Bitcoins Norge-saksøkerne har fått forlikstilbud på åtte millioner

De tidligere Bitcoins Norge-kundene i gruppesøksmålet mot kryptobørsen har etter at Økokrim startet en etterforskning fått et forlikstilbud på samlet i overkant av åtte millioner kroner.

TVANGSSOLGTE: Ole André Torjussen og Bitcoins Norge solgte unna alle bitcoins investert i børsen til og med 1. mai i år – dette på grunn av et angivelig hackerangrep.
Publisert:

Tidligere i oktober startet Økokrim en etterforskning av Bitcoins Norge, etter at 126 tidligere kunder av kryptobørsen leverte en politianmeldelse for blant annet grovt underslag og brudd på regnskapsloven.

Nå har de tidligere kundene i gruppesøksmålet mottatt et nytt forlikstilbud fra Bitcoins Norge, får E24 opplyst.

Informasjonen er forelagt senioradvokat Erling Løken Andersen hos Advokatfirmaet Berngaard, som representerer de tidligere kundene.

– Totalt er det på i overkant av åtte millioner kroner, forteller han.

Det totale kravet for de 126 personene som er en del av gruppesøksmålet er på 13,5 millioner kroner.

– Tilbakemeldinger om at enkelte ikke vil akseptere

Andersen sier imidlertid at forlikstilbudet varierer fra klient til klient, og at det gjennomsnittlige tilbudet er på i overkant av 60 prosent av kravet.  

– Noen har fått høyere og noen har ikke fått forlikstilbud overhodet. Vi vet ikke hvorfor det er forskjell i tilbudene, sier han.   

Tilbudet har utløp tirsdag neste uke.

Andersen sier han på nåværende tidspunkt ikke kan si hvordan det er mottatt av klientene. Tidligere er det gitt et forlikstilbud som tilsvarte 31 prosent av kundenes krav, som kun en godtok.

– Men vi har fått tilbakemeldinger fra enkelte om at de ikke vil akseptere det, forteller Andersen.

Han beskriver utviklingen i saken slik:

– Vi har en positiv dialog. Vi anser det som en positiv utvikling at Bitcoins Norge velger å gå i dialog med de tidligere kundene, sier advokaten.

Bitcoins Norge-sjef Ole-Andre Torjussens advokat Kim Svenheim i advokatfirmaet Hammervold Pind bekrefter overfor E24 at det er sendt et forlikstilbud, og at de avventer svar fra kundene.

Tatt arrest i nye millioner

Bitcoins Norge-saken ble kjent da kundene hos kryptobørsen i slutten av juni mottok en e-post med varsel om tvangssalg av bitcoin til kurs av 7. mai – noe som senere ble endret til 1. mai.

I begynnelsen av september ble det kjent at Stavanger tingrett innvilget arrest i bankinnskudd hos Bitcoins Norge i forbindelse med gruppesøksmålet mot selskapet. Økokrim har også sikret seg bevis.

Nå er det blitt tatt arrest i ytterligere millioner.

– Vi kjørte en ny arrestbegjæring sist uke med 30 klienter som ikke var med i første runde, og vi har fått gjennomslag for arrest i nye 2,8 millioner kroner, sier Andersen fredag.

Les på E24+

Kort forklart: Derfor tar sentralbankene nå digitale penger på alvor

Ønsker mellomlegget

Målet med gruppesøksmålet er å få tilbake hele differansen av verdien mellom 1. mai og da nyheten ble kjent 30. juni. I den samme perioden steg bitcoinprisen kraftig, og mer enn doblet seg mellom de to datoene.

E24 har fått tilgang til den juridiske vurderingen til advokatfirmaet Berngaard i Bitcoins Norge-saken, der advokatfirmaet skriver at det ikke er noe juridisk grunnlag for tvangssalget.

I notatet kommer det frem at de tidligere kundene frykter at de har å gjøre med svindel, der bakmenn flykter med pengene. Videre mener advokatfirmaet at forklaringen til Bitcoins Norge fremstår som «oppkonstruert».

«Det er hittil ikke dokumentert noen tilstrekkelig årsakssammenheng mellom hackerangrepet og tvangssalget, eller noe øvrig i saken som måtte forsvare tvangssalget ut ifra sikringshensyn», heter det i det juridiske notatet fra Advokatfirmaet Berngaard.

Publisert:
Gå til e24.no