Kvartalsrapporter

Trøims riggselskap tapte 700 millioner

På forhånd var det ventet at Borr Drilling ville tape rundt 400 millioner kroner i tredje kvartal. Styreleder Paal Kibsgaard påpeker imidlertid at selskapet er i «en sterk markedsposisjon».

Finansmannen Tor Olav Trøim startet opp Borr Drilling i 2016 ved å kjøpe moderne oppjekkbare rigger billig etter oljepriskollapsen.

Aas, Erlend / SCANPIX
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling la tirsdag ettermiddag frem tallene for årets tredje kvartal.

Det viser et resultat før skatt på minus 75,4 millioner dollar, eller 692 millioner kroner, mot minus 37 millioner dollar i fjorårets tredje kvartal.

På forhånd var resultatet før skatt ventet å ende på minus 42 millioner dollar, ifølge analysebyrået Factset.

Driftsresultatet endte på minus 26 millioner dollar, opp fra minus 41,5 millioner dollar i samme periode i fjor. Inntektene i tredje kvartal var på 103 millioner dollar, eller 943 millioner kroner.

Før fremleggelsen tirsdag steg Borr Drilling-aksjen rundt 11 prosent, men i etterkant av resultatene er oppgangen barbert bort.

– Styrkede markedsutsikter

Styreleder Paal Kibsgaard påpeker i en melding at selskapet er i «en sterk markedsposisjon», i lys av kapasitet og aldersprofilen på riggflåten.

– Jack-up-markedet strammet seg ytterligere til i tredje kvartal, med sterk anbudsaktivitet, økte dagrater og styrkede markedsutsikter for 2020, kommenterer han.

Borr Drilling fremhever i rapporten tirsdag at det basert på nåværende dagrater på rundt 100.000 dollar og driftskostnader på rundt 50.000 dollar per dag har satt et mål om å generere rundt 500 millioner dollar per år i brutto kontantstrøm før renter når alle riggene er i arbeid.

– Det viser klart hvordan potensialet for Borrs kontantstrøm er i de kommende årene, som selskapet er fullt fokusert på å realisere, sier styreleder Kibgsgaard.

I kvartalsrapporten trekker selskapet også frem at det venter at boring på grunt vann, som selskapets rigger er spesialisert på, vil bli enda viktigere for den globale oljeproduksjonen fremover.

Ny aksjesmell

Borr melder samtidig om nye tap knyttet til sitt tidligere inngåtte veddemål på aksjeoppgang i riggselskapet Valaris, tidligere EnscoRowan. Samlet er tapet på 16,7 millioner dollar i kvartalet, ettersom aksjen har falt ytterligere.

I forrige kvartal tapte Borr 31,5 millioner dollar på aksjekjøpsavtalen i Valaris.

I troen på at det kriserammede riggmarkedet skal snu har Borr Drilling nemlig ikke bare satset på at deres egne rigger skal gi gevinst – de har også inngått veddemål på at andre riggselskaper skal få en opptur.

Veddemålet på at aksjekursen i konkurrenten Valaris skal stige har imidlertid surnet, og det samlede urealiserte tapet er per utgangen av tredje kvartal på 71,8 millioner dollar.

Ber om utsettelser

Borr selv venter for øyeblikket på levering av ytterligere syv rigger.

I meldingen tirsdag fremgår det at selskapet har tatt kontakt med verftet i Singapore for undersøke muligheten for å få utsatt leveringen for noen av riggene.

Det har også vært i kontakt med sine banker i håp om å få justert krav i knyttet til bokførte verdier og likviditet.

– Vi er optimistiske om at avtaler vil bli nådd i nærmeste fremtid. Det vil ytterligere styrke selskapets likviditet og tilføre betydelig finansiell fleksibilitet for ytterligere riggaktivering, uttaler styreleder Kibgsgaard.

Les også

Riggselskapene i resultatilden – Det tjenes for lite penger

Stort børsfall

Borr Drilling sliter som resten av riggselskapene i et svært tynget marked for borerigger etter oljekrisen i 2014 som strupet oljeselskapenes investeringer.

Selskapet, som kjøpte riggene sine billig etter kollapsen, har fått 16 av sine 30 moderne oppjekkbare rigger i drift, men trenger nye kontrakter for å sysselsette flåten og har kommet med lovnader om mer arbeid.

Oppturen i riggmarkedet som mange spådde har latt vente på seg, og investorer har trukket store penger ut av selskapene. Eksperter peker nå på at optimismen har vært for stor til hvor raskt markedet ville bli bra igjen.

Borr Drilling-aksjen har falt tungt fra en topp på 212 kroner i fjor. Tirsdag ettermiddag ligger aksjen på 60 kroner.

Les også

John Fredriksen går av som Seadrill-styreleder

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kvartalsrapporter
  2. Oslo Børs
  3. Borr Drilling
  4. Riggselskaper

Flere artikler

  1. Kepler Cheuvreux venter mer turbulens for Borr Drilling

  2. Borr Drilling tapte 655 millioner kroner

  3. Trøim tegnet seg for aksjer i Borr Drilling for 23 mill. kroner

  4. Trøims Borr Drilling verdt under milliarden: – Ikke mye mer cash igjen i sjappa

  5. Borr Drilling enige med långivere