Riksrettsprosess mot Trump

Sjefstrateg: Investorer frykter å miste Trump som president

Børsene faller betydelig selv om ekspertene mener det er liten sannsynlighet for at Donald Trump blir dømt i riksrett. – Det sier mye om hvor stor pris aksjeeiere setter på å ha ham som president, sier sjefstrateg Øystein Børsum.

Trump talte på en FN-konferanse denne uken.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Tirsdag kveld ble det kjent at demokratene i Representantenes hus vil innlede en prosess som kan føre til at USAs president Donald Trump blir stilt for riksrett.

Nyheten bidro til å sende amerikanske børser markant ned, der den brede S&P 500-indeksen hadde sin svakeste utvikling på over en måned.

Onsdag faller også børsene i Asia og Europa tungt. Oslo Børs er rundt klokken 15 ned 1,12 prosent, og amerikanske futures peker mot et lite fall på Wall Street.

– Det er veldig lite sannsynlig at han faktisk blir dømt, men hvis det blir en riksrettsprosess så bidrar det til mye ekstra usikkerhet som markedet aldri liker, sier sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank.

Han peker på det kreves et to tredjedels flertall i Senatet, som er dominert av republikanere. Det samme sier en rekke eksperter i amerikanske medier, og viser blant annet også til at en amerikansk president aldri før har blitt dømt i riksrett.

Les også

Innleder prosess som kan stille Donald Trump for riksrett

– Aksjeeiere tenker i ører og kroner

Børsum mener børsfallet dermed forteller at investorer, tross Trumps handelskrig-uro og Twitter-meldinger, frykter å miste ham som president.

– Det sier mye om hvor stor pris aksjeeiere setter på å ha Trump som president at børsene faller selv om sannsynligheten for at han blir dømt er svært liten, sier han og legger til:

– Aksjeeiere tenker i ører og kroner og hvor mye penger bedriftene sitter på.

Trumps innføring av kraftige skattelettelser for bedriftene gjennom sin periode som president bidro i 2018 til at børsselskapene leverte knalltall.

– Han har sendt en kjempegave til bedriftene gjennom store lettelser. Og et alternativ er at demokrater som Bernie Sanders eller Elizabeth Warren, som ønsker mer omfordeling og høyere skattetrykk på bedriftene, blir president. 

Børsum omtaler det som «ganske skummelt» at den ytterligere usikkerheten i markedet kommer samtidig som børsene i USA for øyeblikket snuser på rekordhøye nivåer.

– Argumentet til mange om hvorfor aksjemarkedet skal holde seg oppe er at Trump kommer til stimulere økonomien og komme frem til en handelsavtale siden det er valgår. Men han har ikke mulighet til å stimulere økonomien mer, og han er ikke rasjonell, så jeg tror han bare kommer til å slå til enda hardere mot Kina.

– Markedet frykter for Trumps handelskrig-fokus

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank peker på en rekke andre årsaker til at børsene faller onsdag, men sier også som Børsum:

– Det er usikkerhet rundt hva prosessen betyr for Trumps muligheter til å bli gjenvalgt, med tanke på et eventuelt skifte til en demokratisk president som ikke nødvendigvis vil ha like stor tilbøyelighet til å stimulere gjennom finanspolitikk, sier han.

Les også

Lie mener børsfallet skyldes en «tsunami av usikkerhetsfaktorer»

Samtidig peker Danske Bank-strategen på at prosessen fremover vil legge et mentalt press på Trump.

– Markedsreaksjonene skyldes nok også til dels frykt for at Trumps fokus på handelsforhandlingene med Kina vil kunne forstyrres. Sannsynligheten vi tidligere har anslått på 60 prosent for at vi ikke får en avtale før presidentvalget er nok ikke blitt mindre, sier Lie.

Handelskrig-uro har i flere omganger senket børsene det siste året og den vedvarende konflikten mellom USA og Kina har fått skylden for kraftig barbering av forventet vekst i verdensøkonomien fremover.

Vil vite om Trump presset Ukraina

Årsaken til at prosessen nå igangsettes er den svært kontroversielle telefonsamtalen Donald Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tidligere 25. juli.

Det demokratene vil vite er om Trump har brukt sitt embete på en utilbørlig måte ved å forsøke å presse Zelenskyj til å starte en etterforskning mot Joe Bidens sønn, Hunter Biden. Som kjent er Joe Biden en av Trumps største konkurrenter i forkant av presidentvalget neste år.

Saken ble kjent forrige uke da en tjenestemann ved den amerikanske etterretningstjenesten varslet om telefonsamtalen.

Hunter Biden ble i 2014 valgt inn i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som har blitt anklaget for korrupsjon. Dette er årsaken til at Trump angivelig skal ha ønsket at Zelenskyj skulle starte en etterforskning.

Demokratene har de siste dagene bedt om at en transkribering av telefonsamtalen måtte offentliggjøres. Først timer før Pelosis tale skrev Trump på Twitter at han vil offentliggjøre en «fullstendig og uredigert» utskrift onsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Riksrettsprosess mot Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Donald Trump
 4. Handelskrig
 5. Wall Street
 6. Øystein Børsum
 7. S&P 500

Flere artikler

 1. Varsler: Det hvite hus forsøkte å legge lokk på Ukraina-samtale

 2. Riksrettskaoset: Slik kan demokratene felle Trump

 3. Innleder prosess som kan stille Donald Trump for riksrett

 4. Dette vil en riksrettsdom bety for Trump

 5. Donald Trump historisk - første president som er stilt for riksrett to ganger