Børsdagen

Bommet på veddemål om børsoppgang: Børsras førte til «knockout»

Alle pengene gikk tapt for investorer som i går spekulerte i oppgang i den tyske Dax-indeksen, S&P500-indeksen og Nasdaq-indeksen gjennom derivatmarkedet på Oslo Børs.

VEDDEMÅLET FEILET: Alle pengene gikk tapt i «knockout» for investorer som veddet på oppgang på flere aksjeindekser torsdag gjennom såkalte «bullprodukter». En av indeksene det ble spekulert på var tyske Dax, som følger aksjene i Frankfurt.

Boris Roessler / DPA
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det har vært store svingninger på børsene og uro i markedene den siste uken, etter at spredningen av coronaviruset (covid-19) globalt har ført til bekymringer for veksten, og oljeprisen har falt kraftig.

Store svingninger kan gi store muligheter for investorer, men det kan være risikabelt å spekulere.

Fredag meldte Nordea om «knockout» på en rekke av bankens instrumenter.

En knockout betyr at kundene har tapt alle pengene de har satset, i dette tilfellet på såkalte bullprodukter.

Les også: Verste børsuke i Europa siden finanskrisen

Slike produkter tillater investorer å inngå veddemål på at for eksempel aksjeindekser eller aksjer skal stige i verdi. Det finnes også bearprodukter, hvor man kan satse penger på nedgang i aksjer eller indekser.

Investorene som ble knocket ut hadde veddet på oppgang i den tyske aksjeindeksen Dax, den brede amerikanske indeksen S&P500 og Nasdaq-indeksen.

De ble knocket ut torsdag, etter store bevegelser i disse indeksene.

– En fellesnevner er at det har vært store bevegelser i kursene, og da er disse produktene spesielt utsatt, sier kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea til E24.

– Dette er veldig risikable instrumenter, hvor man har muligheter til stor gevinst, men hvor det også er høy risiko for tap, legger han til.

Børsfallet ble mangedoblet

Hvis en investor for eksempel vedder 10.000 kroner på at Dax-indeksen stiger, og produktet er giret fem ganger, så vil investoren få en avkastning på investeringen som om vedkommende hadde investert 50.000 kroner. På den andre siden kan pengene raskt gå tapt hvis indeksen går feil vei.

– Dette er produkter som er giret mange ganger, altså at du er eksponert for flere ganger det beløpet du setter inn, sier Steffensen.

Video: Derfor går børsene ned på grunn av corona-viruset

– Får du da bevegelser i markedet, så multipliseres disse like mye som produktene er giret. Så et instrument som er fem ganger giret vil gi fem ganger så store bevegelser som man ser i markedet, sier Steffensen.

Med fem ganger eksponering vil et fall på 2 prosent på Dax-indeksen tilsvare 10 prosent.

Mange slike derivater blir verdiløse hvis den underliggende indeksen endrer seg 10 prosent i feil retning i løpet av en handledag. Andre instrumenter kan ha en grense på 20 eller 25 prosent.

Også tidligere har store bevegelser i markedene gitt knockout i derivatinstrumenter på Oslo Børs. I september skrev E24 om at kunder hadde tapt alle sine penger på produkter som spekulerte i fall i oljeprisen. Etter et droneangrep på to oljeanlegg i Saudi-Arabia hoppet oljeprisen, og da gikk alle pengene opp i røyk.

Les også

Innsatsen opp i røyk etter veddemål på oljeprisfall: «Knockout» for spekulanter

– Skal ingenting til

Nettmegleren Nordnet tilbyr en rekke slike derivater til sine kunder.

– Med så høy giring som det er i disse instrumentene så skal det ingenting til før man blir knocket ut, og de mister all sin verdi, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til E24.

– Når du ligger med høy giring og den underliggende indeksen åpner kraftig ned, så kan du dessverre fort ha tapt de pengene, sier han.

Han peker på at bull-instrumentene gir deg mulighet til å eksponere deg for langt større beløp enn det du satte inn.

– Det er en giring, eller en slags belåning, som gjør at veddemålet ditt blir mange ganger høyere enn det du har satt inn av penger. Men du kan bare tape beløpet du har skutt inn, sier han.

– Så disse instrumentene gjør at du for relativt lite penger kan tjene godt. Men det er også svært høy risiko for å miste alt, sier han.

– Ikke ekstreme summer

Investeringsøkonomen vet ikke hvor mye penger norske investorer kan ha tapt, men sier at det neppe er mange som har spekulert i disse instrumentene.

– Det er relativt få som inngår slike veddemål, det er en del profesjonelle tradere som er eksponert. Men det er ikke ekstreme summer. Jeg tror det er mange flere som dessverre har tapt på aksjer den siste uka, sier Johannesen.

Oslo Børs har falt kraftig den siste uken, og mot slutten av handledagen fredag var hovedindeksen ned rundt ni prosent så langt i 2020.

– Hva tenker du om utviklingen på børsen den siste uken?

– Det er vel den raskeste korreksjonen på ti prosent nedover som vi har hatt, i alle fall i USA. Man kan jo spørre seg om det er corona-effekt og frykt for global nedtur, eller om markedet bare er preget av rykket nedover, sier Johannesen.

– Markedene korrigerer ned med 2-3 prosent for dagen, oljeprisen er ned 20 prosent og fryktindeksen Vix er opp nesten 70 prosent. Man er åpenbart i korreksjonsmodus, og da forandrer markedet fokus fra å riste av seg alle dårlige nyheter til å ta inn over seg alt av dårlige nyheter. Og da vil man heller selge aksjer enn kjøpe, sier Johannesen.

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Nordnet
 3. Nordea
 4. Aksjer
 5. Oslo Børs
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Aksjefall rammer Norwegian-spekulasjoner: Veddemål endte med knockout

 2. Nordnets derivat-kunder: Fire av fem vedder på børsfall

 3. Nel mer verdt enn Aker: – Har vært et eventyr

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Slik kan opsjoner sikre mot et nytt fall i markedet

 6. Investorer vedder på aksjefall for oljeserviceselskapene - sektoren er mest shortet på Oslo Børs