon av organiske investeringer for 2020 fra 10–11 milliarder dollar til rundt 8,5 milliarder dollar, en reduksjon på om lag 20 prosent.
 • Reduksjon av leteaktivitet for 2020 fra om lag 1,4 milliarder dollar til rundt 1 milliard dollar.
 • Reduksjon av driftskostnader for 2020 med om lag 700 millioner dollar, sammenlignet med opprinnelige estimater.

«I den landbaserte virksomheten i USA stanses boring- og kompletteringsaktiviteter for å produsere volumene i senere perioder, og redusere investeringskostnadene betydelig for 2020», skriver selskapet.

Har opprettholdt produksjon

Equinor har allerede meldt at det stanser tilbakekjøp av aksjer inntil videre. Disse kostnadsreduksjonene kommer i tillegg.

– Vi har gjennomført tiltak for å redusere risikoen for spredning av coronaviruset og har så langt vært i stand til å opprettholde produksjonen på alle våre felt. Sikre operasjoner er vår førsteprioritet i denne situasjonen, sier Sætre.

Vil trolig måtte låne penger til utbytte

I Equinor oppdaterte prognoser legger selskapet nå til grunn en dollarkurs på 11 kroner «resten av året», ifølge selskapet. Det er en kraftig justering fra dollarkursen selskapet la til grunn for 2020 og 2021 som selskapet la til grunn i februar på 8,75 kroner per dollar.

Alle grepene Equinor nå tar for å redusere pengebruken, både i virksomheten og til aksjekjøp, sørger for at selskapet kan klare seg med en lavere oljepris enn før for å dekke kostnadene sine.

Selskapet peker selv på at de i 2014 – da oljebremsen begynte å treffe bransjen – trenge en oljepris på rundt 100 dollar per fat for å ha en «nøytral organisk kontaktstrøm før kapitaldistribusjon».

De trengte altså en oljepris som er nesten fire ganger så høy som dagens nivå for å dekke driftskostnader og investeringer – og det er før man regnet med andre utgifter, oppkjøp og utbytter. For å betale utbytter lånte selskaper penger.

Fra 2013 og utover begynte selskapet imidlertid å iverksette en rekke tiltak som skulle kutte kostnadsnivået og effektivisere selskapet.

Innsatsen har ført til at selskapet i år ville sittet igjen med penger til overs etter at investeringene var dekket, selv med en oljepris på 50 dollar. Som E24 skrev i februar ville en oljepris på rundt 65 dollar dermed føre til et kraftig fall i selskapets gjeldsgrad.

Slik ble det ikke og med en oljepris på under 30 dollar fatet tas det grep. Krisepakken som nå iverksettes fører til at Equinor vil kunne dekke både driftskostnader og investeringer med en gjennomsnittlig oljepris på 25 dollar fatet resten av året.

Men det tallet er også før eventuelle oppkjøp og utbytter.

Selskapet har varslet at tilbakekjøpene av aksjer til 675 millioner dollar er satt på vent, mens årets utbytte har foreløpig ikke blitt endret på. Det ble i februar foreslått økt med snaue fire prosent til 0,27 dollar per aksje.

Gitt at selskapet trenger 25 dollar per fat fra nå og ut året for å dekke drift og investeringer (som allerede er redusert kraftig) så innebærer det at Equinor trolig må låne penger hvis de fortsatt skal betale ut et like stort utbytte.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Equinor
 3. Oljeindustrien

Flere artikler

 1. Equinor tar milliardkutt for å lette presset: – Trolig langt bedre enn markedet ventet

 2. Equinor reduserer utbyttet med nesten 70 prosent

 3. Betalt innhold

  Equinor presenterer kostnadskutt på over 33 milliarder

 4. Betalt innhold

  Equinor låner 52 milliarder kroner

 5. Equinor-sjefen forbereder seg på en oljepris under 20 dollar: - Det er en ekstrem situasjon