Venter milliardfall for Equinor

Svake gasspriser og en lavere oljepris fortsetter å tynge Equinors resultater, som analytikerne tror barberes med rundt syv milliarder kroner i andre kvartal. 

EQUINOR-SJEF: Analytikerne venter svake resultater fra oljeselskapet Eldar Sætre leder.
Publisert:

Equinors resultater er ventet å vise betydelig svekkelse når olje- og gassgiganten torsdag morgen legger frem sine tall for april, mai og juni.

– Det blir et svakt resultat, sier oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie.

Analytikerne som følger selskapet anslår for andre kvartal et justert resultat før skatt på 3,4 milliarder dollar, eller 29 milliarder kroner, ifølge prognoser Equinor har hentet inn.

Det er ned fra 4,3 milliarder dollar, eller 36 milliarder kroner, i samme periode i fjor, basert på daværende valutakurs.

Meglerhuset Sparebank 1 Markets' oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen forventer noe bedre resultat enn gjennomsnittet. I en oppdatering påpeker han at konsensusforventningene er «dramatisk» redusert med rundt 20 prosent den siste måneden.

– Nåværende konsensusforventninger virker rimelige eller kanskje litt for konservative, skriver analytikeren.

Gass-kollaps

Equinors tall for første kvartal ble tynget av en kollaps i gassprisen og lavere oljepris, en utvikling som fortsatt i andre kvartal.

En mild vinter og overflod av nedkjølt flytende naturgass (LNG) i markedet har bidratt til å sende gassprisene rett ned. Oljeprisen er også under press grunnet frykt for lavere etterspørsel, og falt i andre kvartal rundt fire dollar til 63 dollar fatet.

– Hovedårsakene til det lavere resultatet er lavere olje- og gasspriser samt lavere norsk oljeproduksjon, understreker Bjørgan i Carnegie.

Les også: Denne prisen er like viktig for Norge som oljeprisen

Sveen-Nilsen peker også på svake europeiske gasspriser og noe lavere produksjon enn ventet på norsk sokkel.

– Vi mistenker at DPN (den norske virksomheten, journ.anm.) er den sentrale årsaken til at konsensus er kuttet med 20 prosent den siste måneden, legger han til.

Solgte oljen for mindre penger

Analytikerne venter at Equinor fikk mindre betalt for oljen i andre kvartal:

  • For den norske oljeproduksjonen er estimatet i snitt 61 dollar per fat, mens det er 58,8 dollar fatet for internasjonal produksjon.
  • I fjorårets andre kvartal oppnådde selskapet en pris på 67,4 dollar fatet for sin norske produksjon, og 63,9 dollar fatet for sin internasjonale produksjon.

Bjørgan i Carnegie forklarer at Equinor alltid vil få en noe lavere pris enn nivået på brentolje fordi det har en del NGL (en gruppe hydrokarboner) i sin norske portefølje og en del amerikansk-priset olje i den internasjonale porteføljen.

– Dette kvartalet er andelen NGL i Norge ekstra høy og de realiserer derfor en enda lavere pris i forhold brent enn normalt, sier han.

Et mye brukt tall blant analytikerne som følger oljeselskapet er fri kontantstrøm, som forteller hvor mye penger selskapet sitter igjen med fra salget av olje og gass etter at utgifter og investeringer er betalt.

Sparebank 1 Markets spår en negativ fri kontantstrøm i kvartalet på 168 millioner dollar, sammenlignet med konsensus på 827 millioner dollar i positiv fri kontantstrøm.

– Vi gjetter at vi er under forventningene fordi vi har inkludert to skatteavdrag på norsk sokkel i andre kvartal, og også inkludert en betaling på over 900 millioner dollar for økt eierandel i Caesar Tonga-feltet i Mexicogolfen, forklarer Sveen-Nilsen.

– Priset inn

Equinors aksjekurs har fått seg en støkk det siste året med en nedgang på rundt 20 prosent til kurs 165,10 kroner ved stengetid tirsdag.

Både Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets (kursmål 185 kroner) og Bjørgan i Carnegie har en kjøpsanbefaling på Equinor.

Bjørgan forventer ikke store kursreaksjoner i etterkant av fremleggelsen torsdag.

– Vi forventer jo en svak rapport, men det gjør stort sett alle og aksjekursen har vel allerede priset det inn og mer til, sier han.

Sveen-Nilsen skriver at Equinor historisk har endret sin guiding for året som helhet i fremleggelsen av tallene for andre og tredje kvartal.

– Men vi ser ingen åpenbare risikofaktorer til selskapets guiding for 2019, understreker han.

På selskapets kapitalmarkedsdag i februar i år anslo Equinor en årlig produksjonsvekst på rundt tre prosent i snitt frem mot 2025.

Det betyr at selskapet må pøse på med nye brønner og felt, ettersom produksjonen i dagens felt faller med rundt fem prosent i året, ifølge Equinor-sjef Eldar Sætre.

Produksjonen i 2018 endte på rekordhøye 2,11 millioner fat oljeekvivalenter per dag. I 2019 tror Equinor på like høy produksjon.

Sparebank1 1 Markets har en prognose på 2,12 millioner fat per dag, men advarer:

– Som for Lundin og Aker BP er Equinors produksjon for 2019 svært sensitiv til Sverdrups første olje og opptrappingstakt, skriver Sveen-Nilsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om