Oslo Børs snudde opp etter trå start

Pilene pekte rett ned fra start på Oslo Børs, etter sveitsisk bankoppkjøp. Hovedindeksen klatret imidlertid 1,07 prosent i løpet av ukens første handelsdag.

Oslo Børs vil falle fra start, skal vi tro analytikere.
Publisert:

Hovedindeksen er opp 1,07 prosent ved stengetid mandag. Det står i sterk kontrast til det som har skjedde tidligere samme dag.

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, har sin teori på hvorfor markedet nå snur opp igjen.

– Hovedgrunnen til at det snur er nok fordi fokuset i dag tidlig var på hybridobligasjonenerhybridobligasjonenerHybridobligasjoner er en kompleks og risikabel form for bedriftsobligasjoner, hvor hovedstolen kan nedskrives eller konverteres dersom utstederens soliditet blir utfordret. Disse ble ofret først i oppgjøret mellom Credit Suisse og UBS. Obligasjonseierne satt igjen med null, mens aksjeeiere fikk utbetalt 40 prosent av sluttkursen fredag.. Disse valgte de å slette helt i avtalen mellom Credit Suisse og UBS. Det skapte frykt for at slike obligasjoner var mindre sikker enn man trodde. Nå har SNB vært ute og sagt at dette ikke blir den nye normalen, sier Bruce til E24.

– Bankfinansiering kunne fort blitt veldig dyrt om de ikke kom på banen med den meldingen. Da den omsider kom, snudde det opp og litt av uroen forsvant, er han rask med å legge til.

For selv om det søndag ble klart at storbanken USB kjøper kriserammede Credit Suisse, er det flere som tror at markedsuroen som har rådd den siste uken, ikke vil forsvinne med det første.

– Folk er på leting etter andre dårlige banker nå. Finner man nye ofre, kan det bli negativt fremover. Men måten man løste Credit Suisse-saken på, er bedre enn man kunne frykte. Det tror jeg kommer til å holde markedene positive. Fed-møtet på onsdag blir litt avgjørende for hvordan det kommer til å se ut fremover, sier Bruce.

Investorene i Asia sendte aksjene ned i morgentimene norsk tid, og Oslo Børs fulgte i samme retning. Rundt klokken 14.00 snudde det altså opp igjen.

Et fat nordsjøolje handles for 72,69 dollar rundt klokken 16.30.

Slik endte det for de mest omsatte aksjene:

  • Equinor steg 0,48 prosent
  • DNB steg 2,01 prosent
  • Aker BP endte opp 0,41 prosent
  • PGS steg 0,41 prosent
  • Norsk Hydro endte opp 2,41 prosent
  • Yara steg 0,86 prosent. Det skjer samme dag som den amerikanske gjødselgiganten CF Industries melder at de kjøper IPLs ammoniakkproduksjonskompleks Waggaman i Louisiana i USA for 1,675 milliarder dollar. Anlegget har en kapasitet på 880.000 tonn ammoniakk årlig, ifølge Infront TDN Direkt.
  • Frontline endte opp 4,39 prosent
  • Telenor steg 1,66 prosent
Les også

Norske eksperter: Credit Suisse måtte reddes – men det kan være at uroen fortsetter

Mener detaljene i oppkjøp skaper usikkerhet

Sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, mener det fortsatt er usikkerhet å spore.

Han forklarer at detaljene i oppkjøpet av Credit Suisse skaper usikkerhet blant obligasjonseiere, da de fikk 17 milliarder dollar visket ut til 0. Aksjonærene fikk på sin side igjen 40 prosent av aksjeverdiene målt mot sluttkursen i Credit Suisse på fredag.

Det kan få konsekvenser hele veien til Oslo Børs mener Johansen.

– Dette vil skape mye usikkerhet fremover fordi bankfinansiering kan bli dyrere. Det smitter fort over i lavere oljepris, og på Oslo Børs.

Anders Johansen er sjefstrateg i Danske Bank.

– Til dels store bevegelser

«Uroen fortsetter» er tittelen på seniorøkonom Oddmund Bergs morgenrapport mandag.

– Trolig vil den kommende uken innebære videre uro og til dels store bevegelser i rentemarkedene mens aktørene fortsetter å fordøye alt som har skjedd og gradvis skifter fokus fremover, skriver Berg.

Heller ikke forskerne Thore Johnsen og Knut Anton Mork tror uroen er ryddet av banen.

– For Norges del kommer det an på om det skaper en verdensomspennende tillitskrise i bankmarkedet, sier Mork til NTB.

Les også

Børsfall i Asia etter Credit Suisse-oppkjøp

Flere bankaksjer på de asiatiske børsene fikk hard medfart i de tidlige morgentimene norsk tid.

Også DNB falt på Oslo Børs mandag og var ned 0,68 prosent etter en times handel. Ved stenging er imidlertid aksjen opp litt over 2 prosent.

PGS sikret refinansiering

Etter børsstenging fredag meldte seismikkselskapet PGS at de sikret ny finansiering.

Det bedrer gjeldssituasjonen til selskapet betydelig, men PGS må til gjengjeld betale 13,5 prosent rente på det nye milliardlånet.

Renten er den høyeste man har sett på et obligasjonslån i det europeiske markedet de siste årene, ifølge Bloomberg.

PGS-aksjen falt 7,87 prosent en time inn i handelsdagen, men ved stenging er den opp 0,1 prosent.

Les også

PGS sikrer refinansiering til 13,5 prosent rente

Okea-aksjen stiger etter Statfjord-kjøp

Oljeselskapet Okea stiger 7,50 prosent etter en times handel, etter mandagens nyhet om at det kjøper en andel på 28 prosent i PL037 (Statfjord-området) fra Equinor.

Kjøpet legger til 13.000-15.000 fat oljeekvivalenter per dag i produksjonen for Okea, og ventes å stige til 16.000-20.000 fat per dag i 2024.

Publisert: