- Norge er medansvarlig for finanskrisen

Økonomiprofessor mener Norge må slutte å være et «spareland».

Junge, Heiko
  • E24
Publisert:,

Økonomiprofessor Victor D. Norman mener Norge er et "spareland" og må ta på seg deler av skylden for finanskrisen, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Ifølge økonomiprofessoren er Norge og andre "spareland" delvis ansvarlig for krisen fordi landene sitter og sparer penger og overlater til andre land å holde hjulene i gang.

- Vi har overlatt til alle andre land oppgaven om a verdensøkonomien skal absorbere vår og andres sparing. Det må vi begynne å gjøre noe med og vi må snakke om hvordan vi skal gjøre det, sier Norman til DN.

Stort spareoverskudd

Økonomiprofessoren oppfordrer regjeringen til å endre forvaltningen av oljeformuen og komme med konkrete langsiktige aktivitetsskapende tiltak når tiltakspakken legges frem 26. januar.

- Så lenge Norge og andre rike land bidrar til et stort spareoverskudd i verden, så kommer disse problemene til å dukke opp igjen. Om igjen og om igjen. Det eneste som kommer til å holde liv i verdensøkonomien er noen bobler i ny og ne. Derfor er det i det lange løp vårt problem, sier han til avisen.

- Kan ikke fortsette

Norman understreker nødvendigheten av en diskusjon for å forhindre at verden hele tiden får nye finanskriser.

- Siden 1997, er det tre bobler på rad som har holdt etterspørselen oppe i verdensøkonomien. Det kan ikke fortsette på den måten. Problemet er ikke land som USA, problemet er land som sparer.

Les flere nyheter på E24.

Her kan du lese mer om

  1. Finanskrisen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Vi får nullrente og staten tar bankene

  2. Olav Chen tror Norges Bank lærer en lekse

  3. Betalt innhold

    Slik investerer «Dr. Doom»

  4. Annonsørinnhold

  5. Frykter negativ gjeldsspiral

  6. Her kan neste finanskrise komme fra