Oppkjøp og sammenslåinger

Hongkong-børsen dropper gigantbudet på London-børsen

Styret er «skuffet» over å ha gått glipp av en avtale som «ville ha skapt et verdensledende infrastrukturkonsern».

Steinar Rostad Brevik.
  • Eivind Bøe
Publisert:,

Selskapet Hong Kong Exchanges and Clearing Limited (HKEX) som drifter Hongkong-børsen dropper budet på London Stock Exchange Group, skriver førstnevnte i en pressemelding.

Budet var på 29,6 milliarder pund, tilsvarende 330 milliarder kroner, etter dagens kurs.

– Styret fortsetter å mene at en kombinasjon av London-børsen og Hongkong-børsen er strategisk overbevisende og ville ha skapt et verdensledende infrastrukturkonsern, skriver HKEX Group.

Selskapet skriver at styret ved Hongkong-børsen er «skuffet» over at de ikke har fått meg seg ledelsen ved London-børsen i dette synet, og at styret som en konsekvens har besluttet at det ikke er i aksjonærenes beste interesse å gå videre med budet.

– Politisk supersensitivt

Budet fra Hongkong-børsen kom som en overraskelse 11. september, da HKEX-sjef Charles Li sa at sammenslåingen ville «redefinere globale finansmarkeder i tiår fremover».

London-børsen avviste budet og viste til grunnleggende bekymringer for viktige punkter. Budet ville trolig ha møtt på storpolitiske utfordringer, hvis det skulle ha blitt godkjent av nødvendige myndigheter.

– Dette er to av verdens største børser. En overtagelse fra Hongkong, en spesiell administrativ region under Kina, kan bli sett på som en overtagelse fra Kina, sa toppsjef Ronald Wan i Partners Capital International til Bloomberg i september.

– Det vil ikke bli enkelt å få denne forbi alle de regulatoriske hindringene – avtalen er politisk supersensitiv, sa Wan.

Har vært i annen prosess

De politiske utfordringene var ikke de eneste som satte kjepper i hjulene for sammenslåingen.

London-børsen har samtidig vært midt i en oppkjøpsprosess av finansdataleverandøren Refinitiv, som den vil kjøpe for 27 milliarder dollar, tilsvarende 246 milliarder kroner.

En eventuell avtale med Hongkong-børsen ville ha satt en stopper for Refinitiv-oppkjøpet. Nå som Hongkong har trukket tilbake budet, betyr det at LSE kan gå videre med avtalen med Refinitiv.

Meldingen fra Hongkong-børsen
Les også

Hongkong-børsen vil sluke London-børsen for 327 milliarder (fra 11.09.)

London-børsen avviser bud fra Hongkong-børsen (fra 13.09.)Hongkong-børsen gir ikke opp kampen om London-børsen (fra 13.09.)

Her kan du lese mer om

  1. Oppkjøp og sammenslåinger
  2. London Stock Exchange
  3. Hongkong-børsen

Flere artikler

  1. Hongkong-børsen vil sluke London-børsen for 327 milliarder

  2. FT: London-børsen klar til å avslå Hongkong-bud

  3. Svenske SBB vil sluke Hemfosa for 22,25 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Stort sett oppgang i Asia – Hongkong-børsen faller

  6. Tencent legger inn bud på alle aksjene i Funcom