Dagen på Wall Street

Renteuro senket Wall Street

Høyere renter tynget de amerikanske børsene ved inngangen til påskeuken. AT&T steg kraftig etter å ha kvittet seg med Warner Bros.

 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Slik endte dagen på Wall Street:

 • S&P 500 falt 1,68 prosent
 • Nasdaq falt 2,18 prosent
 • Dow Jones falt 1,19 prosent

Nedgangen kom samtidig som de lange rentene steg. «Verdens viktigste rente», renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner, ligger i skrivende stund på 2,78 prosent.

Dermed er den amerikanske «tiåringen» på sitt høyeste nivå siden januar 2019.

Høyere renter anses negativt særlig for vekstselskaper, da inntjeningen ligger frem i tid. Økte kostnader til finansiering vil kunne redusere selskaper lønnsomhet, noe som igjen slår ut i aksjemarkedet.

Teknologiselskaper rammes ofte av renteoppgang, noe man også ser mandag. Giganten Microsoft falt 3,92 prosent. Samtidig falt databrikkeprodusentene Nvidia og Advanced Micro Devices henholdsvis 5,20 og 3,59 prosent.

Nasdaq 100 har falt fire av de siste fem dagene. Indeksen består av de 100 største selskapene notert på Nasdaq. Nedgangen de siste fem dagene har barbert selskapenes markedsverdi med over 1.000 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

– Det er så mye pessimisme, sier investeringsdirektør Kim Forrest i Bokeh Capital Partners til nyhetsbyrået.

– Krigen i Ukraina, høye renter, resesjonsfrykt, Kinas coronanedstenginger og så oljeprisen – det hele er veldig dystert, sier han videre.

Stiger etter gigantfusjon

Det er kommet en nykommer på de amerikanske børsene mandag etter at fusjonen mellom medieselskapene Warner Bros. og Discovery ble gjennomført i helgen.

Selskapet har fått navnet Warner Bros Discovery, og steg 1,27 prosent på første handelsdag.

Det nye selskapet eier blant annet HBO, CNN, Eurosport og TLC. Her hjemme er giganten også eier av TV-kanalene TV Norge, Max og Vox.

Telekomselskapet AT&T solgte i praksis Warner Bros til Discovery i forbindelse med avtalen, selv om det er AT&T-aksjonærene som nå er største eier i det sammenslåtte selskapet.

Nettopp AT&T seilte opp som en av vinnerne på Wall Street mandag kveld, med en oppgang på mer enn syv prosent. Det skjer blant annet etter at analytikerne i JP Morgan mener at aksjen nå selges med rabatt, ifølge CNBC.

Venter på inflasjonstall og resultater

Tirsdag ettermiddag kommer det ferske inflasjonstall fra USA. Det ventes at prisveksten i mars endte på 8,4 prosent fra året før, ifølge Bloomberg. I februar var inflasjonen på 7,9 prosent.

I helgen uttalte Feds Cleveland-sjef Loretta Mester til CBS at hun fortsatt tror sentralbanken kommer under kontroll uten å skape stor skade på økonomien.

«Om du ser på risikoen gitt hva som skjer i verden og økonomien, er det en økt risiko», sa Mester om muligheten for en resesjon, ifølge CNBC.

«Men jeg er fortsatt optimistisk, og mine prognoser for året som kommer er definitivt at ekspansjonen fortsetter», fortsatte hun.

Senere denne uken skal de største amerikanske bankene legge frem tall, noe som markerer starten på resultatsesongen i USA.

– Selv om den amerikanske resultatsesongen – som starter denne uken – viser god resultatvekst, tviler vi på at forventningene for resultatene fremover vil bli revidert høyere, skriver markedsøkonom Oliver Allen i Capital Economics i et notat, ifølge Marketwatch.

– Dette vil bygge oppunder våre prognoser om mager oppgang i det amerikanske aksjemarkedet resten av året, fortsatte han.

Musk takket nei til styreplass

Etter at Elon Musk forrige uke gikk inn på eiersiden i Twitter, ble det kjent at han var tilbudt en styreplass i selskapet. Nyhetene sendte aksjen kraftig opp ved inngangen av uken. Musk eier rundt ni prosent av aksjene i Twitter.

Natt til mandag skrev Twitter-sjef Parag Agrawal at Musk har besluttet å ikke ta sete i styret. Agrawal skrev at Musk selv har tatt beslutningen, men at det er til det beste.

«Vi har og vil alltid verdsette innspill fra våre aksjonærer enten de er i styret eller ikke. Elon er vår største aksjonær og vi vil fortsatt være åpen for hans innspill», skrev Agrawal.

Twitter-aksjen hadde en turbulent dag etter nyheten, men endte til slutt opp 1,73 prosent.

Beslutningen om at Musk ikke tiltrer i styret, gjør at Tesla-sjefen kan kjøpe mer aksjer enn om han hadde inntatt en styreplass. Forrige uke ble det klart at han ville få lov til å eie maks 14,9 prosent av Twitter-aksjene all den tid han satt i styret.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. S&P 500
 3. Wall Street
 4. Nasdaq

Flere artikler

 1. Nasdaq falt tungt på Wall Street

 2. Wall Street falt i påskeinnspurten: Nasdaq endte ned over to prosent

 3. Wall Street i grønt - Twitter steg etter oppkjøpsdrama

 4. Tungt fall på Wall Street

 5. Twitter steg 7,5 prosent på forsiktig Wall Street