Yara-jubel over historisk billig gass: – Hjelper oss mye

Gjødselkjempen sparte 1,6 milliarder kroner i tredje kvartal på at gassprisen falt til det laveste på minst 13 år. Fremover kan imidlertid regningen øke igjen.

LAVERE ENERGIKOSTNADER: Konsernsjef Svein Tore Holsether kan glede seg over billig gass, men fremover kan gassprisen gå opp.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
Publisert:

Yara er en av de største industrielle kjøperne av gass i Europa, en viktig innsatsfaktor i produksjonen av kunstgjødsel.

– Gassprisen er veldig viktig, sier konsernsjef Svein Tore Holsether til E24, etter at han har lagt frem gjødselkjempens finansielle resultater for tredje kvartal.

– Det er vår absolutt største utgiftspost når vi produserer gjødsel, og nå har vi sett i Europa at vi har fått et fall på over 50 prosent i kvartalet fra samme periode i fjor, sier han.

Fredag endte Yara-aksjen ned 4,13 prosent til 371,3 kroner, etter å ha levert kraftig resultathopp.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er x-faktorene på Oslo Børs før resultatsesongen

Sparte 1,6 mrd.

Gassprisen blir målt i millioner britiske varmeenheter (MMBtu). Yaras europeiske virksomhet betalte 4,0 dollar per MMBtu, over en halvering fra 8,2 dollar i fjorårsperioden. Det er også den laveste målte prisen i selskapets tall som strekker seg tilbake til 2007.

Som Holsether er inne på blir det fort store summer når gassprisen blir endret.

Nedgangen i energikostnader løfter Yara sitt underliggende driftsresultat med 170 millioner dollar i kvartalet, eller 1,6 milliarder kroner med dagens valutakurs.

– Det hjelper oss mye, sier Yara-sjefen.

Les også

Yara lanserer klimasamarbeid med svenske bønder

Gassregningen kan øke

Hvordan prisutviklingen blir fremover er usikkert, men ifølge signalene fra markedet ligger det an til at Yara får en noe høyere gassregning de neste kvartalene.

De såkalte forwardprisene ligger på 4,5 dollar per MMBtu for fjerde kvartal og 6,3 dollar for første kvartal i 2020.

Høye gasspriser har tidligere gitt en smell for Yara, blant annet på tampen av fjoråret da prisen var 9,4 dollar per MMBtu.

Les også

Nel og Yara skal gjøre «grønt» hydrogen billigere: – Vi må bare jage videre

Mer gass i markedet

Siden den gang har prisene gått mye ned, blant annet på grunn av en flom av gass fra land som USA, Australia og Russland.

Det internasjonale energibyrået (IEA) anslo i juni at USA vil lede an blant gassprodusentene de neste årene, takket være utviklingen av landets skifergass.

USA hadde i 2018 den største veksten i gassproduksjon siden 1951, og andelen skifergass i produksjonen har blitt mer enn doblet siden 2010, fra 29 prosent til 72 prosent.

Frem mot 2024 vil også gassproduksjonen i resten av verden øke, med unntak av Europa, ifølge prognosene til IEA.

Les også

Demonstrasjon mot Yara i Hamburg

Flyter til Europa

– Det vi ser nå er en harmonisering av gassprisene globalt, sier Holsether, som viser til at prisforskjellen på gass i USA og Europa har krympet.

Han peker på at det er mer LNG i markedet, som er en nedkjølt flytende gass som muliggjør transport over lange avstander med skip. Denne gassen har funnet veien til Europa og presset ned prisene her.

– Det er mye ekstra gass som må finne et marked. Så har det ikke vært så veldig stort marked i Asia og da er det egentlig bare ett marked som har en infrastruktur til å ta imot den gassen, og det er Europa. Men selv i Europa er gasslagrene nesten smekkfulle nå, sier Holsether.