Rec Silicon har stanset all USA-produksjon: Rec-sjefen tror på avtale i handelskrigen i slutten av juni

Hvis ikke Kina og USA kommer til enighet innen de neste 45 dagene, blir Rec Silicon nødt til å si opp mesteparten av de 150 ansatte ved fabrikken i Moses Lake. Polysilisium er en prioritet i handelssamtalene, sier USAs finansminister.

RAMMET AV HANDELSKRIG: Fabrikken i Moses Lake har produsert på 25 prosents kapasitet det siste året. Fra og med juli kan det være full stopp på lang sikt.

Foto: Rec Silicon
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

Denne uken har det norske solselskapet Rec Silicon stanset all produksjon av FBR ved fabrikken i Moses Lake i USA.

REC-SJEF: Tore Torvund

Foto: Rec Silicon

FBR står for «Fluidized bed reactor» og er teknologi Rec benytter seg av for å fremstille polysilisium. Dette brukes blant annet til produksjon av solceller og er Rec Silicons primære inntektskilde.

Men som følge av handelskonflikten mellom USA og Kina har Rec Silicon mistet tilgang til det gigantiske kinesiske markedet, og nå nærmer selskapet seg et kritisk punkt for den handelskrigsrammede Moses Lake-fabrikken, som har produsert på 25 prosents kapasitet det siste året.

Kommer ikke stormaktene til enighet innen 30. juni, stenges hele anlegget ned på lang sikt. Det vil medføre at de fleste av de omtrent 150 ansatte vil måtte bli sagt opp.

– Disse jobber nå utelukkende med å stenge ned dette svært store petrokjemiske anlegget, noe som vil ta flere uker, skriver Rec-sjef Tore Torvund i en e-post til E24.

Les også(+): Rec Silicon er ikke det eneste selskapet på Oslo Børs som vil tjene på en handelsavtale. Her er seks andre.

Fortsetter å tro

Siste mulighet for en løsning anser Rec Silicon-sjef Tore Torvund at blir G20-møtet i Osaka den 28. og 29. juni.

– Jeg er fremdeles optimistisk. Det vil være ødeleggende økonomisk for både USA og Kina om de ikke enes om noe, så derfor tror jeg de signerer en avtale av et slag når president Xi og president Trump møtes i Japan, sier han.

Før forrige helg så det kanskje noe lysere ut enn det gjør nå. Mange ventet at Kina ville reise til USA for å ferdigforhandle en avtale og at landenes presidenter ville møtes i månedsskiftet mai/juni for en avtalesignering.

Men så kom Trumps Twitter-meldinger, deretter anklager om at Kina hadde trukket seg fra en rekke tidligere løfter og senere nye straffetoller på motpartens handelsvarer.

Det kan med det se ut som at sjansene for at Moses Lake-driften vedvarer gjennom sommeren dermed har forvitret. Men Rec fortsetter å tro.

– Spill som dette er uunngåelig i forhandlinger av denne typen. Og til tross for disse nyhetene, dro likevel Kinas visestatsminister til Washington forrige uke. Vi har fremdeles tro på at en avtale er nær forestående, sa Francine Sullivan på Rec Silicons kvartalspresentasjon forrige uke.

Hun har hatt ansvar for å bidra til at selskapets handelsproblemer løses.

Les på E24+

Dette skjer med «Kina-aksjen» Elkem i handelskrigen

– Rec er en prioritet

For det er ikke gitt at en handelsavtale nødvendigvis løser alt. Det avhenger naturligvis av avtalen.

At USA er avskåret fra det kinesiske polysilisiummarkedet er en fem år gammel sak, ikke et resultat av Trumps politikk, og det er ingen garanti for at Kina vil gå med på å heve importtollen på hele 57 prosent.

– Rec Silicon og polysilisium generelt er høyt på agendaen for det amerikanske forhandlingsteamet, sier Tore Torvund og viser til en høring i Senatet onsdag der finansminister Steven Mnuchin på spørsmål fra Montanas senator Steve Daines svarte at «ja, dette er noe vi prioriterer».

Kun én kunde igjen

Ifølge Torvund holder over 95 prosent av deres potensielle polysilisium-kunder til i Kina. Det finnes ingen i USA eller Europa. Som følge av det har Moses Lake-anlegget nå kun én kunde igjen.

– Kapasiteten til denne ene kunden er ikke nok til å holde Moses Lake gående, sier Torvund.

Med redusert kapasitet, mister de også lønnsomhet. Ved full kapasitet, ligger produksjonskostnaden for én kilo polysilisium på rundt 8 dollar, mens kinesiske produsenter ifølge Columbia Basin Herald bruker 10–11 dollar på det samme.

Ved 25 prosents kapasitet ligger imidlertid Recs kostnad på hele 13,5 dollar per kilo.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Rec Silicon
 2. Donald Trump
 3. Kina
 4. USA

Flere artikler

 1. Rec Silicon vurderer å gjenåpne prestisjeanlegg: – Endelig en avslutning på handelskrigen

 2. Handelsavtale åpner Kina for Rec: – Svært positivt

 3. Kina opprettholder toll på silisium: Rec Silicon-aksjen faller

 4. Betalt innhold

  Børskommentar: Det kan være en fare for at markedet tar gledene på forskudd i Rec Silicon

 5. Avgjør veien videre for Rec Silicon