Dette skjer denne uken

Dette skjer denne uken

Den amerikanske økonomien fosser videre med rekordstore redningspakker og effektiv vaksineutrulling. Denne uken kommer det ferske innkjøpssjefs-tall fra USA og Norge, mens LO/YS og NHO starter knallharde lønnsforhandlinger.

Christian Lie i Danske Bank følger utviklingen i verdensøkonomien tett
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Den første uken etter påske kommer det flere viktige nøkkeltall fra Norge, EU og USA. Samtidig skal LO og YS inn til megling om lønnsoppgjøret med NHO – hvem som kan bli tatt ut i streik varsles senere i dag, tirsdag.

Se hele kalenderen i faktaboksen under.

For sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie, er kommende onsdags referat fra forrige rentemøte i den amerikanske sentralbanken særlig interessant.

– Vi tror at referatet vil vise en fortsatt forsiktig tilnærming til hvordan pengepolitikken styres fremover. Jeg tror vi kan få se inflasjonstall på over 3 prosent den kommende tiden, men at sentralbanken vil gjenta at dette mest sannsynlig er midlertidig, forklarer Lie.

Les også

Klart for knallhard megling i lønnsoppgjøret

Økende forskjeller

Grunnen at til at signalene fra den amerikanske sentralbanken er så viktig er at de amerikanske rentene er «verdens viktigste» med «påvirkningskraft på de globale rentene».

– Den positive utviklingen i USA kan bli en hemsko for mange andre land uten den samme økonomiske akselerasjonen. Særlig ser vi at tempo for vaksineutrulling er lavere i Europa, og i fremvoksende markeder i Asia har man ikke kontroll på pandemien. Slike økonomier får også større problemer med å betjene gjeld når de amerikanske rentene stiger.

– På denne måten kan økonomiske ulikheter forsterkes i skyggen av pandemien, forteller strategen.

Lie konstaterer samtidig at smittebildet er svært ulikt i USA og resten av verden.

– Vi ser nå eskalerende smittevekst i India, Frankrike har stengt ned og Brasil har hatt et nærmest eksistensielt problem lenge. Det er ikke alle land som har den samme kapasiteten til å stimulere økonomien sin på samme måte som USA, forklarer han.

– Så lenge viruset sprer seg, så betyr det at sannsynligheten for nye mutasjoner og virusvarianter øker.

Det kan bety at en normalisering av reiseliv, turisme og andre næringer kan ta langt lengre tid enn mange håper på, forklarer strategen.

– Den ekstreme forskjellen på vaksineutrulling og tilgjengelighet av vaksine kan få konsekvenser for verdensøkonomien, med USA mot resten.

Les også

Forvalter Marius Borthen knuste Børsen – har femdoblet fondet

Aksjemarkedet i endring

Like før påskeferie ble det rekord for amerikanske børsindeksen S&P 500 etter en kvartalsvis oppgang på 5,77 prosent. Dette kommer etter at renten på den tiårige amerikanske statsobligasjonen ligger på 1,7 prosent – et nivå som kan sammenlignes med årsskiftet før pandemien.

Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, mener det er vanskelig å spå aksjemarkedet fremover.

– Man har mistet hele den effekten av rentenedgang som det var så mye fokus på fjor, det er det viktigste som skjer for aksjemarkedet fremover.

Næss forklarer også hva slags effekt dette har hatt for såkalte «vekstselskaper» – hurtig voksende selskaper som gjerne har store deler av sin inntjening lengre frem i tid.

– I fjor så vi et veldig sterkt fokus på vekstselskaper, det har snudd helt i år. Så langt i år er verdiaksjer opp 10,4 prosent, mens vekstselskapene er opp knappe 2 prosent.

Den utviklingen har man også merket på markedsplassen Euronext Growth.

Det siste året har antall selskap som noteres steget kraftig. Så langt i år har 25 selskaper blitt notert på markedsplassen for små vekstselskaper. Det mener Næss er for mye, og håper dette kan gi småinvestorer et annet fokus fremover.

– Det har vært for mange børsnoteringer en stund nå, og disse aksjene har utklasset resten lenge. Ser vi på medianavkastning har vekstselskapene gått i pluss med en halv prosent i år, mens Oslo Børs er opp 8,7 prosent, forklarer veteranen.

– Det er stor forskjell.

Les også

Børsdirektøren om noteringsboomen: Har sagt nei til flere selskaper i år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Dette skjer denne uken
 3. USA
 4. Aksjer
 5. Nav
 6. SSB

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Rentemøte i Norge og USA

 2. Dette skjer denne uken: Erna Solbergs siste statsbudsjett kan bli betydelig mindre enn det forrige

 3. Dette skjer denne uken: – Markedet forventer mer enn analytikerne anslår

 4. Dette skjer denne uken

 5. Dette skjer denne uken: - Forventer ikke store signaler fra Norges Bank