Bedring i Rec Silicon-tallene: – Trygge på at Moses Lake-anlegget restartes i 2023

Rec Silicon melder om logistikkproblemet i Stillehavet, men leverer samtidig bedre resultater. Selskapet håper fortsatt på at de kan restarte sin avanserte fabrikk nordvest i USA om et par år.

Arkivbilde av Moses Lake-anlegget til Rec Silicon.
Nytt fra børsselskapene
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Rec Silicon slapp tirsdag resultatene for første kvartal, som viser en liten bedring i resultatene.

 • Omsetningen økte fra 24,7 til 28,1 millioner dollar, målt mot samme periode i fjor
 • Brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 1,0 til 4,0 millioner dollar
 • Resultat etter skatt ble forbedret fra −10,5 til −8,6 millioner dollar.

Rec Silicon har to fabrikker i USA. Den ene ligger i Butte, Montana og produserer silisiumgass, og den andre ligger i Moses Lake, Washington, og silisium. I tillegg er Rec medeier i en relativt ny fabrikk i Kina.

Produktene til Rec kan brukes på flere områder, inkludert solceller og batterier.

Begge fabrikkene har blitt negativt rammet av markedsutviklingen over flere år, men det er særlig det avanserte og kostbare anlegget i Moses Lake har vært rammet. Ettersom det historisk ikke har vært så mye solcelleproduksjon i USA, har fabrikken vært avhengig av eksport til Kina.

Høye tollsatser stengte i praksis Rec ute fra det viktige kinesiske markedet, hvilket førte til at selskapet måtte stenge Moses Lake-fabrikken i andre kvartal 2019 – en fabrikk som kostet 1,7 milliarder dollar å bygge.

Så å si alle inntektene til Rec Silicon kommer derfor fra Butte-fabrikken.

– Rec Silicon er trygge på at Moses Lake-anlegget restartes i 2023 med en sannsynlig etterspørsel fra både polysilisium- og silisiumanode-markedet, sier konsernsjef Tore Torvund, i børsmeldingen.

Dette er samme prognose som selskapet oppga under forrige kvartalspresentasjon i februar. En beslutning om gjenåpning er ventet i andre halvår.

Les på E24+

Rec Silicon-aksjen er enten ganske dyr eller kjempebillig

Brenner lite penger

Rec Silicons kontantbeholdning krympet fra 134,9 til 131,5 millioner dollar gjennom kvartalet.

Selskapet fikk i fjor høst fylt på med en milliard norske kroner (rundt 122 millioner dollar) i en emisjon der Kjell Inge Røkkes Aker deltok.

Ser man på gjelden til Rec Silicon så ligger den på 88,8 millioner dollar netto. Det første store forfallet i gjeld er et sikret obligasjonslån på 110 millioner dollar som forfaller i 2023, altså på samme tid som selskapet håper å restarte fabrikken i Moses Lake.

Aker kjøpte seg inn i Rec Silicon da de overtok eierposten til Jens Ulltveit-Moe i desember 2019.

I februar ba Aker (gjennom fornybarselskapet Aker Horizons) om en ekstraordinær generalforsamling for å få både Kjell Inge Røkke selv og Aker BP-direktør Lene Landøy inn i Rec-styret.

Dette ble avholdt og vedtatt i mars.

Shippingproblemer i Stillehavet

Rec Silicon melder om at etterspørselen etter polysilisium for halvledere og silisiumgass «har styrket seg over de siste kvartalene» og at man «forventer at denne trenden vil fortsette».

– Begrenset shippingkapasitet i Stillehavet har skapt noen problemer i å levere ordrer, men vi er trygge på at dette gradvis vil løse seg, sier Rec Silicon-sjefen i børsmeldingen.

– Markedet for PV polysilisium (for solcellepaneler, journ.anm.) har styrket seg over de siste månedene, men dessverre får ikke Rec Silicon levert til dette markedet grunnet handelskonflikten med Kina, fortsetter Torvund.

Han peker samtidig på at planene for å utvikle en verdikjede for solceller utenfor Kina, med «ultralavt karbonavtrykk», fortsetter i samarbeid med solselskaper og amerikanske myndigheter.

Rec Silicon inngikk i fjor høst et samarbeid med Violet Power som en del av arbeidet med å finne en ny verdikjede for silisiumet, men dette samarbeidet ble avsluttet i april.

Rec skriver at dette «ikke er ventet å endre planene om restart» av Moses Lake-anlegget.

Samtidig fortsetter Rec Silicon dialogen med «flere» selskaper som planlegger produksjon av silisiumanoder som kan brukes i produksjonen av batterier.

Ettersom Rec er det eneste selskapet med store produksjonsanlegg utenfor Kina som kan levere råstoff til denne produksjonen, er selskapet optimistiske for fremtidige muligheter.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. REC
 3. Rec Silicon

Flere artikler

 1. Elkem etablerer nytt batteriselskap: Vianode

 2. Elkem hentet milliardbeløp til satsing i Kina

 3. Betalt innhold

  Rec Silicon-aksjen er enten ganske dyr eller kjempebillig

 4. Norske Skog stenger anlegg på New Zealand

 5. Vurderer å børsnotere Kongsberg Digital: – Etterspørselen etter løsningene er økende