Markant børsnedgang i Asia etter amerikanske inflasjonstall

De asiatiske børsene følger Wall Street ned, og faller kraftig etter at inflasjonen i USA dempet seg mindre enn ventet.

Publisert:

Etter en positiv dag i går, ser bildet helt annerledes ut på de viktigste børsene i Asia og Stillehavsregionen onsdag morgen norsk tid.

Slik er stemningen klokken 07.30:

  • Nikkei 225 i Tokyo er ned 2,7 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er ned 2,32 prosent
  • Shanghai Composite faller 1,04 prosent
  • Kospi i Seoul faller 1,45 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er ned 1,06 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 2,4 prosent

Utviklingen kommer etter at de ferske inflasjonstallene fra USA for august preget aksjemarkedene i USA og ellers i verden tirsdag.

Alle de tre nøkkelindeksene på Wall Street hadde årets verste dag i går. Nasdaq var ned hele 5,16 prosent ved stenging, mens S&P 500 og Dow Jones falt henholdsvis 4,33 og 3,94 prosent.

– Jeg er ikke overrasket, med tanke på det man fikk av inflasjonstall i dag og de påfølgende rentebevegelsene. Det er det som skremmer markedene, sa Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand Asset Management, til E24 etter det kraftige børsfallet i går.

Les på E24+

Hva er egentlig forskjellen på verdi-, vekst- og kvalitetsaksjer?

Inflasjonen i august endte på 8,3 prosent, ned fra 8,5 prosent i juli. På forhånd ventet analytikerne at prisveksten skulle dempe seg til 8,0 prosent.

Kjerneinflasjonen, som ser bort ifra mat- og energipriser, kom også inn høyere enn ventet med en prisvekst på 6,3 prosent.

– Det som kanskje er mest foruroligende er at styrken i kjerneinflasjonen i stor grad kommer fra tjenesteytende sektor. Det er primært lønnsstyrt inflasjon, skriver Ray Attrill, strateg i National Australia Bank, i et notat onsdag, ifølge CNBC.

Les også

Sjeføkonom etter amerikanske inflasjonstall: – Det er lenge til Fed kan slappe av

Yen på laveste nivå på 24 år

Flere asiatiske valutaer har svekket seg mot dollaren i påvente av at den amerikanske sentralbanken skal heve rentene videre.

Japansk yen falt nesten ned mot 145 yen for én dollar onsdag formiddag lokal tid. Yenkursen stod på 144.965 i tidlig handel, som er det laveste nivået for den japanske valutaen siden 1998, ifølge Reuters.

Masato Kanda, visefinansminister i Japan, uttrykte at han er bekymret for de siste bevegelsene i valutamarkedet.

– Vi vil overvåke situasjonen, med en følelse av at det haster. Vi skal reagere passende på kommende bevegelser, og ingen muligheter vil utelukkes, sa han ifølge Reuters.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om