Tek slo tilbake – bred oppgang på Wall Street

Teknologitunge Nasdaq fortsatte den positive tendensen fra mandag kveld, og ledet an oppgangen på børsene i USA tirsdag.

Publisert:

De amerikanske aksjemarkedene startet dagen med å falle, men utover kvelden snudd stemningen i klart positiv retning.

De tre toneangivende indeksene stengt slik:

  • Dow Jones endte opp 0,51 prosent
  • Nasdaq Composite steg 1,41 prosent
  • S&P 500 endte opp 0,92 prosent

Dermed fortsatte Nasdaq-indeksen den positive trenden fra dagen før, da tidlig fall ble snudd til svak oppgang mandag. Det etter en tung forrige uke, hvor den teknologi-indeksen falt 4,5 prosent.

Bredt sammensatte S&P 500 endte også klart i pluss tirsdag, etter fem strake dager med fall før det.

– Markedet er ekstremt på linje med bevegelsene for renten på amerikanske statsobligasjoner akkurat nå. Nå som oppgangen til rentene har begynt å roe seg, støtter det oppunder teknologi-relaterte aksjer, sier Matt Miskin, investeringsstrateg hos John Hancock Investment Management, til Reuters.

Renten på den amerikanske tiåringen, statsobligasjoner med ti års løpetid, har falt noe tilbake tirsdag, etter å ha gjort et hopp siden nyttår. «Verdens viktigste rente» ligger rett over 1,74 prosent tirsdag kveld, ifølge tall fra Infront.

Oljeprisen har steget igjen tirsdag, og oppgangen har tiltatt utover kvelden. Like etter børsene stengte lå et fat nordsjøolje (brent spot) på 83,80 dollar, opp 3,46 prosent tirsdag.

Fed-sjefen møtte i høring

USAs sentralbanksjef Jerome Powell møtte tirsdag til høring i Senatets bankkomité. Det er en del av godkjennelsesprosessen før Powell kan ta fatt på en ny fireårsperiode som Fed-sjef.

Under høringen var Powell klar på at inflasjon var sentralbankens hovedfokus, fremfor å bidra til å skape arbeidsplasser eller beskytte mot en ny nedtur som følge av coronaviruset, skriver Reuters.

– Inflasjonen ligger veldig langt over målet. Økonomiene trenger ikke og vil ikke lenger ha den veldig imøtekommende politikken vi har hatt, sa Powell, med referanse til støttetiltakene fra sentralbanken under pandemien.

Powell sa også at det vil ta tid å få pengepolitikken tilbake til normalen, og at slutten på pandemitiltakene ikke burde slå negativ ut for arbeidsmarkedet.

I november kunngjorde president Joe Biden at Powell nomineres til fire nye år i sjefsstolen, og at Lael Brainard nomineres til visesentralbanksjef.

Markedene har fått en tung start på året, etter at referatet fra det siste rentemøtet til sentralbanken ga signaler om raskere renteheving enn tidligere antatt.

Freyr steg etter joint venture

Batteriselskapet Freyr meldt før børsåpning tirsdag at det har inngått en avtale med Aleees om å danne et joint venture med en ambisjon om å etablere et produksjonsanlegg for litium jernfosfat katodematerialer (LFP) i Norden.

Produksjonsstart er planlagt i 2024. Det planlagte anlegget vil bli verdens første gigaskala LFP-katodefabrikk utenfor Fastlands-Kina, opplyses det.

Freyr er fra før i gang med å bygge batterifabrikker i Mo i Rana i Nordland. Det norske selskapet ble notert på New York-børsen i fjor sommer.

Freyr steg på børsen etter nyheten, og aksjen endte dagen opp 4,58 prosent.

Publisert: