SAS-aksjen stiger etter positivt resultatvarsel

Etter et tøft år med både pilotstreik og økte drivstoffutgifter varsler SAS et solid resultat etter regnskapsåret.

Publisert:

Flyselskapet SAS varslet i forbindelse med rapporteringen av tredje kvartal at «det ville bli utfordrende å få et positivt resultat før skatt justert for engangseffekter» i regnskapsåret 2019.

Etter at selskapets regnskapsår ble avsluttet i utgangen av oktober, opplyser selskapet nå at det ser langt mer positivt på den økonomiske utviklingen.

SAS venter nå et resultat før skatt justert for engangseffekter på 700–800 millioner svenske kroner i regnskapsåret 2019.

Det melder selskapet i forbindelse med fremleggelsen av trafikktallene for oktober.

– Det er godt levert av SAS, i et år hvor driftstoffutgiftene har økt med opptil 2 milliarder svenske kroner, på grunn av høyere oljepris, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir i en kommentar.

Fraktet flere i oktober

Flyselskapet opererer med avvikende regnskapsår noe som gjør at regnskapsåret ble avsluttet i utgangen av oktober.

– Til tross for et utfordrende år er vi glade for å kunne vise en sterk utvikling i vår virksomhet i løpet av de siste månedene av regnskapsåret 2019, sier SAS-sjef Rickard Gustafson i en uttalelse.

SAS-aksjen er opp 6,6 prosent på Stockholmsbørsen en time etter nyheten ble kjent.

I oktober fraktet SAS totalt 2,82 millioner passasjerer inkludert charterreisende, noe som er en vekst på 3,6 prosent sammenlignet med året før.

– SAS leverer som forventet moderat vekst i antallet passasjerer, hvor det fremdeles er positiv vekst i Europa og Norden. Dette til tross for kraftig fall i det totale innenriks passasjervolumet i Sverige og Danmark, sier Elnæs i WinAir.

Selskapet opplyser at fyllingsgraden var på 76,3 prosent i forrige måned, noe som er en økning på 0,7 prosentpoeng fra oktober i fjor.

– Preges av handelskrig og uro i Hongkong

Inntektene per fløyet passasjerkilometer endte på 1,03 svenske kroner, en økning på 4,4 prosent fra året før. Samtidig økte antallet inntektsgivende setekilometer (RPK) med 3,1 prosent, mens den totale kapasiteten økte med 2,2 prosent.

Går man tettere på tallene viser de at antallet passasjerkilometer interkontinentalt faller med 1,4 prosent. Samtidig som veksten i Europa og innenriks i Norden er på over fem prosent.

– Interkontinentale ruter er preget av handelskrig og uro i Hongkong, det slår ut i redusert etterspørsel, sier Elnæs.

SAS melder samtidig at det kan vise til en punktlighet på 84 prosent i oktober, en oppgang på 1,5 prosentpoeng fra samme periode i fjor. Samtidig viser tallene over regulariteten at 98,7 prosent av de planlagte flygingene ble gjennomført, opp 0,8 prosentpoeng fra oktober 2018.

Meldingen fra flyselskapet
Publisert:
Gå til e24.no