2.000 har tatt i bruk Telenors kobbererstatning

Telenor-toppene varsler et høyt investeringstempo i Norge i årene fremover. Selskapet jobber nå intenst med å få kundene på det gamle kobbernettet over på fiber- og mobilalternativer innen 2023.

Konserndirektør for Telenor Norge, Petter-Børre Furberg og finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup avbildet mens de hører på konsernsjef Sigve Brekke (ikke i bilde) presentere resultatene for andre kvartal
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Det var kobberet som traff meg først som ny Norge-sjef, sa Petter-Børre Furberg da selskapet la frem resultatene for andre kvartal tirsdag.

Han har hatt noen måneder i den nye jobben sin etter at han kom hjem fra flere oppdrag for Telenor i Asia, og han reflekterer over det folkelige engasjementet rundt kobbernettets varslede død.

Flere kunder og lokalpolitikere har fryktet at forbindelsen til nettet blir kuttet, men Børre og resten av Telenor-systemet har både reist landet rundt og informert i forskjellige kanaler for å forsikre om at alle skal få en erstatningsløsning.

Den over 100 år gamle teknologien, som i starten ga oss fasttelefon og i nyere tid har gitt oss bredbånd, er blitt avleggs. Telenor har bestemt seg for å kvitte seg med nettet innen utgangen av 2022.

– Men norske kunder har allerede tatt valget og de har sagt tydelig fra at de ikke vil ha kobber. Det tar vi konsekvensen av, sier Furberg, og forklarer at 30.000 telefon- og bredbåndskunder i kobbernettet sa opp abonnementet sitt i andre kvartal.

Den utviklingen med stadig færre "kobber-kunder" har vart i mange år.

– Norske myndigheter har et ønske om et "100 megabit-samfunn". Det kan ikke leveres over kobbernettet, men det kan leveres over fibernett, 4G-nettet vårt som er verdens raskeste og snart over 5G, fortsetter Furberg.

Nedleggelsen av kobbernettet er blant de største tekniske omstillingene Telenor har gjort noensinne. Selskaper ruller nå ut fiber i høyt tempo som erstatning, og i tillegg har de lansert en mobil erstatning til de som ikke vil få fiber.

Les også

Telenor tror ikke lenger på inntektsvekst i 2019

2.000 har fått trådløs erstatning

Nedleggelsen av kobbernettet er ikke bare teknologisk begrunnet, men også økonomisk. Telenor anslår at de hvert år bruker 1,2 milliarder kroner bare på å drifte kobbernettet.

– Over tid vil denne kostnaden gå ned. Kostnadene vil i noen grad bli erstattet av kostnader ved andre teknologier (fiber- og mobilutbygging, journ.anm.) og kostnader knyttet til selve overgangsfasen, men summen vil fortsatt være en signifikant kostnadsforbedring for Telenor i den kommende fireårsperioden, sier Furberg.

Hva den beregnede besparelsen blir vil Telenor foreløpig ikke si.

I mai lanserte Telenor den mobile erstatningsløsningen til kobber-bredbånd. Den skiller seg fra «mobilt bredbånd» som man kjenner fra før ved at det nesten ikke er begrensninger for hvor mye data man kan bruke. Man betaler heller for den farten man vil ha, men må også akseptere at man bare kan bruke tjenesten på adressen man har bestilt for (geo-sperre). Det er altså ikke et bredbånd man kan ta med seg.

– Vi skal ta lederposisjonen innen fast bredbånd over mobil. Så langt har 2.000 kunder tegnet seg siden vi lanserte tjenesten i mai og det tallet forventer vi at vil stige kraftig, sa konsernsjef Sigve Brekke tirsdag.

Telenor tilbyr abonnementet med 10 eller 30 megabit per sekund i hastighet og vil også komme med 100 megabit etter litt testing. Til sammenligning starter de fleste faste bredbåndsløsningene over kabel og fiber i dag på rundt 50 megabit i dag.

– Selv det minste abonnementet gir en mye bedre opplevelse gjennom vårt raske mobilnett. Det gir oss også muligheten for oppsalg, sa Brekke videre, med referanse til at Telenor nå får muligheten til å selge abonnement med mer fart enn kobbernettet kunne tilby.

Vil beskytte fartsopplevelsen i mobilnettet

Dette tilbudet er imidlertid kun for utvalgte kunder: De som nå mister internettilkoblingen til kobbernettet, og som ikke kan få erstatning over fiber- eller kabelnett.

Det er ikke aktuelt å åpne dette tilbudet opp for enhver foreløpig:

– Vi har en ambisjon om å opprettholde vårt mobilnett som verdens beste og kapasitetsutfordringer (ved å gjøre det tilgjengelig overalt, journ.anm.) vil gjøre det umulig å nå det målet, sier Petter-Børre Furberg, og legger til dette er et tilbud under testing og at 5G trolig endrer dette fordi kapasiteten er så mye større.

Fra analytikerhold fikk Telenor-ledelsen spørsmål om de vil lansere et lignende tilbud i andre land enn Norge:

– Svaret er kanskje. Vi ruller det nå ut i Norge og tester hvor hardt vi kan kjøre det over nettet vårt, og vi tester hvordan geo-sperren fungerer. I områder der vi har nok mobilfrekvenser og kapasiteten er god nok kan nok dette være veldig interessant, svarte Brekke, som understreker at de ikke ville gå ut med noen konkrete planer om andre markeder foreløpig.

Amerikanske Verizon har allerede lansert hjemmebredbånd over 5G i flere amerikanske byområder, og Telenor tester dette i sine 5G-piloter i Norge.

Sigve Brekke forklarte tirsdag at nedleggingen av kobbernettet og overgangen til fiber og mobile erstatningsløsninger vil bidra til at investeringsnivået i Norge kan svinge opp i korte perioder. Selskapet har de siste årene investert om lag fire milliarder kroner årlig i Norge.

– Men vi ser ikke at dette vil endre vår guiding og vi beholder prognosen om et investeringsnivå på om lag 15 prosent av omsetning for konsernet. Det vi indikerer er at nedleggelsen av kobbernettet gjør at vi kan måtte gasse litt ekstra på i perioder, utdypet finansdirektør Jørgen A. Rostrup under en telefonkonferanse med analytikere.

Les også

Telenor-selskap i Thailand vil sikre nye mobilfrekvenser for 4,8 mrd.

Inntektsfall i Norge

Telenor slapp tirsdag resultatene for andre kvartal. Selv om regnskapet viser oppgang i inntekter og resultat, var det fall i den underliggende omsetningen og driftsresultatet når man justerer for oppkjøp og salg.

I tillegg fører utviklingen i Thailand, Malaysia og en engangspost i Bangladesh for at selskapet ikke lenger tror på inntektsvekst i 2019.

Tallene fikk en sur mottagelse på Oslo Børs tirsdag. Aksjen var klokken 11:00 ned hele 5,7 prosent før den etter hvert begynte å hente seg noe inn. Like før klokken 14:00 var aksjen fortsatt ned nesten fire prosent.

Konsernsjef Sigve Brekke presenterer Telenors resultater for andre kvartal på Fornebu tirsdag.

Les også: Telenor raser på børs etter kvartalsrapport: – Kursen faller mer enn ventet

På hjemmebane i Norge opplevde Telenor et fall i mobilinntektene på 69 millioner til 3,76 milliarder, mens inntektene i fastnett falt med 101 millioner til 6,29 milliarder målt mot samme periode i fjor.

Trafikk- og abonnementsinntektene i mobil økte med en prosent, men det var en nedgang i andre mobilinntekter og terminering.

Samlet sett ga dette et fall i inntektene fra 6,46 til 6,29 milliarder, mens brutto justert driftsresultat (EBITDA før engangsposter) fatl fra 2,76 til 2,72 milliarder. Justert bruttomargin gikk marginalt opp fra 42,8 til 43,2 prosent.

Telenor mistet 19.000 mobilkunder i kvartalet, og mens en del offentlige kunder har forsvunnet ut og antallet kontantkort fortsetter å falle, melder selskapet om en vekst på 8.000 kunder i privatmarkedet.

Inntektene per mobilbruker økte fra 323 til 330 kroner per måned i snitt (ARPU).

I fibermarkedet økte antallet kunder med 10.000, men selskapet mistet 17.000 kunder i kabel- og kobbernettet slik at det totale antallet bredbåndskunder falt med 7.000.

Telenor brukte i kvartalet 180 millioner på nye frekvenser i 700-båndet i Norge, men dette vil først bli bokført i fjerde kvartal, når lisensene trer i kraft.

Les også

ESA går videre i etterforskningen mot Telenor: Mener de har nye bevis

Gir bånn fiber-gass utover høsten

Telenor Norge-sjef Petter-Børre Furberg har tidligere i år uttalt at selskapet sikter seg inn mot å koble på 60.000 nye fiberkunder i år.

Med de 10.000 som ble koblet på i andre kvartal har Telenor så langt i år koblet på 21.000 nye fiberkunder. Dermed har de nådd en tredjedel av målet sitt så langt, men målet står fortsatt:

– Vi investerer mye og har høyere takt i fiberutrullingen i år enn i fjor. Ambisjonen for andre halvår er å koble opp over 30.000 fiberkunder, sier Furberg.

Telenor-sjef Sigve Brekke har satset tungt på at Telenor skal ta en betydelig del av fibermarkedet, der aktører som Altibox-alliansen og flere andre selskaper har posisjonert seg.

– Vi mener det fortsatt er rundt to år igjen med «arealkamp» i markedet, og det var også derfor vi valgte å øke utrullingstempoet for et par år siden, sa Brekke under telefonkonferansen tirsdag.

Han beskriver konkurransen som varierende fra region til region, og at det er forskjellige aktører de møter fra sted til sted. Brekke pekte på at Telenor har prioritert å satse på fiberutrulling i områder der det ikke finnes fiber fra før og områder der de man i dag bruker kobbernettet. De har i liten grad satset på områder der det allerede er fiber fra konkurrerende aktører.

– I de siste årene har vi sett en jevn nedgang i legacy (inntektene fra fasttelefon og kobbernettet, journ.anm.) og det tror vi vil fortsette. Vi ser ikke for oss en bratt nedgang nå, men en fortsatt jevn linje, sa han om hvor fort inntektene vil falle fra på gammel teknologi nå som kobbernettet skal bort.

Les også

Telenor tror ikke lenger på inntektsvekst i 2019

Les også

Påtroppende DNB-sjef ser stort potensial for kostnadskutt: – Ambisiøst, men oppnåelig

Les også

Schibsted ønsker reguleringene som tynger resultatet velkommen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Telekom

Flere artikler

  1. Telenor har fått 90.000 kunder på trådløst bredbånd: – Norge går som en kule

  2. Betalt innhold

    Nå starter en stille 5G-kamp om hjemmene der fiberen ikke går

  3. Telenors massive teknologiskift skyter fart: Inntektene vokser raskere enn «kobber-fallet»

  4. Telenor blir utfordret av Vipps og jakter nye inntekter

  5. Telenor beholder utbyttemål og skal gjøre store klimakutt