Kvartalsrapporter

Større tap for PGS i første kvartal

Seismikkselskapet jobber videre med rådgivere for å finne en løsning på gjeldstrøbbelet.

PGS har en markedsverdi på 1,4 milliarder kroner. Aksjekursen har svingt markant den siste tiden.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

PGS legger torsdag morgen frem tallene for årets første kvartal, som viser fall i inntekter og inntjening i lys av et fortsatt svakt marked for seismikk:

 • Omsetningen landet på 136 millioner dollar, ned fra 166 millioner dollar i samme periode i fjor.
 • Resultatet før skatt endte på minus 44 millioner dollar, mot minus 36 millioner dollar i første kvartal 2021.
 • Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) ble 52 millioner dollar, ned fra 118 millioner dollar i fjorårets første kvartal.

Jobber videre med gjeldsløsning

PGS melder samtidig at det fortsatt jobber med rådgivere for å finne den beste måten å løse gjeldsfloken. Ambisjonen er at dette er klart innen slutten av andre kvartal/tidlig tredje kvartal, fremgår det.

Tidligere i år ble det kjent at PGS endte 2021 som helhet med et resultat før skatt på minus 164 millioner dollar, eller rundt 1,5 milliarder kroner.

PGS øynet da risiko for at det ikke vil generere tilstrekkelig kontantstrøm til å tilbakebetale lånene som har forfall i 2022 og oppfylle krav i låneavtalene om maksimal total netto gjeldsrate ved slutten av første kvartal. Dette gjentas torsdag.

Selskapet har tidligere vært i omfattende forhandlinger med kreditorene, der partene ble enige om å utsette avdrag på et lån på 135 millioner dollar til september i år. Den samlede gjelden er på rundt 1,1 milliarder dollar.

Svakt seismikkmarked

PGS sliter i et presset seismikkmarkedet, preget av overkapasitet og mange båter som står uten arbeid.

Seismikkselskaper, som undersøker grunnen og lager geofysiske data, inngår tidlig i verdikjeden og er et av de lettere områdene å gjøre kutt i for oljeselskapene. Tross kraftig oljeprisøkning siden coronastupet i 2020, holdes investeringene fortsatt tilbake og flere av oljeselskapene fokuserer mer på fornybar energi.

Da PGS la frem foreløpige inntektstall tidligere i april, kommenterte toppsjef Rune Olav Pedersen kvartalet slik:

– Kontraktanskaffelser dominerte vår skipsaktivitet dette kvartalet. Kontraktmarkedsforbedringen vi opplevde i fjor, og spesielt i andre halvår, opprettholdes nå i første kvartal, uttalte Pedersen.

– Det er oppmuntrende med høyere etterspørsel etter vårt multiklient-databibliotek og vi økte «late sales» med omtrent 12 prosent på årsbasis. Vår fartøyutnyttelse var svak i kvartalet med rundt fire fartøy i drift. Vi forventer at dette vil forbedre seg etter sommersesongen starter, fortsatte han.

PGS hadde en flåteutnyttelse på 39 prosent på kontraktseismikk og 16 prosent for multiklient-segmentet i kvartalet, fremgikk det tidligere i april.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. PGS
 3. Oslo Børs
 4. PGS (Petroleum Geo-Services)
 5. Seismikk

Flere artikler

 1. Resultatvekst for TGS

 2. Anbefaler Subsea 7-kjøp etter oljeprisbykset

 3. Rasmussengruppen laster opp i PGS – meglerhus venter knallsesong

 4. Privatinvestorer fortsetter å laste opp i olje- og gassaksjer

 5. Shippingtopp kjøper PGS-aksjer for 85 millioner