Blandet på Wall Street da Lyft fikk bråbrems

New York-børsen fortsatte i samme spor som tidligere i uken, og verst gikk det ut over Nasdaq.

Publisert:

Både onsdag og torsdag sørget teknologiaksjene for at det endte rødt på Wall Street. Fredag endte to av de tre toneangivende indeksene i grønt.

  • Dow Jones endte opp 0,50 prosent.
  • Nasdaq falt 0,61 prosent.
  • S&P 500 endte opp 0,22 prosent.

For Nasdaq ble dette dermed den første uken med nedgang i 2023. For S&P 500 ble det årets andre uke med nedgang, men også det største fallet for i år.

Les på E24+

Småinvestorer kan ruste seg for den mulige stormen

Mot årets verste uke

Totalt sett har det vært en lystig start på 2023 for de amerikanske aksjemarkedene, men den siste uken har stemningen vært mer negativ.

At investorer igjen er mer opptatt av bekymring rundt høyere renter, det stramme arbeidsmarkedet og innstrammingene til USAs sentralbank (Fed) er blitt trukket frem som en av forklaringene på den mer negative stemningen de siste dagene.

Sterke jobbtall forrige fredag bidro til nedgang. Siden da har det vært røde tall på Wall Street hver dag, med unntak av tirsdag da uttalelser fra sentralbanksjef Jerome Powell bidro til å løfte markedene.

Den brede S&P 500-indeksen og teknologiindeksen Nasdaq gikk dermed begge mot sine verste uker i 2023.

Dow Jones-indeksen, som inkluderer 30 store selskaper, endte med en svak nedgang. Indeksen har også hatt en svakere utvikling enn de to andre tidligere i år.

Uber-konkurrent faller som en stein

Etter at transporttjeneste Uber la frem imponerende kvartalstall for siste del av 2022 tidligere i uken, falt konkurrenten Lyft hele 32 prosent i løpet av etterhandelen torsdag. Fallet kommer etter at selskapet la frem svake resultater fra fjerde kvartal, samt svak guiding guiding Veiledning av forventede resultaterover inntekter i første del av 2023.

Fredag var aksjen ned 36,5 prosent ved stenging.

Selskapet venter en omsetning på 975 millioner dollar i første kvartal, mens analytikerne hadde ventet at guidingen skulle ligge høyere på 1,09 milliarder dollar. Lyft venter samtidig en justert ebitda (driftsresultat før avskrivninger og nedskrivninger) på 5–15 millioner dollar.

For Spotify peker imidlertid pilene noe oppover, etter at aktivistinvestorene i ValueAct har kjøpt seg opp i selskapet. Ifølge Financial Times oppgir ikke selskapet hvor mye de har kjøpt, men sier de er optimistiske med tanke på selskapets vekst og videre planer.

Aksjen i Spotify er ved stenging opp 3,7 prosent.

Oljeprisene stiger

Etter Russlands meldinger om at de vil kutte 500 000 fat i produksjonen av olje i mars, stiger prisene på nordsjøolje. Fredag ved 15.30-tiden hadde t fat brent nordsjøolje steget 1,83 prosent siden midnatt. Prisen ligger nå på 85,47 dollar fatet.

Visestatsminister Aleksander Novak sier kuttet kommer som følge av Vestens pristiltak på russisk olje.

– Fra i dag selger vi fullt ut hele volumet av olje som produseres, men som tidligere nevnt, vil vi ikke selge olje til de som direkte eller indirekte følger prinsippene om «pristak», sa Novak, ifølge Reuters.

G7-landene, EU og Australia ble i desember enige om et pristak på 60 dollar fatet på russisk olje.

Pristaket trådte i kraft 5. februar. Det skal bidra til å minske Russlands inntekter fra salg av råolje til tredjeland.

Målet med de omfattende sanksjonene er å redusere Russlands evne til å finansiere den folkerettsstridige krigen i Ukraina.

Også Norge har sluttet seg til pristaket.

Publisert: