Kraftig resultatfall for Stein Erik Hagen

Stein Erik Hagens Canica hadde fikk et kraftig resultatfall i fjor. Likevel hentet familien ut et utbytte på 300 millioner kroner. 

UTBYTTEFEST: Hagens familieselskap hentet ut 300 millioner kroner i fjor.
Publisert:

Familieselskapet til Hagen-familien, Canica, fikk et resultat på 355,9 millioner kroner i etter skatt i fjor. Det er en nedgang på 1,35 milliarder kroner fra året før, viser selskapets regnskap for 2018 som ble levert Brønnøysundregistrene tirsdag.

Det er likevel et tålelig greit resultat for selskapet som i 2017 fikk et ekstraordinært milliardutbytte fra Orkla som følge av salget av aluminiumsselskapet Sapa. Resultatet for 2018 er i hovedsak på linje med 2016-regnskapet.

Canica eier rundt 19 prosent av Orkla. Ved utgangen av året var disse aksjene verdsatt til rundt 13,2 milliarder kroner. Videre eier Hagen-familien 4,9 prosent av selskapets aksjer gjennom Tvist 5, en aksjeposisjon som ved utgangen av året var verdsatt til 3,4 milliarder kroner.

I motsetning til fjoråret har Hagen-familien hatt god avkastning på disse aksjene hittil i år. Orkla-aksjen er så langt i år opp 11,49 prosent, etter en nedgang i fjor på 21,84 prosent.

Les også

Stein Erik Hagen om den nye Orkla-sjefen: – Vi tenker likt og snakker samme språk

Sender utbyttet til Sveits

Det er besluttet å betale ut 300 millioner kroner i utbytte til aksjonærene i Canica etter regnskapsåret.

Hagen-familiens selskap Tvist 3 står som største eier i Canica med 90 prosent av aksjene. Dette fører til en utbytteutbetaling på 270 millioner kroner i fjor.

Regnskapet fra Tvist 3 viser at disse pengene igjen er overført til Sveits-registrerte Canica Holding Ag.

Stein Erik Hagens datter Caroline Marie Hagen Kjos står som største aksjonær i Tvist 1 som eier de øvrige aksjene i Canica. Utbytte som er utbetalt hit er overført til egenkapitalen i selskapet, viser Tvist 1-regnskapet.

Det var tilbake i 2014 Stein Erik Hagen bestemte seg for å gi stafettpinnen videre til sine barn. Caroline Hagen Kjos overtok da styreledervervet i Canica. Hagens sønn Carl Erik Hagen er på sin side nestleder i Canica-styret.

Hagens andre datter Nina Camilla Hagen Sørli sitter i dag blant annet som styreleder i Canica Investor, som gjennom Tvist 5 eier en rekke eiendomsselskaper.

Les også

Thon mer enn femdoblet resultatet

Interiørkjede tapte millioner

I tillegg til eierskapet i Orkla har Canica store eierinteresser i blant annet Komplett, Jernia og Kremmerhuset.

Forrige uke skrev Dagens Næringsliv om at interiørkjeden Kremmerhuset hadde tapt 37 millioner kroner de siste to årene.

– Kremmerhuset har hatt nedadgående lønnsomhet i fem år. Det tar tid å snu et selskap. 2018 var et år der vi også tok avskrivninger og hadde ekstraordinære kostnader. Vi har lagt ned noen butikker, sa daglig leder Vebjørn Torsetnes til DN den gang.

Selv om det skulle komme turbulente tider virker det å være lite å frykte for Canica. Ved utgangen av året hadde familieselskapet en egenkapital på 13,6 milliarder kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om