Negativ ukeslutt på Oslo Børs – karbonkomet dundret ned

Børsen falt markant på ukens siste handelsdag. Investorene straffet Scatec tross resultathopp, mens Bergen Carbon Solutions falt over 30 prosent.

NED: Fredag endte i minus for Hovedindeksen på Oslo Børs. Men det ble likevel oppgang fra den tredje til den fjerde måneden av 2021.
Publisert:

Børsen falt gjennom fredagen, og Hovedindeksen endte ned 1,3 prosent på aprils siste handelsdag.

På månedsbasis ble det likevel oppgang for hovedlisten på Oslo Børs med 1,66 prosent fra mars.

Equinor-aksjen endte ned 2,43 prosent.

Gårsdagens store vinneraksje Bergen Carbon Solutions steg over 60 prosent torsdag, men topper taperlisten dagen derpå. Aksjen falt 32,14 prosent.

Etter at flere av Børsens største selskaper har lagt frem tall de siste dagene, fortsatte resultatrushet på ukens siste handelsdag.

Børsens soleklart mest omsatte aksje er Scatec. Fornybarselskapet faller 13,05 prosent, til tross for at selskapet nær doblet driftsresultatet i første kvartal.

Ifølge analytikere i både Carnegie og ABG Sundal Collier skyldes dette at det i kvartalsrapporten fremgikk at Scatec er i brudd med lånebetingelser i Ukraina.

Pareto Securities skriver i en oppdatering at Ukraina-situasjonen fremhever emerging markets-risikoen i selskapets virksomhet.

Analytiker Eivind Garvik i Carnegie sier at bruddet i seg selv ikke er noe nytt og kaller det for et «teknisk brudd» som bankene har definert som et brudd på grunn av at Ukraina har kuttet i tariffene sine.

– Markedet ser på dette bruddet som veldig negativt og sender aksjen ned over 10 prosent, men Scatec på sin side mener selv at dette er relativt udramatisk, sier Garvik til TDN Direkt.

Scatec økte driftsresultatet til 406 millioner kroner i årets første kvartal fra 206 millioner kroner i tilsvarende kvartal i fjor. I samme periode steg inntektene til 1,01 milliarder kroner fra 866 millioner kroner. Tallene inkluderer resultatene fra datterselskapene.

Oljeprisen faller også markant ved børsstenging. Ett fat nordsjøolje (brent spot) handles for 66,74 dollar, ned 2,6 prosent siden midnatt.

Nykommer til værs

Norsk Solar kunne i morgentimene melde at de har etablert en felles finansieringsplattform med Finnfund. Solkraftprodusenten er en av dagens store vinnere, med en oppgang på 23 prosent.

Kongsberg Gruppen slapp i morges sin kvartalsrapport hvor det fremgår at de vurderer å børsnotere datterselskapet Kongsberg Digital.

Selskapet hadde digitale ordrer for en milliard kroner ved utgangen av mars, noe som var en økning på 11 prosent det siste året, og aksjen endte opp 1,16 prosent.

Sats hadde derimot ikke et like bra kvartal med et tap på 221 millioner kroner. Det gjør kvartalet til det verste under pandemien for treningskjeden, som mistet 29.000 medlemmer i løpet av årets tre første måneder.

Sats-aksjen falt 2,11 prosent på ukens siste handelsdag.

Les også

Smitte rammer Equinors Brasil-prosjekter: – Smittetrykket er veldig stort

Milliardtap for Norwegian

Selv med minimal drift viste Norwegians kvartalsrapport et underskudd på 1,2 milliarder i første kvartal.

Underskuddet skyldes nedskrivninger av verdier på flyflåten på 12,8 milliarder. Egenkapitalen til Norwegian var tapt og endte på negative 6,6 milliarder, fremgår det av rapporten.

Ellers kunne konsernet melde om omsetning på 6,36 milliarder kroner og et justert resultat på 412 millioner kroner.

Investorene ser ikke ut til å bry seg nevneverdig om milliardtapet, og falt 0,9 prosent på Oslo Børs denne fredagen.

Norwegian er ventet å sette i gang en kapitalinnhenting på inntil seks milliarder kroner rundt 10. mai.

Les også

Norwegian med underskudd på 1,2 milliarder i første kvartal

Publisert: