Overveldende ja til redningsplanen i Norwegian: – Den eneste fornuftige beslutningen
Aksjonærene hadde valget mellom «pest eller kolera», mener investeringsøkonom. Forvalter Jan Sissener synes aksjonærene tok den eneste rette beslutningen.
Forvalter Jan Petter Sisseners fond er blant dem som eier obligasjoner i Norwegian.
Aksjonærene i flyselskapet gir sin støtte til redningsplanen med overveldende flertall ved den ekstraordinære generalforsamlingen mandag.
– Det var den eneste fornuftige beslutningen, sier forvalter Jan Petter Sissener.
Hans fond har en posisjon i gjelden til Norwegian, og er blant kreditorene som skal få aksjer i bytte mot gjeld.
Ti år i stormen: Slik ble Norwegians ambisjoner selskapets største problem
Norwegian-kaptein Lars Nyhus har sin siste dag på jobb før permittering: – Vi er selvfølgelig nervøse
– Pest eller kolera
For aksjonærene betyr redningsplanen at de sier ja til å tape store eierandeler, men blir sittende igjen med litt. Alternativet hadde vært å tape alt i en konkurs.
– Det er pest eller kolera. Nå vil jo forhåpentligvis Norwegian komme ut på den andre siden med en restrukturert balanse, og muligheten til å kunne bygge seg opp igjen til forhåpentligvis et mer solid selskap, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.
Småaksjonærer som er kunder av nettmegleren har sittet med rundt 15 prosent av aksjene.
De private aksjonærene har blitt sentrale i redningen av Norwegian, fordi de fleste store fond og investorer har solgt seg ut, deriblant grunnleggerne Bjørn Kjos og Bjørn Kise.
Norwegian bekrefter avtale med leasingselskaper
Stemte for alle forslag
Dermed besto eierne stort sett av småaksjonærer pluss Folketrygdfondet. Fondet er den største eieren i Norwegian, med en andel på over åtte prosent av dagens aksjer.
– Vi har stemt for styrets forslag til refinansiering, og har stemt for alle sakene på dagens ekstraordinære generalforsamling, bekrefter aksjedirektør Nils Bastiansen i en melding formidlet av kommunikasjonsavdelingen. Fondet vil imidlertid ikke utdype om sin stemmegivning.
Aksjonærenes ja til redningspakken var kritisk for Norwegians redningsplan.
Flyselskapet er nemlig avhengig av å få både kreditorer og aksjonærer om bord i planen for at selskapet skal kunne få tilgang til den norske statens lånegarantier på tre milliarder kroner.
Nå tyder alt på at Norwegian er reddet og at selskapet kan få tilgang til statens krisepakke.
Norwegian-passasjerer før skjebnemøtet: – I dag har jeg bare enveisbillett
Norwegian stiger kraftig etter at kriseplanen ble godkjent
Forhandlinger på overtid
Etter at forhandlingene strakte seg inn helgen kunne Norwegian søndag melde om enighet med obligasjonseierne, altså noen av dem som har lånt selskapet penger.
Bare timer før generalforsamlingen kom beskjeden om at Norwegian har «mottatt sterk støtte» fra leasingselskapene for omgjøring av 730 millioner dollar (7,6 milliarder kroner) i forpliktelser til aksjer.
Leasingselskaper er flyeiere som leier ut fly til flyselskapene. En betydelig andel av Norwegians fly er leid fra slike selskaper.
I pakken Norwegian har sydd sammen er det avgjørende at også leasingselskapene går med på kriseløsningen.