Tror berg-og-dalbanen fortsetter på børs

De ferske amerikanske inflasjonstallene skapte berg-og-dal-bane på Wall Street. Økonom tror dette vil fortsette, men tviler på at resesjonen griper USA like raskt som spådd.

ADVARER: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, tror man må ha på setebeltet de neste dagene på børsen.
Publisert: Publisert:

Prisveksten i USA demper seg for andre måned på rad.

Det amerikanske arbeidsdepartementet kunne tirsdag fortelle at prisveksten i USA i november var 7,1 prosent. Det var lavere enn mange ventet.

Tallet sendte Wall Street rett opp fra start. Tidlig etter åpning var Nasdaq-indeksen opp nesten 4 prosent, mens industriindeksen Dow Jones steg over 2 prosent.

I løpet av dagen har begge indeksene ligget så godt som flatt eller i minus. Ved stengetid ble det likevel moderat oppgang, og Nasdaq landet på en oppgang på 1 prosent, mens Dow Jones steg 0,3 prosent.

Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, synes først og fremst markedet overreagerte på inflasjonsnyhetene. Han påpeker at en inflasjon på over 7 prosent er et høyt nivå.

– Selv om det har kommet to overraskende tall som har vært lavere enn ventet, så er det fortsatt høyt. De skal fortsatt heve med 50 basispunkter i morgen, sier Chen, og viser til at den amerikanske sentralbanken onsdag skal ha rentemøte der det er ventet at de vil heve styringsrenten med 0,5 prosentpoeng.

Les på E24+

Denne uken kan strømprisen bikke ti kroner kilowatten. Det bør ikke bekymre oss for mye, mener ekspert

Tviler på nyttårs-resesjon

Resesjonsspøkelset har hvilt over USA siden sommeren.

Landet har over en lengre periode teknisk sett vært i resesjon, da ordbokdefinisjonen er at økonomien har tilbakegang to kvartaler på rad. Økonomer og myndigheter har derimot argumentert imot, og pekt på at arbeidsledigheten har vært for lav til at man har kunnet kalle det resesjon.

JULESTEMNING: Wall Street hadde en fest i åpningstimene, før det roet seg kraftig ned.

Mange eksperter har forventet at renteøkningen fra Fed nå for alvor begynner å bite, og at man derfor vil se resesjon i USA tidlig på nyåret.

Chen er ikke så sikker. Han spår en avventende sentralbank både i USA og i andre land etter nyttår.

– Min hypotese er at sentralbanken kommer til å innta en vent-og-se-holding i første kvartal neste år, sier han.

Renteverktøyet har effekt med etterslep. Spesielt i USA, der flytende rente på boliglån ikke er like vanlig som i Norge, tar det flere måneder før husholdningene kjenner den fulle tyngden av rentehevingene.

– Jeg tror sentralbankene er fornøyde med at de nå har fått opp rentene til innstrammende nivå. I USA skal den nesten opp mot 5 prosent. I Norge er det antageligvis 3 prosent. Man er i et territorium der det biter på husholdningenes kjøpekraft og selskapenes investeringsvilje, sier Chen.

Han tror ikke man vil se en resesjon i USA, eller i andre land, i første halvår 2023, slik mange har spådd. Til det tror han arbeidsmarkedet er for sterkt. Han holder det derimot åpent om det kan skje i andre halvår.

– Jeg tror ikke resesjon i første halvår, slik mange har spådd. Det er for tidlig. Arbeidsmarked er for sterkt. Andre halvår er mer åpent. Vi er sent i konjunktursykelen. Sentralbankene vil se an om de vil fremprovosere en resesjon. De kan hvis de vil, men de ønsker ikke å gjøre det, for deretter å kutte renten igjen. Nå håper de på en soft landing, men historisk er det enormt sjeldent, advarer han.

FED-SJEF: Jerome Powell kan sende verdens børser til himmels eller mot avgrunnen med sine pressekonferanser.

Tror jojo-børsen fortsetter

Når Wall Street og resten av verdens børser snart feirer årsskifte, vil de legge bak seg et år der markedet flere dager har vært usedvanlig volatilt og rentesensitivt.

Tirsdagen har vært et godt eksempel på en dag der markedet skyter fart etter nye makrotall, før stemningen kan snu på en femøring.

Chen mistenker at dette vil fortsette også når Fed-sjef Jerome Powell onsdag skal holde pressekonferanse og presentere referat rentemøtet.

Forrige gang Powell snakket rakk børsen både å stige tydelig og synke bratt før han rakk å snakke ferdig.

– Tror du berg-og-dal-banen fortsetter på børs i morgen?

– Ja, jeg tror det. Selv om man fikk litt hjelp i dag, og markedet kan puste litt lettet ut med tanke på inflasjonstallet, sier Chen.

–Men markedet klarer ikke se at inflasjonen kommer ned mot to prosent, som er målet, uten at jobbmarkedet eller lønnsveksten knekker.

Publisert: