Dagen på Wall Street

Industrien steg og tek falt på Wall Street etter sterke jobbtall

Laboratoriekjøtt vekket appetitten hos investorene, mens ny corona-vaksine falt hardt etter utsettelse.

 • Svein Olav Sæter
Publisert:

I går endte det med toppnotering for den brede S&P 500 og tektunge Nasdaq. Fredag kveld endte det med nok en rekord for en av de. Slik så indeksene i New York ut ved stengetid:

 • Dow Jones opp 0,41 prosent
 • Nasdaq ned 0,40 prosent
 • S&P 500 opp 0,17 prosent

Det resulterer i ny toppnotering for den brede S&P 500-indeksen og den industrielle Dow Jones-indeksen. Denne består av de 500 viktigste selskapene på børsen i USA. Totalt steg indeksen med 0,93 prosent denne uken.

Oppturen kommer etter «månedens viktigste tall» avslørte at det i juli ble skapt 943.000 nye jobber utenfor landbruket. Det var et sterkere resultat enn økonomene ventet på forhånd, og ifølge Bloomberg var det ventet 870.000 nye jobber.

Arbeidsledigheten i USA falt til 5,4 prosent, en nedgang på 0,5 prosentpoeng fra måneden før. Det er det laveste siden pandemien nådde landet i fjor.

– Dette er rett og slett veldig sterke tall, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Dagens jobbrapport oppjusterte også tallene for juni fra 850.000 til 938.000.

– Dette peker absolutt mot innstramming fra den amerikanske sentralbanken. Spørsmålet er når, og nå er det sånn at kommentarene som har kommet i det siste fra Fed-representanter antyder at til og med dem som er mest forsiktige tror innstrammingen vil komme rundt årsskiftet, sier Haugland.

Høyere rente på statsobligasjoner kan forklare teknedgang

Etter fredagens sterke jobbtall steg også renten på amerikanske tiårige statsobligasjoner til 1,30 prosent.

Det er en økning på 69 basispoeng siden gårsdagen.

En høyere rente her gir gjerne en sterkere diskontering av fremtidige pengestrømmer, som spesielt rammer tekselskap som ikke forventer høy inntjening før lengre inn i fremtiden. Med høyere diskontering blir disse fremtidige pengestrømmene mindre verdt.

Laboratoriekjøtt vekket appetitten hos investorene

Produsenten av kjøttalternativ, Beyond Meat, falt fredag på børs. Etter børsens stengetid i går leverte de kvartalstall som viste et tap på 31 cent per aksje. Det var et 30 prosent større tap enn analytikerne trodde skulle komme.

Fredag steg Beyond Meat-aksjen 1,69 prosent.

Samtidig var inntektene til selskapet, som har en langsiktig avtale med McDonald’s, høyere enn ventet. I andre kvartal i år fikk de inn 149,4 millioner dollar eller rundt 1,3 milliarder kroner.

Corona-vaksineprodusent falt hardt

Produsenten av corona-vaksiner, Novavax, kom rett etter børsens stengetid i går med nyheten om at de utsetter å søke om nødtillatelse for deres vaksine til årets siste tre måneder en gang.

Novavax-aksjen falt i løpet av fredagen ned 19,61 prosent.

Samtidig meldte produsenten om et større tap enn forventet, og også inntektene endte lavere enn analytikerne forventet på forhånd, ifølge CNBC.

Les på E24+

To konkursaksjer er børsvinnere – hvor er galskapen størst?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Beyond Meat

Flere artikler

 1. Snap-aksjen raste og dro med seg rivalene

 2. Industrifall på Wall Street

 3. Blandet på Wall Street før Facebook resultater

 4. Wall Street stenger med ny rekord til tross for sterk prisvekst

 5. 14 prosent oppgang for Wall Street første halvår