Qatar kjøper norsk luftvernsystem for 5,6 milliarder av Kongsberg Gruppen og Raytheon
Kongsberg Gruppen bekrefter at den «hemmelige» milliardkontrakten kommer fra det norske selskapets nye storkunde i Midtøsten: Qatar.
Onsdag morgen varslet Kongsberg Gruppen om at de hadde sikret seg to kontrakter for totalt 7,6 milliarder.
Den ene var med Lockheed Martin på 2,0 milliarder for leveranser av komponenter til kampflyet F35, mens den andre på 5,6 milliarder var for et ikke-navngitt produkt til en ikke-navngitt kunde.
Kongsberg Gruppen bekrefter nå at kunden er Qatar.
Administrerende direktør Eirik Lie i Kongsberg Defense & Aerospace forteller til E24 onsdag kveld at forhandlingene har pågått over flere måneder og at det har vært mange detaljer som måtte avklares i en så omfattende kontrakt.
- Har du selv reist til Qatar i forhandlingsprosessen?
- Ja, jeg har vært i Qatar i forbindelse med arbeidet, forteller han.
Qatar er det første landet som tar i bruk NASAMS-systemet med en ny versjon av AMRAAM-missilet som har økt rekkevidde. Som en del av avtalen skal integreres i NASAMS-systemet.
- Så dette er ikke bare en stor og viktig kontrakt i seg selv, men den er også viktig fordi man gir NASAMS nye kapabiliteter, sier Lie og forklarer at det øker konkurransekraften til systemet.
- Qatar er det første landet som tar i bruk missilene med økt rekkevidde. Er det muligheter for dere å få solgt dette inn til land som allerede har kjøpt NASAMS?
- Det er et potensial for at både eksisterende og nye kunder vil finne den funksjonaliteten interessant for sine behov, sier Lie.
Kongsberg Gruppen har tidigere signalisert at de mener de kan vinne ytterligere kontrakter for opp til 20 milliarder kroner i Qatar, blant annet gjennom leveranser av våpenstasjoner og kommunikasjonsutstyr.
- Hva er status på disse forhandlingene nå, kan man fortsatt vente en avklaring i år?
- Jeg kan ikke gå i detalj på forhandlingene eller beløp, men det beløpet som du referer mener vi gir et riktig bilde. Vi jobber nå videre med prosessen og vårt mål er å ferdigstille det i 2019, men dette er naturligvis også avhengig av kunden, sier Lie.
I samarbeid med amerikanere
Det norske luftvernsystemet NASAMS produseres og selges gjennom et samarbeid Kongsberg Gruppen har med det amerikanske forsvarskonsernet Raytheon.
Qatar-avtalen er det andre salget av NASAMS-systemet til Midtøsten. Oman var den første kunden i regionen. Da de bestilte systemet i 2014 var det den største enkeltordren Kongsberg Gruppen hadde fått noensinne.
Kongsberg Gruppen ønsket onsdag ettermiddag ikke å gi noen kommentar til saken.
De nye kontraktene sendte Kongsberg-aksjen opp 5,1 prosent på en flat Oslo Børs onsdag.
Kongsberg Gruppen posisjonert for flere milliarder
Det var i fjor det ble klart at Qatar var interessert i NASAMS-systemet og at landet hadde inngått en intensjonsavtale med Raytheon verdt om lag to milliarder dollar.
Som E24 skrev i august regnet Kongsberg Gruppen med at de kunne få inntekter på rundt 5,0 til 6,7 milliarder kroner, hvis avtalen ble noe av. Kontrakten endte altså på 5,6 milliarder kroner.
Den endelige bekreftelsen som trengtes ble sikret i Washington under emiren av Qatars besøk i Det hvite hus hos president Donald Trump tirsdag. Der ble både denne avtalen og en rekke andre avtaler innenfor fly- og forsvarssegmentene diskutert og avtaler signert. Det kommer frem i en felles uttalelse fra Det hvite hus og de to statslederne.
Qatar skal også legge inn en ny ordre for missilsystemet Patriot, men dette er ikke noe Kongsberg Gruppen er involvert i.
Qatars bestilling kommer som et ledd i landets oppbygging av forsvaret etter at forholdet til flere av nabolandene har blitt betent, og i kjølvannet av økte spenninger med Iran. De politiske spenningene har påvirket Qatar på flere måter, blant annet ved at landets kjente flyselskap Qatar Airways har fått forbud mot å fly over Emiratene, Bahrain og Saudi-Arabia.
Salget av NASAMS-systemet er bare den første av flere store kontrakter som Kongsberg Gruppen trolig vil kunne lande med Qatar i år. I mars i fjor inngikk det norske selskapet en samarbeidsavtale som selskapet selv beskrev som den største i sin historie.
Avtalen innebærer samarbeid med Qatar innenfor forsvar, maritim industri og digitalisering og selskapet anslår at Qatar vil bestille varer og tjenester av Kongsberg Gruppen for opp til 20 milliarder kroner, i tillegg til NASAMS.
Stadig nye kunder
NASAMS-systemet ble først tatt i bruk på midten av 90-tallet og kom i 2007 i andre generasjon. Det bruker i utgangspunktet AMRAAM-missiler, men kan også utstyres med andre våpen.
Systemet består av radarsystemer og missilbatterier koblet i nettverk som kan beskytte et område mot angrep fra cruisemissiler, helikoptre, droner og fly.
Norge og USA har brukt systemet lenge, og det brukes blant annet for å beskytte viktige bygg og anlegg i den amerikanske hovedstaden.
I tillegg til Norge og USA er også land som Finland, Spania, Nederland og altså Oman på kundelisten. Men kundelisten har de siste par årene blitt stadig lenger:
- I 2017 ble det klart at Litauen skulle kjøpe NASAMS, og senere samme år fulgte Indonesia etter.
- I juni i år ble det endelige bekreftet at Australia bestiller systemet, noe som sikrer Kongsberg Gruppen 1,6 milliarder kroner i ordreboken.
Flere andre land vurderer systemet. Ifølge The Defense Post skal India ønske systemet for å beskytte New Delhi. Ungarn ønsker også systemet, men den avtalen har blitt satt på vent fra politisk hold.