Verste børsdag på én måned på Wall Street

Smitterekorder i USA og Europa gjennom helgen bidro til tung inngang på børsuken på Wall Street. Samtidig hoppet fryktindeksen.

Publisert:

Usikkerheten har ligget tykt på verdens aksjemarkeder ved inngangen til den siste uken før USA velger president.

Etter kraftig nedgang i Europa ble det ikke spesielt god stemning på Wall Street mandag kveld. Den brede S & P 500-indeksen fikk sin verste børsdag siden 23. september.

Slik endte dagen på de toneangivende indeksene:

  • S & P 500 ned 1,86 prosent
  • Nasdaq Composite falt 1,64 prosent
  • Dow Jones endte ned 2,29 prosent

Usikkerheten i markedet bidro også til at den beryktede fryktindeksen Vix gjorde et solid hopp. Ved dagens slutt er indeksen opp rundt 19 prosent til nær 33 poeng. Det er det høyeste nivået siden tidlig i september.

Vix-indeksen måler forventede svingninger på den brede S & P 500-indeksen de neste 30 dagene, gjennom opsjonspriser. Den vil typisk stige kraftig i perioder med stor uro og frykt på børsene, og falle i perioder med lave svingninger.

Les også

Aksjemarkedet priser inn seier til Biden: – Det verste som kan skje er en uavklart situasjon

Smittehopp

Den tunge inngangen på uken kommer etter en helg med rekordmange nye smittetilfeller i USA, ifølge CNBC. Også Frankrike har meldt om rekordhøye tilfeller i løpet av helgen, mens både Italia og Spania innført strengere restriksjoner.

– Ingenting kan bli vunnet ved å late som om at pandemien og den økonomiske smerten den har forårsaket, snart er over, sier sjefstrateg David Kelly i JPMorgan Asset Management, ifølge Financial Times.

Samtidig er usikkerheten stor på når amerikanske politikere klarer å bli enige om en ny finansiell krisepakke. Ifølge Bloomberg skal demokratenes Nancy Pelosi og finansminister Steven Mnuchin ha en samtale mandag for å avklare om det et mulig å komme til enighet.

– Den finanspolitiske stimulansen ser ikke ut til å komme så fort som vi trodde, og viruset kommer tilbake raskere enn vi hadde forestilt oss, sier porteføljeforvalter Keith Buchanan i Globalt Investments til Bloomberg.

– Å sette disse to sammen er en realitetssjekk for markedet, fortsetter Buchanan.

Les også

Dette skjer denne uken: Resultatskred på Oslo Børs

Innholdsrik uke

Det amerikanske presidentvalget ligger an til å prege markedene gjennom den kommende uken, men det er langt fra det eneste som kan skape bevegelser i markedene.

Flere hundre amerikanske selskaper skal legge frem resultater i løpet av de kommende dagene. Tirsdag får Microsoft gleden av å sparke i gang ballet for de store teknologigigantene når selskapet legger frem tall for tredje kvartal.

Men de er langt fra alene. Torsdag skal både Apple, Facebook, Amazon, Alphabet, Twitter og Spotify legge frem tall.

Også oljekjempen ExxonMobil, betalingsformidlerne Visa og MasterCard, samt flere av de store legemiddelselskapene skal presentere resultater i løpet av uken.

Som ikke det var nok må toppene i Facebook, Twitter og Alphabet møte i Senatet onsdag for å vitne i en sak der bekymringene går på personvern og mediedominans.

Publisert: