Svenske SBB kjøper Solon

SBB kjøper i første omgang ytterligere 63 prosent av Solon Eiendom, og får kontroll på over 83 prosent. Dermed vil SBB legge inn bud på hele selskapet.

SBB-sjef Ilija Batljan
Publisert:

Boligutvikler Solon Eiendom er i ferd med å bli slukt av det svenske eiendomsselskapet Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB). Aksjen spretter opp over 17 prosent på Oslo Børs fra start tirsdag.

SBB-aksjen stiger på sin side rundt fire prosent på Stockholmsbørsen.

SBB, som kanskje er mest kjent for å ville kjøpe Entra, kjøper 62,65 prosent av Solon for knappe 2,25 milliarder kroner, ifølge en melding tirsdag.

– Norge og Oslo er en prioritet for SBB, som vi nå viser når vi betydelig styrker vår posisjon gjennom oppkjøpet av Solon, sier SBB-grunnlegger og toppsjef Ilija Batljan i meldingen.

Les også

Solon Eiendom skyter opp på Oslo Børs etter svensk oppkjøp

– Stort potensial

Han trekker blant annet frem Solons tomtebank.

– Vi ser stort potensial for fortsatt vekst av prosjektporteføljen, i tillegg til at vi nå øker med ytterligere implementeringsprosjekt til vår utviklingsportefølje som allerede i dag er den største i Europa, sier SBB-sjefen.

Etter kjøpet vil SBB eie drøyt 68 millioner aksjer i Solon, tilsvarende 83,36 prosent.

SBB vil komme med et pliktig bud på resterende aksjer i Solon Eiendom i løpet av fire uker, som påkrevd.

«Tilbudsprisen i det pliktige tilbudet vil være lik den høyeste prisen SBB har betalt for aksjer i Solon Eiendom i løpet av de siste seks månedene», heter det.

18 prosent premie

Kjøpet finansieres delvis gjennom en emisjon av drøye 17 millioner aksjer for 66 svenske kroner.

Resterende halvpart er finansiert ved at SBB realiserer egne finansielle eiendeler.

Summen SBB betaler for aksjene innebærer en pris per aksje på 44 kroner, tilsvarende en premie på 18 prosent fra sluttkurs mandag. Det verdsetter Solon til rundt 3,6 milliarder kroner.

Bytter aksjer

SBB vil utstede over 17 millioner nye klasse-B-aksjer til en kurs på 66 svenske kroner per aksje, totalt omkring 1,1 milliarder svenske kroner.

Emisjonen vil bli rettet mot utvalgte av Solon Eiendoms hovedaksjonærer, herunder Runar Vatne og selskaper eiet direkte eller indirekte av ham, Solon-grunnlegger og styreleder Simen Thorsen, Øystein Landvik og Tor Aksel Voldberg, fremgår det.

Investor og Solon Eiendoms største aksjonær, Runar Vatne, blir sammen med Solon-eierne Simen Thorsen, Tore Aksel Voldberg og Øystein Landvik, aksjonærer i SBB via delvis oppgjør i form av en rettet emisjon.

Ifølge en aksjonærliste datert 1. oktober, eier Runar Vatne nær 16,8 prosent av Solon Eiendom gjennom Vatne Equity samt 4,2 prosent privat, Simen Thorsen eier 15,7 prosent gjennom Hortulan AS, Tore Aksel Voldberg eier i overkant av 9,2 prosent gjennom Skøien AS og rundt 3,5 prosent gjennom Dukat AS.

Les også

Fire Solon-aksjonærer deler 1,1 milliarder i kontanter: – Svært godt fornøyde

Selger

Thorsens selskap Hortulan selger alle sine 14,8 millioner Solon-aksjer til SBB, fremgår det av en separat melding. Han får et oppgjør på nær 652 millioner kroner, hvor 50 prosent er kontant og 50 prosent i SBB-aksjer.

Også Voldberg selger alle sine aksjer i Solon, totalt 12,5 millioner aksjer.

Det samme gjør femte største eier, Øystein Landvik, som selger 6,6 millioner aksjer gjennom selskapet UFI AS.

Vatne selger også alle sine sammen 17,1 millioner aksjer, som har vært eid via Vatne Equity og privat.

Strategisk partner

SBB var allerede storeier i Solon, etter at de to selskapene i mai inngikk et samarbeid som inkluderte en rekke transaksjoner.

Les også

Svenske SBB vil bli største eier i Solon Eiendom

Blant annet har selskapene samarbeidet om utvikling av boliger i Stockholmsområdet.

Før dagens melding hadde SBB en eierpost i Solon på 15,22 prosent, registrert via Nordea Bank.

SBB har hyret Arctic Securities som finansiell rådgiver i forbindelse med transaksjonen, mens Advokatfirmaet Thommessen er juridisk rådgiver.
ABG Sundal Collier vil være finansiell rådgiver for selgerne, mens Advokatfirmaet Schjødt er juridisk rådgiver for selgerne.

Kjøpet ventes sluttført 24. november.

Les også

Spår flere eiendomsjafs: – De svenske selskapene er på oppkjøpsjakt

Les også

Solgte boliger for 1,77 mrd. i løpet av ett år i Bjørvika: – Helt fantastisk interesse

Les også

Smedvig selger eiendomsprosjekt i London for 1,8 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no