Veidekke får Oslo-jobb til 200 millioner: Skal fjerne miljøgifter på Langøyene

Veidekke skal fjerne miljøgifter på det populære friluftsområdet Langøyene, etter å ha fått en kontrakt på 200 millioner kroner fra Oslo kommune.

FJERNER MILJØGIFTER: Veidekke har fått kontrakt på å rydde Langøyene, hvor det er høy konsentrasjon av miljøgifter etter at det var lagret avfall der frem til 1948.

Foto: Eiendoms- og byfornyelsesetaten/Ilja C. Hendel
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Veidekke omtaler den omfattende kontrakten i en melding onsdag kveld, og sier at den er vunnet etter en konkurranse der fem tilbydere var kvalifisert.

Langøyene er i dag et populært område for bading og overnatting i telt, men det er behov for å fjerne forurensning i grunnen.

Området fungerte som avfallsdeponi for Oslo kommune i 40 år fra 1908, og ble tildekket i 1948. Men ifølge Oslo kommune begynte avfall å komme til syne i landskapet i 2013, og undersøkelser påviste høy konsentrasjon av miljøgifter.

– Etter et grundig utredningsarbeid er vi nå glade for at vi nærmer oss oppstart av tiltak på Langøyene. Med en erfaren aktør som Veidekke ser vi frem til at Langøyene igjen skal bli et rekreasjonsområde uten forurensing, sier direktør i Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune, Eskil Bråten.

Nå skal Veidekke sikre de forurensende massene og hindre at miljøgifter lekker ut i fjorden, samtidig som strandanlegg og brygger skal forbedres.

Det skal også bygges nye vann- og avløpsløsninger og et servicebygg. Kontrakten har en verdi på 200 millioner kroner eksklusive merverdiavgift.

FIKK KONTRAKT: Prosjektdirektør Dan Robert Granerud i Veidekke (t.v.) og direktør Eskil Bråten i Eiendoms- og byfornyelsesetaten signerte i dag kontrakten for oppryddingen på Langøyene i Oslo.

Foto: Veidekke

Ferdig 2021

Anleggene skal være ferdige i juli 2021. Områdene vil ifølge Oslo kommune ikke være tilgjengelige for befolkningen i anleggsperioden.

«Når tiltakene er gjennomført vil Langøyene på nytt fremstå som en perle i Oslofjorden», skriver Oslo kommune.

Oslo kommune satte i 2017 av 304 millioner kroner i perioden 2017–2020 for å sikre avfallsdeponiet og forbedre miljøet på det populære utfartsstedet i Oslofjorden.

Langøyene består av Nordre og Søndre Langøy, to odder som er bundet sammen av en gresslette som utgjør overflaten av det gamle avfallsdeponiet.

– Veidekke har solid kompetanse på å behandle forurenset grunn, og vi ser frem til at vi sammen med Eiendoms- og byfornyelsesetaten skal sørge for at den idylliske og populære friluftsperlen igjen skal bli til glede for Oslos befolkning, sier konserndirektør Øivind Larsen i Veidekke Anlegg.

Her kan du lese mer om

  1. Veidekke

Flere artikler

  1. Deichmanske bibliotek til salgs for 58 millioner

  2. – Bompengeopprøret skaper muligheter

  3. Oslo kommune tapte i retten

  4. Annonsørinnhold

  5. Tysk domstol lar Tesla rydde skog for gigafabrikk

  6. Betalt innhold

    Investerer 2,4 milliarder i Gudrun-feltet