Oslo Børs avslutter sterk måned med oppgang

Mens månedens siste handelsdag ble en sterk dag for lakseaksjer, ble den mer turbulent for oljeaksjer. Equinor falt først på dagen, men hentet seg inn og steg 1 prosent.

Publisert:

Mandag startet med oppgang på Oslo Børs. Siden har Hovedindeksen vekslet mellom opp- og nedgang.

Ved stenging er Hovedindeksen opp 0,94 prosent. Aksjene som er blant de mest omsatte er:

  • Laksaksjene Salmar og Mowi, som steg henholdsvis 7,12 prosent og 4,87 prosent.
  • Oljeaksjene Equinor og Aker BP, som henholdsvis steg 1,01 prosent og falt 1,61 prosent. Equinor falt tidligere i handelen.

Sterk oktober på Børsen

Oktober ble en sterk måned for Oslo Børs, med en oppgang på 6,6 prosent.

– Det ligger an til å bli en av de beste oktobermånedene på flere tiår, godt hjulpet av positive utviklingstrekk i rente -og valutamarkedene, skrev Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport før børsåpning mandag.

Oljeprisene er opp rundt fem prosent den siste måneden, etter at OPEC+ besluttet å foreta betydelige kutt i produksjonen. Dette vil tre i kraft fra november, og er ifølge Bloomberg News starten på en usikker periode for oljeforsyning. Samtidig vil EU implementere sanksjoner mot russisk olje i desember.

Ved åpningstid kostet ett fat nordsjøolje 93,1 dollar, rundt 0,8 dollar lavere enn ved børsslutt fredag. Ved stenging av Oslo Børs mandag, er spot-prisen på nordsjøolje 93,55 dollar fatet.

Fredagen var det en real børsfest på Wall Street, der S&P 500 steg 2,46 prosent og Nasdaq klatret 2,87 prosent – drevet av Apple-aksjen som hadde sin beste handelsdag siden 2020.

Den gode stemningen smittet over på børsene i Asia og Stillehavet.

Renteuke

Denne uken er det duket for flere rentebeslutninger som kan skape bevegelser i markedene.

Det er ventet at USAs sentralbank vil heve renten med 0,75 prosentpoeng onsdag kveld.

Økonomene har mer delte meninger om hvor mye Norges Bank vil heve renten torsdag formiddag – 0,25 eller 0,5 prosentpoeng.

I sin morgenrapport skriver DNB Markets at de heller mot en heving på 0,5 prosentpoeng.

– For det første har rentene ute steget vesentlig siden september, noe som går sammen med analytikernes oppjustering av inflasjonsanslagene både for i år og neste år, skriver Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Videre peker Amdal på at ser det ut til at kapasitetsutnyttelsen i norsk økonomi er litt høyere enn Norges Bank la til grunn i sin pengepolitiske rapport fra september – noe som understøttes av at veksten i fastlands-BNP har vært noe sterkere de siste månedene enn Norges Bank anslo i september.

– For det tredje ble prisstigningen i september høyere enn Norges Bank anslo, både samlet sett og for kjernekomponenten, med at avvik på henholdsvis 0,9 og 0,3 prosentpoeng, skriver han.

Publisert:
Gå til e24.no