Russere og ukrainere handler langt mer kryptovaluta

Siden krigen startet har mye mer russisk og ukrainsk valuta enn vanlig blitt flyttet over i blant annet tether og bitcoin.

Selv om det handles mer kryptovaluta mer rubler enn vanlig, er det ikke dette som driver prisstigningen, sier Arcane Cryptos analysesjef.
Publisert: Publisert:

– Vi har sett på hovedmarkedene hvor både den russiske og den ukrainske valutaen handles mot kryptovalutaer. Volumene har vært høyere enn på veldig lenge, opp flere hundre prosent den siste uken, sier analysesjef Bendik Norheim Schei i Arcane Crypto.

Aktiviteten i kryptomarkedet tyder altså på at folk fra begge land har kjøpt mye mer av kryptovalutaer som bitcoin, Ethereum (ether) og ikke minst stablecoinen tether (USDT), ifølge kryptoselskapet.

Les på E24+

Kryptoekspert: – Ser på dette som en kjøpsmulighet (+)

Mandag denne uken peker seg foreløpig ut som toppdagen.

Da var det for rubler snakk om nesten 35 millioner dollar over i tether, ifølge Schei. Stablecoins er kryptovalutaer som skal speile prisen på andre valutaer eller råvarer. Tether er knyttet opp mot dollaren, og det er her det største volumet har vært, ifølge analysesjefen.

– Det er nok en god miks av usikkerhet og sanksjoner. Folk vil komme seg ut av den lokale valutaen, sier Schei, og legger til at forsøk på å tjene på handel med en volatil russisk valuta nok også har spilt en rolle.

Bendik Norheim Schei, analysesjef i Arcane Crypto.

Driver ikke prisstigning

Prisen på flere kjente kryptovalutaer har også steget i verdi etter at Russland invaderte Ukraina.

Det tydeligste hoppet her den siste uken skjedde også mandag ettermiddag og kveld. Bitcoin-prisen klatret da fra rundt 38.000 dollar til over 43.000 dollar, ifølge Coinmarketcap. Onsdag ettermiddag er en bitcoin verdt rett over 44.300 dollar, en stigning på rundt 15 prosent de siste syv dagene.

Russisk og ukrainsk etterspørsel etter krypto er likevel ikke det som har drevet opp prisen, mener analysesjefen.

– Dette er lave volumer globalt sett, men en interessant trend. I det store bildet er ikke det mye penger, sier Schei.

Les også

Den finansielle «atomknappen» i Brussel: – Kan ramme alle som handler med Russland

Han trekker heller frem at konflikten har gitt oppmerksomhet om at kryptovalutaer har en reell bruksverdi, sammen med sanksjonene som har blitt innført mot det russiske finanssystemet.

– Ukraina har jo blant annet bedt om donasjoner i bitcoin, Ethereum og USDT, sier Schei.

– Flere får øynene opp for at det finnes en global kryptovaluta hvor du ikke trenger å stole på én stat, som lett kan flyttes over landegrenser, ikke kan konfiskeres og som er apolitisk.

I tillegg trekker analysesjefen fram at en «shortskvis» styrket oppgangen. Det innebærer at investorer som hadde veddet på mer nedgang for bitcoin måtte kvitte seg med veddemålet raskt ved å kjøpe tilbake fra eierne de har lånt av.

Les på E24+

Slik finansierer Ukraina kampen mot Russland

Tror ikke krypto blir milliardær-løsning

Flere har pekt på muligheten for at kryptovalutaer kan gi russiske oligarker og milliarder en åpning til å omgå sanksjonene som innføres mot dem. En av dem er Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker hos at Swissquote Bank.

– Bitcoin kan være en mulig trygg havn for russiske oligarker som vil unngå sanksjoner. Kryptovalutaer kan fungere som et viktig sted å plassere verdier for en stor del av beholdningene som ikke trenger å være likvide, sier hun ifølge Reuters.

EU-kommisjonen undersøker ifølge Reuters om kryptovaluta brukes for å omgå sanksjonene som er innført.

Les også

Joe Biden vil jakte oligarkenes verdier

Arcane Cryptos analysesjef tror neppe at oligarker og store selskaper vil få noe ut av å bruke krypto.

– Jeg blir overrasket dersom de blir storforbrukere av krypto. Summene er så store at det blir vanskelig å ikke tiltrekke seg oppmerksomhet og holde seg anonyme. Det er store internasjonal selskaper som jobber med blokkjedeanalyse og nok vil få det med seg, sier Schei.

Han tror heller kryptovalutaer kan bli viktigere for vanlige folk i både Russland og Ukraina.

– Når det blir utestenging fra banksystemer kan vanlig folk enten sende penger hjem med kryptovaluta eller flytte penger ut av landet uten å gå via banken som mellomledd.

Les også

Usikker på effekten av dramatiske sanksjoner: – I ferd med å tippe

Publisert: