Einar Aas-selskap barbert for 186 millioner

Ved inngangen til 2018 hadde krafttrader Einar Aas-selskapet Toppen Invest bokført 479 millioner kroner. Etter å ha skrevet ned aksjene på seriegründer Tore Hansen-Tangens selskap Viking Heat Engines til null, er eiendelene i selskapet nå verdsatt til 280 millioner.

Eiendommen til Einar Aas på Naxbie like utenfor Grimstad ligger helt nede ved vannet. Det var her Aas tapte alle pengene sine på spekulasjoner i kraftmarkedet. Huset er holdt utenfor tvangssalget av Einar Aas' eiendommer.
  • Audun Flatebakken
Publisert: Publisert:

Den mediesky krafttraderen Einar Aas (48) har siden han gikk på det enorme tapet i fjor solgt unna det meste av eiendommer for å dekke kravene til kreditorene.

Kreditorer som Fortum, Vattenfall og Statkraft måtte ut med over en milliard kroner for å fylle Nasdaqs sikringsfond, som tapte stort på tvangssalget av Aas' portefølje.

Tapte over 180 millioner i fjor

Aas har også hatt verdier i andre aktiva enn eiendom. I selskapet Toppen Invest sto krafttraderen med bokførte eiendeler ved utgangen av 2017 på 478,7 millioner kroner.

Nå viser det seg eiendelene i selskapet er bokført til 279,7 millioner, etter et tap for fjoråret på 186,2 millioner kroner.

I fjor ble 191 millioner kroner kostnadsført som «annen finanskostnad» i Aas-selskapet Toppen Invest.

Aas har investert rundt 180 millioner kroner i seriegründer Tore Hansen-Tangens Viking Heat Engines AS i Kristiansand. Selskapets utvikling av industriell varmepumpeteknologi har vist seg å være svært kostnadskrevende. Dagens Næringsliv har tidligere skrevet om hvordan dette selskapet har hatt betydelige finansielle problemer og vært truet av konkurs.

Les også

Einar Aas har solgt eiendommer for 150 millioner

Tore Hansens selskap Viking Holding ble blant annet dømt til å betale 134 millioner kroner til investor Johan H. Andresen for lånte midler.

Det har som følge vært knyttet usikkerhet til hva Aas' eierandel i selskapet virkelig var verdt. Selskapet ble reddet av konkurs i mai, ifølge Fædrelandsvennen.

Ved utgangen av 2017 hadde Aas bokført en eierandel på 21,5 prosent av aksjene i Viking Heat Engines til 174.6 millioner kroner. I 2018 hadde Aas derimot bokført 21 prosent av selskapet til 0 kroner, hvilket kan forklare størsteparten av tapet.

Aas har videre aksjer i Spread Inversiones til en bokført verdi på 40 millioner, Jardian på 118 millioner og El Unico på 100 millioner kroner. De består hovedsakelig av investeringer i eiendom i Spania. Totalt hadde Aas bokført 258,5 millioner kroner i langsiktige aksjer ved utgangen av 2018.

Les på E24+

Dette er kraftmarkedet som felte Einar Aas

Stilt sikkerhet i selskapet

Aas kom til enighet med kreditorene i november om en gjeldsavtale. En del av avtalen var at han blant annet fikk beholde eiendommen på Naxbie utenfor Grimstad.

Resten av eiendommene har han solgt.

Til sammen har han solgt boliger for 150 millioner kroner. Blant boligsalgene luksuspenthouse-leiligheten på Tjuvholmen for 67,5 millioner kroner, en rekke hytter og strandeiendommer, sine nabotomter i Grimstad og sin luksushytte i Nissedal for 9,2 millioner kroner.

Etter nedskrivningen av Viking Heat Engines, betyr det at kreditorene har mindre å hente fra selskapet enn hva det kunne ha sett ut som tidligere.

Aas har stilt sikkerhet i selskapet overfor sine kreditorer.

«Alle selskapets eiendeler, inkludert bankinnskudd, er stillet som sikkerhet for selskapets/ aksjonærens forpliktelser», heter det i notene til årsregnskapet.

Av eiendelene på nesten 280 millioner kroner, besto 12,7 millioner av egenkapital, og 267 millioner kroner var midler Aas hadde lånt til sitt eget selskap.

Les på E24+

Einar Aas mot personlig konkurs: Historien om den mystiske kraftmilliardæren

Spekulerte på fremtidige strømpriser

Krafttraderen har tidligere vært kjent for å være blant inntektstoppene i Norge. I 2016 hadde han skattbar inntekt på 833 millioner kroner.

I fjor snudde derimot alt for krafttraderen. Aas spekulerte på at forskjellen mellom tyske og nordiske kraftpriser skulle bli smalere. Etter Aas inngikk veddemålet på Nasdaq-børsen økte derimot differansen mellom nordiske og tyske strømpriser.

Stigende kull-, gass. og CO₂-priser, sammen med store nedbørsmengder på høsten i Norden jobbet mot Aas' veddemål. Aas hadde ikke tilstrekkelig med likvide midler til å dekke opp for de urealiserte tapene, noe som var påkrevd, og Nasdaq tvangssolgte porteføljen til store tap.

Aas sendte en uvanlig pressemelding til norske redaksjoner 13. september hvor han uttalte at trolig ville bli personlig konkurs.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Einar Aas-selskap tjente 56 millioner kroner i fjor: – Overført kreditorer

  2. Einar Aas har solgt eiendommer for 150 millioner

  3. Prisen på Einar Aas-hytte satt ned med syv millioner

  4. Einar Aas' eiendommer i Spania verdsettes til flere hundre mill.

  5. Aas dempet underskudd med 178 millioner på ett år