Kina opprettholder straffetoll på silisium fra USA

Kina viderefører straffetollen på silisium fra USA, som norske Rec Silicon produserer til solcelleindustrien.

Publisert:

Straffetollen ble innført i januar 2014 og er på 57 prosent. I en kunngjøring fra det kinesiske handelsdepartementet søndag kommer det frem at straffetollen skal videreføres.

Forpliktet seg til silisiumkjøp

Onsdag signerte USAs president Donald Trump og Kinas visestatsminister Liu He første fase av handelsavtalen. I avtalen skal Kina ha forpliktet seg til å kjøpe silisium fra USA. Hvor mye Kina skulle kjøpe er ikke kjent.

Handelsstridighetene mellom Kina og USA har i en årrekke avskåret Rec Silicon fra å eksportere polysilisium, som er en viktig ingrediens i produksjonen av blant annet solcellepaneler, til det kinesiske markedet.

Som følge av striden måtte Rec i juli stenge produksjonen ved sitt anlegg i Moses Lake, hvor selskapet har investert 1,7 milliarder dollar, tilsvarende 15 milliarder kroner etter dagens kurs. 450 ansatte måtte gå som følge av nedstengningen.

Rec-aksjen steg kraftig etter signeringen av handelsavtalen onsdag.

E24 har ikke lykkes i å få en kommentar fra Rec søndag.

Folkefavoritt

Rec-aksjen er populær blant nordmenn, og ifølge statistikk fra Aksje Norge satt over 22.000 norske privatpersoner med Rec-aksjer i 2019. Til Finansavisen forteller Nordnet at interessen for aksjen også har tatt seg opp etter at Kjell Inge Røkkes Aker kom inn på eiersiden.

Les også

Handelsavtale åpner Kina for Rec: – Svært positivt

Røkke inn

Kjell Inge Røkkes Aker kjøpte i starten av desember Jens Ulltveit-Moes aksjer i Rec Silicon for 85 millioner kroner. Røkke og Aker fikk en rabatt på 38 prosent mot Recs sluttkurs dagen før handelen.

Siden Røkkes kjøp er aksjen opp rundt 90 prosent.

Les også

Kjell Inge Røkkes Aker kjøper Ulltveit-Moes aksjepost i Rec Silicon for 85 millioner

Les også

Røkke slo «knockout» på Rec-veddemål

Les også

Jens Ulltveit-Moes Rec-exit: Har tapt over 900 millioner på fem år

Publisert:
Gå til e24.no