Danske Bank-ansatt: Putin-familien hvitvasket penger

I 2013 varslet en ansatt i Danske Bank at familien til Russlands president, Vladimir Putin, og den russiske etterretningstjenesten FSB sto bak hvitvasking i banken.

HVITVASKINGS-PÅSTANDER: En Danske Bank-ansatt hevder Putin-familien hvitvasket penger i banken.

Foto: Scanpix Denmark Reuters
Publisert:,

Det skriver Berlingske Business i en oppsiktsvekkende avsløring mandag.

De nye opplysningene viser at toppledelsen i banken hadde kjennskap til langt alvorligere forhold enn det som tidligere var kjent.

En rapport skrevet av en sjef i konsernet ble sendt direkte til toppledelsen i København desember 2013.

I rapporten går det frem at Danske Bank Estland fant ut av at personene bak et mistenkelig selskap, som hadde konto i banken og gjennomførte «suspekte betalinger», omfattet Putin-familien og etterretningstjenesten.

Danske Bank gransker

Ifølge Berlingske Business skal det dreie seg om Putins fetter, politikeren og forretningsmannen Igor Putin.

«Vi er i gang med grundige undersøkelser for å komme til bunns i forholdene på daværende tidspunkt i den estiske filialen. Vi har ikke flere kommentarer før de er avsluttet», skriver Thomas Borgen, administrerende direktør i Danske Bank, til avisen.

«Vi kan dessuten ikke kommentere spesifikke kunder, men hele den nevnte kundeporteføljen er avsluttet», legger han til.

Etterforskning i flere land

Den eksplosive avsløringen følger flere saker fra i fjor hvor Danske Bank ble trukket inn i hvitvaskingsskandaler.

For noen måneder tilbake varslet Danske Bank selv at de er under etterforskning av franske myndigheter i forbindelse med transaksjoner i Estland.

De aktuelle transaksjonene skal ha funnet sted mellom 2008 og 2011. Rundt 15 millioner euro skal ha blitt overført til Frankrike fra kunder i Danske Bank Estland.

For nærmere et år siden ble det kjent at Danske Bank etterforskes i Moldova og Latvia som del av en større hvitvaskings-opprulling:

Ifølge myndighetene i de to landene har et internasjonalt, kriminelt nettverk gjennom flere år lykkes med å skjule milliarder av kroner fra illegale aktiviteter via kontoer i en rekke store, internasjonale banker – deriblant Danske Banks filial i Estland og Nordea Bank Danmark.

Her kan du lese mer om