SAS-pilotene godkjenner tariffavtalen – ny streik avverget
SAS-pilotene godtar tariffavtalen. Nå er det fem og et halvt år til de kan forhandle neste gang.
- Ragnhild Vartdal
- Jonas Hagmansen
- Ragnild Tiller
- Teba Algabiri
900 SAS-piloter hadde frist natt til lørdag på å stemme over den nye tariffavtalen. SAS Norge Flygerforening (SNF) bekrefter i en melding at deres medlemmer har godkjent avtalen. Også Norske SAS-flygeres forening melder at deres medlemmer har sagt ja.
Ifølge Dansk TV2 har også den svenske og danske pilotforeningen blitt enige om å godta avtalen.
– Vi er fornøyde med å ha fått til en avtale, der den norske arbeidslivsmodellen ikke lenger utfordres av SAS-ledelsen, sier Jan Levy Skogvang i SAS Norge Flygerforening i en pressemelding.
– Lettet
Nestleder Ole Fredrik Knutsen i Norske SAS-flygeres forening (NSF) sier de er lettet for at prosessen endelig er over.
– Dette er en prosess som har vart lenge så vi er lettet for å nå endelig kan se fremover. Vi har gitt veldig mye samtidig som vi ikke har vært en forening som har solgt den norske modellen, dette er vi stolte av, sier Knutsen.
Nestlederen sier avtalen og resultatet er utarbeidet under stort press hvor selskapet har befunnet seg i en vanskelig situasjon.
– Hva betyr dette for veien videre?
– Ved å ha lagt grunnlaget for en ny avtale er det rom for å gjenoppbygge tilliten. Dette har stor betydning for veien videre for selskapet sin skyld og for pilotene selv, sier han.
– Må sannsynligvis godkjennes av domstolen
Skogvang sier også at det endelige resultatet trolig foreligger på tirsdag, og viser til rettsprosessen som SAS går gjennom i USA.
– SAS er under konkursbeskyttelse i USA og avtalen må sannsynligvis også godkjennes av den amerikanske domstolen som forvalter kreditorenes verdier, sier Skogvang.
Pressesjef i SAS, Tonje Sund sier at SAS ser på en slik godkjenning som en formalitet.
Skogvang peker på avtalens løpetid på fem år.
– For oss innebærer vilkårene i denne nye avtalen en endring på over 25 prosent. Herunder lønnsreduksjon, sesongfleksibilitet og opptil 60 timers arbeidsuke, sier Skogvang.
Videre sier han at pilotene til gjengjeld har fått en avtale som gjelder i hele SAS.
– Alle de 560 oppsagte pilotene skal nå få tilbud om å komme tilbake til SAS. Vi er fornøyde med å ha fått til en avtale, der den norske arbeidslivsmodellen ikke lenger utfordres av SAS-ledelsen.
SAS jakter fortsatt krisefinansiering: – Vil snart ha behov for mer kapital
Fornøyd SAS
Pressesjef i SAS Norge Tonje Sund skriver i en tekstmelding til E24 at hun er positiv til resultatet og at det vil hjelpe selskapet å tiltrekke investorer.
– Vi er veldig glade og ser frem til å fortsette den pågående Chapter 11-prosessen som vil sikre et sterkt og bærekraftig flyselskap i mange år fremover, sier hun.
Hun sier videre at resultatet er viktig for veien videre i den amerikanske rettsprosessen selskapet skal igjennom.
– Dette positive utfallet på avstemningen vil hjelpe SAS å tiltrekke seg langsiktige investorer etter hvert som vi går gjennom Chapter 11-prosessen og SAS FORWARD-planen.
Også NHO sier seg fornøyd.
– Det betyr at det blir ro rundt selskapet, og SAS kan ha fokus på å skape et godt flytilbud i Norge og utenlands. Det er passasjerer og bedrifter i hele Skandinavia tjent med, sier administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe.
Passasjertap og kronetap
Etter en tidvis bitter og høylytt forhandling og deretter megling som ikke førte frem, gikk til slutt rundt 900 piloter ut i streik i starten av juli.
Analytiker mener SAS-tallene var bedre enn fryktet: – I august får vi dommen
Den 15 dager lange streiken påførte selskapet enorme tap – rundt 100 millioner kroner daglig, til sammen snaut halvannen milliard kroner.
Mer enn 3.700 flyginger ble kansellert under streiken og 380.000 passasjerer ble påvirket. Trafikktallene viser at passasjertallet sank med en tredel i streikemåneden, sammenlignet med måneden før.
Gjelder til 2027
Avtalen innebærer at partene har fredsplikt – og er forhindret fra å streike og gå til lockout – i fem og et halvt år.
Alle detaljene i avtalen er ikke kjent, men noe har kommet frem.
SAS har på sin side fått pilotene med på et lønnskutt på 5 prosent og muligheten til å omdisponere de fra lavsesong til høysesong.
Pilotenes arbeidsuke økes samtidig fra 47,5 timer til inntil 60 timer enkelte uker.
– Avtalen åpner for en arbeidsmengde på opptil 60 timer i en enkeltuke, men total arbeidstid er lik de gamle avtalene – da en pilot maks kan jobbe 190 timer over en fireukersperiode, sier SAS sin pressesjef Tonje Sund.
Pilotenes kanskje viktigste seier er at pilotene som ble sagt opp under pandemien nå har gjenansettelsesrett i både morselskapet SAS Scandinavia og datterselskapene SAS Link og SAS Connect.
En annen viktig sak pilotene vant frem på, er at også pilotene i SAS’ datterselskaper nå omfattes av den nye tariffavtalen.