Norske NOD håper på bedring i chipkrisen mot slutten av 2022

– Det er ikke etterspørselen som er problemet. Vi kunne levert mye, mye mer, sier NOD-direktør. Verdien på selskapet er nå på all-time high etter en vekst på over 600 prosent de siste to årene.

KRAFTIG ETTERSPØRSELSVEKST har gitt en global flaskehals i produksjonen av databrikker (semiconductors), som hovedsakelig skjer i Asia. Bildet er fra en semiconductor-messe i Kina tidligere i år.
  • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Økende digitalisering og usikkerhet knyttet til pandemien har gitt en chipmangel som nå truer produksjonen av alt fra elbiler til dataspill og hjemmekontorutstyr.

I dette markedet opererer Trondheim-baserte Nordic Semiconductor.

– Vi tror det fortsatt vil være tøft fremover, men håpet er at det mot slutten av 2022 skal begynne å se bedre ut, sier NODs Senior Vice President – IR & Strategic Sales, Ståle Ytterdal, til E24.

NOD produserer databrikker (chips), såkalte halvledere eller semiconductors, som er viktige deler i blant annet PC-er, spillkonsoller, biler, smarttelefoner, leker og helsesensorer.

Selskapet har i likhet med mange semiconductor-produsenter outsourcet selve produksjonen av wafere (tynn silisiumskive) til Asia, hovedsakelig til den globale storleverandøren Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Det siste året har imidlertid gitt en umettelig etterspørsel på verdensbasis som de store produsentene i Asia ikke klarer å holde tritt med.

Ståle Ytterdal i NOD sier det er betydelig usikkerhet om hvordan den internasjonale databrikkemangelen utvikler seg fremover.
Les også

Global mangel på mikrochiper skaper produksjonstrøbbel

Kunne levert mer

NOD hadde en inntektsvekst på 83 prosent til 291 millioner dollar, tilsvarende 2,5 milliarder kroner, i første halvdel av 2021.

For tredje kvartal venter selskapet inntekter på 130–150 millioner, og rundt det samme nivået i årets siste kvartal.

– Vi jobber nå målrettet med å få tildelt mer wafere og supportere våre kunder. Hadde vi fått mere wafere, ville vi kunne hatt enda sterkere vekst – vi kunne levert mye, mye mer, sier Ytterdal, og understreker at det ikke er etterspørselen som er problemet.

Rekordhøy ordrereserve tyder også på det. Den økte til 1,25 milliarder dollar ved utgangen av juni, sammenlignet med 202 millioner ved samme tid i fjor.

Verden over økes investeringene i waferproduksjon, men det er både tid- og pengekrevende.

Les på E24+

Global chip-krise gir umettelig etterspørsel: Slik påvirkes norske NOD

Ny toppnotering

NOD verdsettes nå til 56 milliarder kroner på Oslo Børs. Det er det høyeste noensinne, etter en vekst på over 600 prosent de siste to årene.

Fem av syv analytikere anbefaler kjøp av aksjen, mens de siste to har hold-anbefalinger, ifølge tall fra Infront.

Selskapet har tidligere vært gjenstand for oppkjøpsrykter, uten at det foreløpig har skjedd.

Les på E24+

Selv om ryktet er dødt, er aksjen gull

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nordic Semiconductor
  2. Chip
  3. Taiwan Semiconductor Manufacturing
  4. Digitalisering

Flere artikler

  1. Jernmalm-prisen nær høyeste på ti år

  2. Største jernmalm-fall siden finanskrisen

  3. Stemningen surnet i Asia etter japanske rekordtall

  4. Skyhøy prising av flere børsraketter: – Har historisk vært bra for selger av aksjer

  5. Kraftig resultatfall for Arne Fredlys tankrederi