Dette skjer denne uken: Resultatrush, inflasjon og rentebeslutning
Oljegiganter, børslokomotiver og bilfraktrederier slipper resultater i en fullstappet uke på Oslo Børs. Norsk prisvekst og svensk rentemøte er med på å runde av inn mot helgen.
De fleste sektorene på Oslo Børs er representert når blant andre Equinor, DNB og Yara legger frem tall for fjorårets fjerde kvartal den kommende uken.
– Fokus blir som vanlig om de leverer på forventning og om det er noe nytt i markedsutsiktene deres, sier porteføljeforvalter Janne Kvernland.
Hun er forvalter i det norske aksjeteamet i Alfred Berg Kapitalforvaltning.
Under resultatsesongen følger Kvernland spesielt med på momenter som påvirkning av inflasjon på selskapenes salg og marginer, og kostnadsoverskridelser på investeringer.
Venter brems i resultatfesten på Oslo Børs i 2023: – Litt mindre fantastisk
– Råvareprisene svinger mye – hvordan har de som er eksponert mot det manøvrert dette kvartalet, spør forvalteren.
Hun er også opptatt av ting som endring i atferd hos kundene og selskapenes guiding ved endt resultatseseong.
– Selskapenes ordrebok er en god indikasjon på temperaturen, så her får man håpe på gode tall, legger hun til.
I tillegg følger hun med på kommentarer rundt skatt – og spesielt innenfor oppdrettsnæringen nå.
Equinor leder an resultatrush
Den første virkelig fullstappede uken i denne resultatsesongen står nå på trappene. Flere av de aller største selskapene på Oslo Børs legge frem sine tall for fjerde kvartal.
Equinor, Aker BP, DNB, Yara, Kongsberggruppen, Storebrand og Nordic Semiconductor er noen av navnene på den lange listen over selskaper som skal i resultatilden. Bilfraktrederiene Wallenius Wilhelmsen, Gram Car Carriers og Höegh Autoliners slipper også tall på løpende bånd.
I Equinors tilfelle ventes det et resultat på 144 milliarder kroner, ifølge prognoser oljekjempen har hentet inn fra analytikere som følger selskapet. Det er svakere enn rekordresultatet i tredje kvartal, som ble løftet av skyhøye priser på gass og høye oljepriser.
Det er også ventet høye utbytter på Oslo Børs etter et 2022 med høye råvarepriser, har E24 tidligere omtalt.
– Det kommer massive utbytter denne våren. Det er særlig råvaresektoren som drar opp snittet. Elkem og Hydro blir bra. Oljeselskapene blir veldig bra, sa porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg nylig til E24.
Venter utbyttefest på 230 milliarder på Oslo Børs: – Uvanlig høye tall
Flyselskapene er også i fokus, selv om det ikke kommer kvartalsresultater. SAS og Norwegian legger begge frem sine trafikktall for januar i begynnelsen av uken.
Utenfor Norge er det litt stillere fra de største selskapene, etter at flere amerikanske tekgiganter har gjort unna sine tallslipp de siste par ukene. Navn som Disney, Softbank og Uber står likevel på resultatplakaten.
Venter inflasjonshopp
Mens uken var fullstappet av både utenlandske rentehevinger, amerikanske jobbtall og norske boligpriser på makrosiden, er det litt roligere på den fronten den kommende uken.
Prisutviklingen i Norge får likevel en fasit på fredag, når det legges frem inflasjonstall for januar.
Det er ventet at prisveksten her til lands målt mot samme tid i fjor klatrer litt igjen, etter at den dempet seg til 5,9 prosent i desember. Konsensus blant økonomene er at inflasjonen lander på 6,3 prosent i januar, ifølge tall Bloomberg har hentet inn. Kjerneinflasjonen, som måler prisveksten utenom energi og avgiftsendringer, ventes å klatre til 6 prosent.
DNB Markets er blant de som tror inflasjonshoppet blir enda kraftigere enn som så, med en inflasjon på 6,9 prosent og kjerneinflasjon på 6,1 prosent. Meglerhuset påpeker samtidig at januar normalt er en måned der det kan komme overraskelser.
– I motsetning til de typiske januartrendene, venter vi en mindre økning i kles- og møbelpriser og en kraftigere økning i husleie, skriver meglerhuset i en oppdatering.
Strøm vil også bidra til hoppet av mer tekniske grunner, tror DNB Markets. Strømstøtten ble økt i januar i fjor. Det gjør at man sammenligner med lavere strømpriser denne måneden enn man gjorde i desember, fordi SSB tar høyde for strømstøtte når konsumprisindeksen utarbeides.
Sverige kan gå forbi Norge
I Sverige er det duket for rentebeslutning på torsdag.
Den brede forventningen er at Sveriges sentralbank, Riksbanken, setter opp renten med 0,5 prosentpoeng til 3 prosent. Det vil i så fall ta rentenivået i nabolandet forbi det norske, som er på 2,75 prosent.
– Siden november-møtet har inflasjonen ekskludert energi steget litt mer enn Riksbankens anslag, den svenske kronen har svekket seg og utsiktene for renter internasjonalt har økt. Selv om nylig data viser fallende aktivitet, tror vi Riksbanken vil fortsette å svare sterkt på oppsideoverraskelser på inflasjonen, skriver DNB Markets-analytiker Oddmund Berg i et notat.
Hvordan det gikk med britisk økonomi mot slutten av fjoråret kommer det svar på når det legges frem BNP-tall fredag. Analytikerne venter en uendret utvikling for Storbritannias bruttonasjonalprodukt i fjerde kvartal.