Aksjeanbefalinger

DNBs kapitalforvaltere kjøper aksjer igjen: Mener den politiske risikoen er mindre

DNB Asset Management lastet opp med aksjer før årets to siste børsmåneder. – Kan få en positiv avslutning på året, sier porteføljeforvalter.

BEDRE STEMNINHG: DNBs forvalter laster opp aksjer - de mener den bedrede geopolitiske stemningen gjør det enklere å være optimist for årets avslutning. Her ser vi USA-president Donald Trump og hans kinesiske kollega Xi Jinping.

Kevin Lamarque / X00157
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Storbanken DNBs forvaltere i DNB Asset Management solgte seg gjennom høsten ned i aksjer og har frem til nå vært såkalt nøytralvektet.

Nå har de imidlertid snudd i synet og gått til overvekt i aksjer for november.

Porteføljeforvalter Kjartan Farestveit forklarer endringen med det de oppfatter som en mer positiv politisk situasjon.

– Det som fra tid til annen har plaget aksjemarkedet i år er knyttet til handelskrig og brexit, og nå i oktober har vi sett at sjansen for hard brexit er redusert. Det er ser også ut som at kineserne og amerikanerne er mer innstilt på å få til en delvis avtale, sier Farestveit.

Å være overvekt i betyr at man tror en spesifikk investeringskategori, for eksempel aksjer, vil gjøre det bedre enn andre investeringer, og at man derfor lar den være en større del av porteføljen enn normalt.

«Med den amerikanske og europeiske i spissen, har sentralbankene i høst kommet med nye lettelser som skal stimulere økonomisk aktivitet. Prisstigning er i alle fall foreløpig ikke en utfordring, og sentralbankene kan tillate slik politikk lenge», skriver Kjartan Farestveit i DNB Asset Mangement i et notat.

DNB
Les også

Norsk kapitalforvalter dumper aksjer for milliarder: – Vi er posisjonert for en korreksjon

– Ser ut til å levere helt greie tall

Farestveit peker samtidig på at flere av verdens sentralbanker, blant disse amerikanske Federal Reserve, har kuttet renten ytterligere i høst.

– Selskapene ser også ut til å levere helt greie tall for tredje kvartal. Hovedinntrykket er tilfredsstillende og det har bidratt til positiv avkastning i aksjemarkedet denne måneden, sier Farestveit.

Han tror også de såkalte PMI-tallene i Europa og USA, en mye brukt temperaturmåler for industrien, som har falt til rekordlave nivåer, vil ta seg opp etter hvert som den politiske usikkerheten roer seg.

Holder på norske obligasjoner

Kapitalforvalteren mener de globale aksjesektorene det nå er lurt å være overvektet i er: Finans, syklisk konsum, industri og materialer. Samtidig bør man holde seg unna: Helse, forsyning, eiendom og stabilt konsum.

De ferske aksjekjøpene finansieres ved å selge i det norske pengemarkedet.

– Årsaken til at vi ikke selger norske obligasjoner er at løpende avkastning er om lag 0,5 prosentpoeng høyere her enn i pengemarkedet, samtidig som Norges Bank har uttalt seg avventende til å sette rentene videre opp, skriver Farestveit i en oppdatering.

Han understreker at aksjemarkedet nå går inn i en periode som historisk pleier å være god.

– Det er som alltid usikkerhet og risiko og vi er spente. Men med lave renter og et godt arbeidsmarked i USA kan vi få en bra avslutning på året, sier forvalteren.

Aksjemarkedet har i perioden DNB Asset Management har vært nøytralvektet også vært sterkt, der blant annet Wall Street har steget til nye rekordnivåer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksjeanbefalinger
 2. Handelskrig
 3. DNB
 4. Federal Reserve
 5. Brexit
 6. Wall Street

Flere artikler

 1. Forvalter om Oslo Børs: – Veien videre blir mer humpete

 2. Norsk kapitalforvalter dumper aksjer for milliarder: – Vi er posisjonert for en korreksjon

 3. Oljeaksjer skyter fart: Har lagt på seg 157 milliarder på to måneder

 4. Oslo Børs har vanligvis slått globale aksjer: – Jeg tror ikke det vil fortsette

 5. Brems i verdensøkonomien barberer inntjeningen på Oslo Børs: – Det går dårligere