Oljefondet stemmer mot gjenvalg i Credit Suisse etter skandaler

Oljefondet vil stemme mot gjenvalget av risikosjefen og en rekke andre medlemmer i Credit Suisse-styret etter to skandaler som kostet storbanken flere milliarder.

Nicolai Tangen, leder for Oljefondet, som nå vil stemme mot gjenvalg av seks styremedlemmer til Credit Suisse-styret.
  • Ine Brunborg
  • Maiken Svendsen
Publisert:

Oljefondet vil stemme mot å gjenvelge Andreas Gottschling til Credit Suisse-styret. I tillegg vil fondet også stemme mot gjenvalget av fem andre styremedlemmer.

Det kommer frem på Oljefondet nettsider.

Ved utgangen av fjoråret eide fondet 3,43 prosent av aksjene i banken, ifølge deres egen oversikt.

Også Financial Times omtaler saken.

Andreas Gottschling er sjef for risikokomiteen i den sveitsiske storbanken. Han har vært i hardt vær etter kollapsen i hedgefondet Archegos.

– Aksjonærer bør ha rett til å søke endringer i styret når det ikke handler i deres beste interesse, skriver Oljefondet i sin begrunnelse.

Oljefondet skriver at når det stemmer for å fjerne ansvar fra styret, vurderer det all informasjon som gir «rimelig tvil om styrets handlinger».

Les også

Børsras for storbanker: Advarer om enorme tap etter at hedgefond ble tvunget til gigantsalg

– Uakseptabelt

Credit Suisse er en av bankene som lånte penger til hedgefondet Archegos. Fondet kollapset tidligere i år da de brøt marginkravet, og ble tvunget til storsalg av aksjer.

Selv om Archegos omtales som et hedgefond, er det i praksis et families investeringsselskap som har betydelig mindre rapporteringskrav.

Resultatet fra første kvartal viste at Credit Suisse tapte mer enn 2 milliarder kroner. Det var sterkt påvirket av kostnaden på omtrent 40 milliarder kroner relatert til saken, ifølge banksjef Thomas Gottstein.

– Tapet vi rapporterer dette kvartalet på grunn av denne saken er uakseptabelt, sa Gottstein i en uttalelse til rapporten.

Flere har måttet gå i banken, blant dem både risikodirektør Lara Warner og investeringssjef Brian Chin.

Den sveitsiske banken Credit Suisse måtte ut med omtrent 40 milliarder kroner som følge av Archegos- skandalen.

Kollapsen i hedgefondet skjedde kort tid etter Credit Suisses problemer knyttet til det kontroversielle fondet Greensill Capital.

Greensill driver med såkalt «supply chain finance» eller leverandørfinansiering, og Credit Suisse fryste midler verdt 85 milliarder kroner etter at storbanken ble bekymret over båndene til den indiskfødte britiske metallmagnaten Sanjeev Gupta.

– Jeg anerkjenner at disse to hendelsene har skapt betydelig bekymring for interessentene våre, sa Thomas Gottstein i en uttalelse tidligere denne måneden.

Les også

Britene gransker skandalefond og David Cameron

Flere aksjonærer stemmer mot

Oljefondet er ikke den eneste store aksjonæren i Credit Swiss som vil stemme mot gjenvalget av Andreas Gottschling, ifølge Financial Times.

Også kapitalforvalteren Harris Associates, som sier de eier 10,25 prosent av aksjene i banken, vil kaste Gottschling.

– Det er lederens jobb å representere aksjonærene og å overvåke styret. Ikke bare bør Gottschling bli stemt ned, men jeg er faktisk overrasket i lys av aktuelle hendelser at han ikke allerede har trukket seg, sier visesjefen i Harris Associates, David Herro, til avisen.

I tillegg skal også Ethos Foundation stemme mot gjenvalget.

– Våre kunder er veldig sinte for det som har skjedd, sier Ethos-sjef Cincent Kaufmann til avisen.

Det er foreløpig ikke klart hvorvidt det blir flertall for å nekte gjenvalget. Avstemmingen skal skje på fredag denne uken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Credit Suisse
  2. Oljefondet
  3. Hedgefond

Flere artikler

  1. Storbank tapte nesten 40 milliarder på hedgefondskandale

  2. Credit Suisse tapte mer enn 2 milliarder i første kvartal

  3. UBS tapte 6,4 milliarder kroner på Archegos-kollapsen

  4. WSJ: Credit Suisse-meglere må gå

  5. Børsras for storbanker: Advarer om enorme tap etter at hedgefond ble tvunget til gigantsalg