Nasdaq og Oslo Børs i tallstrid om markedsandeler

Nasdaq mener de har tatt en stor jafs av et finansmarked der Oslo Børs har vært enerådende. Den amerikanske giganten bruker tallene helt feil, kontrer Børsens tallknuser.

Oslo Børs mener de fremdeles er overlegent størst i det norske markedet for aksjederivater.

Terje Pedersen
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Børskjempen, som tapte kampen om Oslo Børs til Euronext i vår, melder nå at de har kapret nesten halvparten av et kanskje mindre kjent marked – norske aksjederivater – fra nettopp Oslo Børs.

– Vi starter fra lave nivåer, men ser nå en kraftig vekst, sier Alessandro Romani, sjef for Nasdaq derivatprodukter til E24.

Nasdaq konkurrerer om handel i såkalte aksjederivater med Oslo Børs, som har hatt en nærmest enerådende posisjon med over 90 prosent markedsandel.

Og det mener Oslo Børs at de fortsatt har.

Nasdaq måte å telle markedsandeler på er nemlig helt feil, kontrer derivatsjef Jesper von Zweigbergk ved Børsen.

Les på E24+

Norske selskaper hopper bukk over småaksjonærene: – En uggen følelse

Strid om markedsandeler

Nasdaqs tall viser at de nå har en markedsandel på 45 prosent av posisjonene i dette markedet. Det er en mangedobling fra andelen på 5 prosent for et år tilbake, mens Oslo Børs-andelen har gått ned til 55 prosent.

Dette er basert på antallet kontrakter som ligger i markedet, eller størrelsen på posisjonene som investorene eier (på engelsk open interest) hos Nasdaq og Oslo Børs.

– Markedet for norske aksjederivater er i dag delt i to, mellom Nasdaq og Oslo Børs, er Romanis vurdering.

Men konfrontert med at Oslo Børs tilsynelatende har tapt mye av markedet til konkurrenten, slår derivatsjef Zweigbergk tilbake.

Han mener Nasdaq bruk av open interest gir et misvisende bilde av styrkeforholdet mellom aktørene.

– Jeg tror ikke du vil finne noen annen børs som beskriver markedsandeler på denne måten.

– Akkurat som i aksjemarkedet så snakker vi om omsetning, hvor mye som faktisk handles. Hvor mye som er eid av investorer er ikke noe vi baserer markedsandeler på. Det er ikke slik man normalt snakker om markedsandel, sier han.

Zweigbergks gjennomgang viser derimot at Oslo Børs fortsatt sitter på 92 prosent av markedet for norske aksjederivater. Dette er basert på omsetningen, altså hvor stor andel av transaksjonene som gjøres hos Børsen.

Les også

Nå kan du handle ost på børs

Zweigbergks forklaring på gapet er at det ligger en håndfull store posisjoner på Nasdaq.

– Posisjoner som ikke omsettes, men som ligger der og fyller opp mye open interest, sier han.

Nasdaq erkjenner at antall transaksjoner har betydning, men fastholder at open interest er den beste måten å måle markedsandeler på.

Les også

DNBs kapitalforvaltere kjøper aksjer igjen: Mener den politiske risikoen er mindre

Får handel fra London

Nasdaq forklarer selv hoppet i derivatkontrakter på deres plattform med at de får handelsvolumer fra London-baserte finansaktører, etter at Oslo Børs og London-børsen ga beskjed om at de avsluttet et mangeårig samarbeid om felles ordrebok.

Felles ordrebok har gitt medlemmene i London-markedet tilgang til handel med norske aksjederivater, men ordningen opphører 29. november.

Det betyr at medlemmene ved London-markedet må inngå medlemsavtale med Oslo Børs og en såkalt clearingavtale med sveitsiske Six Group, for å kunne fortsette å handle derivater på Oslo Børs.

Men London-aktørene har heller valgt å flytte handel til Nasdaq, der de allerede var medlem, fremholder Romani.

– I deres øyne vil en medlemskapsprosess og et nytt clearingshus være en svært kostbar og tidkrevende prosess. De var allerede medlem ved Nasdaq og det var mye lettere å velge vårt produkt, sier han.

Zweigbergk mener derimot at London-aktørene er av mindre betydning for det norske markedet, og at det er de skandinaviske aktørene som står for brorparten av tilgangen på penger.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Nasdaq
 3. Euronext

Flere artikler

 1. Euronext satser på klimavekst med NordPool-oppkjøp

 2. Nordnets derivat-kunder: Fire av fem vedder på børsfall

 3. Betalt innhold

  Slik kan opsjoner sikre mot et nytt fall i markedet

 4. Børsen får flytte handelssystemet ut av landet: – Blårusstenkning

 5. Ny rapport: Olje og laks mest shortet på Oslo Børs