Lendo minsker driftsresultatet med 58 millioner kroner

Schibsteds pengemaskin Lendo sliter i møte med nye forbrukslånsregler. Satsingen på nye markeder tynger også driftsmarginene i andre kvartal.

NYE MARKEDER: Brutto driftsmarginer faller fra 41 til 13 prosent, blant annet på grunn av økte kostnader til markedsføring.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Brutto driftsresultat (ebitda) for Lendo endte på 26 millioner kroner i andre kvartal 2019, ned fra 84 millioner i andre samme kvartal året før. Det kommer frem i kvartalsrapporten til Schibsted, som eier Lendo.

Brutto driftsmarginer falt fra 41 prosent til 13 prosent i andre kvartal 2019.

Nedgangen i ebitda-marginene skyldes blant annet økte kostnader til markedsføring på grunn av utvidelse til nye markeder.

Driftsinntektene fra Lendo i Norge, Sverige og Finland var på 205 millioner kroner i andre kvartal, ned fra 208 millioner kroner i samme kvartal 2018.

Det er særlig Lendo Norge som drar inntektene ned, på grunn av de nye forbrukslånsreglene, opplyser Schibsted i kvartalsrapporten.

Les også: Hadde nesten 600.000 i forbrukslån: – En typisk sum

Venter dårlige tall fremover

– Markedsnedgangen for Lendo i Norge har vært større enn ventet, sier Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund i en børsmelding.

I mai kom den nye forskriften for forbrukslån og i juli ble også gjeldsregisteret gjort tilgjengelig. Dette har gjort at bransjeaktørene har spådd et svakt år for forbrukslån.

– Når vi går inn i en periode med nye regler, vil Lendo og industrien generelt stå i fare for å se moderate tall en stund fremover, sier Skogen Lund.

Schibsted-sjefen påpeker imidlertid at de nye reglene er viktige for et sunt forbrukslånsmarked.

Les også

«Gjeldsregister» brukes til å pushe forbrukslån

Øker i Sverige

Brutto driftsmarginer er i stor grad minsket på grunn av økte kostnader i forbindelse med utvidelse til nye markeder. Den geografiske utvidelsen sto for 16 prosentpoeng av nedgangen i ebitda-marginene, ifølge Schibsted.

– Lansering i nye land påvirker marginene negativt i utvidelsesfasen - som planlagt, skriver Schibsted i sin kvartalsrapport.

I fjerde kvartal 2018 og første kvartal 2019 utvidet Lendo til både Danmark, Polen og Østerrike.

I Sverige ser Schibsted en god vekst i Lendo, der inntektene økte med 10 prosent.

Samtidig ser selskapet gode signaler fra Danmark, opplyser selskapet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Schibsted

Flere artikler

  1. Schibsted svakere enn ventet i fjerde kvartal

  2. Inntektene økte for Schibsted i tredje kvartal

  3. Schibsted ønsker reguleringene som tynger resultatet velkommen

  4. Schibsted knuste forventningene

  5. Resultatbom for Schibsted – men inntektene øker