Wall Street stiger på Donald Trumps siste hele dag som president
Den børsglade presidenten kan konstatere at børsene har steget kraftig under hans presidentperiode. Om under 20 timer er Trump-perioden over.
De amerikanske børsene startet uken oppover, etter å ha holdt stengt mandag i forbindelse med Martin Luther King Jr. day.
Utviklingen kommer etter at flere banker har lagt frem resultater i løpet av morgentimene, samtidig som håpet om at Joe Bidens krisepakke skal få en enkel runde gjennom Kongressen fortsatt lever.
Tirsdag er på mange måter en merkedag da det er Donald Trumps siste hele dag (og således hele børsdag) som president i USA. Onsdag klokken 12 (lokal tid, 18 i Norge) blir Joe Biden formelt innsatt som landets 46. president.
Slik endte børsdagen i USA:
- S&P 500 steg 0,81 prosent
- Nasdaq klatret 1,53 prosent
- Dow Jones endte opp 0,38 prosent
Om man tar utgangspunktet i hele handelsdager var dette den siste Trump hadde under sin presidentperiode, en periode som har vært meget god for aksjemarkedene.
Siden 20. januar 2017 har S&P 500 steget hele 67,82 prosent.
Familiedynastiet presidenten vender tilbake til
Sterkt bankresultat
Både Goldman Sachs og Bank of America har tirsdag ettermiddag åpnet sine regnskapsbøker for offentligheten. Begge de to bankene leverte bedre enn analytikerne trodde på forhånd, men særlig en skilte seg ut.
Goldman Sachs regelrett knuste forventningene da banken leverte et resultat på 12,08 dollar per aksje. Analytikerne hadde på forhånd ventet at resultatet ville komme inn på 7,47 dollar per aksje.
Bank of America på sin side måtte se at resultatet overgikk forventningene med knapt fire cent. Resultatet havnet på 59 cent i løpet av kvartalet. Samtidig har selskapet gjort det kjent at det vil kjøpe tilbake aksjer for 3,2 milliarder dollar.
Tross gode resultater endte begge de to bankene med nedgang på Wall Street tirsdag.
Biden lanserte krisepakke på over 16.000 milliarder kroner
Yellen-høring
En ny president på vei inn betyr også at det er tid for å få ministrene på plass. De må først godkjennes i Senatet, en prosess som startet.
Blant dem som var først ut er Bidens forslag til finansminister Janet Yellen.
Den tidligere sentralbanksjefens viktigste oppgave på kort sikt blir å komme til enighet med Kongressen om detaljene i Bidens krisepakke. Forslaget til den påtroppende presidenten er en pakke verdt hele 1.900 milliarder dollar, tilsvarende 16.100 milliarder kroner.
I høringen sa hun blant annet at Biden-administrasjonen vil bruke alle tilgjengelige verktøy mot Kina, og at de ikke vil svekke dollaren for å øke konkurransekraften.