Wall Street endte handelen med tydelig oppgang

Til tross for en klar corona-advarsel fra WHO-sjefen endte det med solid oppgang for alle de tre store indeksene i USA, samtidig som «fryktindeksen» falt kraftig.

PETER FOLEY / EPA / NTB
  • André Haugen
  • Anders Lang-Ree
Publisert:

Ukens to første handelsdager ble en skikkelig berg-og-dal-bane for Wall Street. Etter kraftig fall mandag og deretter et solid comeback tirsdag, ble onsdagen en meget god dag for det amerikanske aksjemarkedet.

Ved stengetid ser de tre viktigste aksjeindeksene i New York slik ut:

  • Dow Jones: opp 0,83 prosent.
  • Nasdaq: opp 0,92 prosent.
  • S&P 500: opp 0,82 prosent.

Blant de Dow Jones-noterte selskapene kom Coca-Cola sterkest ut fra start, men kursen falt senere og er rundt stengetid opp 1,26 prosent. Selskapet leverte inntjening og omsetning over forventningene, i sin kvartalsrapport onsdag. Omsetningen steg med 42 prosent opp til 10,13 milliarder dollar, som er over nivået fra 2019.

Netflix-aksjen endte derimot ned over 3 prosent, etter at selskapets forventning til antallet nye abonnenter i tredje kvartal var lavere enn hva analytikere hadde regnet med. Også justert inntjening per aksje landet under forventning for strømmegiganten.

Byks for «verdens viktigste rente»

Det var blandet stemning på de asiatiske børsene onsdag, der Nikkei225, hovedindeksen i Japan, endte med en oppgang på 0,58 prosent. Dermed ble det omsider oppgang for den japanske børsen, etter fem strake dager med nedgang. For Hangseng, som endte ned 0,10 prosent, ble det tredje dag på rad med fall.

Samtidig stiger oljeprisen kraftig onsdag, og er rundt kl. 22 opp 5,21 prosent siden åpning. Ett fat Nordsjøolje handles nå for 72,14 dollar fatet.

Den amerikanske tiåringen, som gjerne refereres til som «verdens viktigste rente», steg onsdag med i overkant av 5 prosent til 1,29, som er betydelig opp fra bunnpunktet på 1,20 fra mandag.

WHO-sjef roper varsku

Fremdeles er mange investorer bekymret for at spredningen av delta-varianten kommer til å sette en kraftig brems på den økonomiske gjeninnhentingen, ifølge CNBC. Samtidig er avkastningen i rentemarkedet svært lav, som gjør at aksjemarkedet fremstår som et rimelig godt alternativ for mange likevel.

Men det legger neppe en demper på bekymringene at WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus tidligere i dag kom med en tydelig advarsel om at verden er på vei inn i en andre bølge av økt smitte og dødsfall, som CNBC meldte om.

Etter at Johnson & Johnson kom med sin kvartalsrapport onsdag, steg aksjen marginalt onsdag. Det til tross for at selskapets inntjening og omsetning i kvartalsrapporten overgikk forventningene. Samtidig meldte vaksine-produsenten at de forventer at salget av corona-vaksiner vil tidoble seg i andre halvdel av 2021.

Fryktindeksen falt etter hopp

Den såkalte «fryktindeksen», også kjent som Vix, steg hele 21,95 prosent mandag, da det globale aksjemarkedet jevnt over falt kraftig. Tirsdag sank derimot indeksen 12,31 prosent, og onsdag falt den ytterligere 8,5 prosent.

Indeksen måler forventede svingninger på den brede S&P 500-indeksen de neste 30 dagene, gjennom opsjonspriser. Den vil typisk stige kraftig i perioder med stor uro og frykt på børsene, og falle i perioder med lave svingninger.

Publisert:

Flere artikler

  1. Johnson & Johnson forventer å selge corona-vaksiner for 22 milliarder kroner

  2. Wall Street steg tredje dag på rad

  3. Wall Street falt etter inflasjonsfrykt

  4. Trippelrekord på Wall Street mens Snap føyk oppover

  5. Oslo Børs hentet inn det tapte etter minikrakket