Laksegigantene til himmels og i kjelleren på børs etter kvartalstall

– Ytterpunktene er store, med aksjeutslag på mellom opp 20 prosent og ned 13 prosent, sier sjømatanalytiker om markedets reaksjon på oppdrettsgigantenes tredje kvartal.

Salmar burde vært priset høyere, sier analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities om laksegiganten som er ned 15 prosent på Oslo Børs det siste året.
Publisert: Publisert:

De største lakseselskapene på Oslo Børs har nå vært i ilden med rapporteringen for årets tredje kvartal, som omtales av ekspertene som svak.

– Tredje kvartal var et kvartal der vi visste at spotprisene var lave, så at resultatene ble svakere enn i samme periode i fjor var ventet, sier sjømatanalytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities til E24.

Det tyngede kvartalet forklares i stor grad med lave laksepriser etter en voldsom volumøkning i perioden, på grunn av mye slakting og gode vekstforhold.

Sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets peker også på økte kostnader for selskapene i tredje kvartal.

– En fellesnevner hos de fleste har vært at en eller flere divisjoner som har hatt høyere kostnader enn forventet, sier han.

Les også

Lerøys kvartalstall skuffer både eget styre og analytikere

– Ytterpunktene er store

De to analytikerne trekker frem Bakkafrost og Grieg Seafood som vinnerne for tremånedersperioden, mens taperen er Lerøy Seafood.

– Ytterpunktene er store dette kvartalet, med aksjeutslag på mellom opp 20 prosent og ned 13 prosent, påpeker Tønseth.

Lerøy-aksjen raste på Børsen fredag etter at selskapet leverte et betydelig resultatfall for tredje kvartal, tynget av lave priser og høye kostnader. Grieg Seafood og Bakkafrost ble begge sendt rett opp av markedet etter sine kvartalstall.

Kjølås Johannessen i Pareto understreker at Bakkafrost i tredje kvartal viser at selskapet har en unik posisjon i sektoren.

– De klarer å få en bedre pris enn de andre selv om de selger det samme produktet, ettersom de har større fisk, sier han.

Om Griegs resultatfremleggelse trekker Tønseth frem:

– Grieg-aksjen har gått ekstremt bra etter rapporteringen, rett og slett fordi de satt seg et ambisiøst volummål i 2025 på 150.000 tonn, og det liker markedet å høre.

– Utsiktene ser positive ut

Sjømatsektoren har vært en vinner på Oslo Børs de siste årene, med kraftig oppgang i lakseselskapenes aksjekurser. I år er avkastningen til sjømatindeksen på 13 prosent, til tross for et fall på rundt fem prosent fredag.

– Vi synes sektoren er relativt høyt priset, men mener fortsatt at man skal være investert i den, påpeker Kjølås Johannessen i Pareto.

Han viser blant annet til fortsatt høy etterspørsel etter laks.

– Det er lite lageroppbygging. Verden vil spise laks, og utsiktene ser positive ut i mange år fremover.

– Selskapene har nå også forsterket inntrykket av at det blir en lav tilbudsvekst neste år, som skal være bra for prisene, sier Pareto-analytikeren.

Tønseth i Sparebank 1 Markets beholder også et positivt syn på sjømatsektoren.

– Fundamentalt sett har lite endret seg den siste måneden. Vi står fortsatt på det synet at vi forventer en klart høyere laksepris i 2020 enn i 2019.

– Tror de fleste er innforstått med økt skattetrykk

Etter flere år med økende lønnsomhet i oppdrettsbransjen, konkluderte flertallet i et regjeringsoppnevnt utvalg i forrige uke med et forslag om å innføre en ekstraskatt (såkalt grunnrenteskatt) på næringen.

Utvalget foreslår å sette satsen for en slik skatt på 40 prosent, noe som vil gi årlige inntekter (proveny) på rundt syv milliarder kroner.

Forslaget sendte flere lakseaksjer nedover, et fall som ble forsterket fredag etter at amerikanske myndigheter åpner en etterforskning av Mowi, Salmar og Grieg Seafood etter anklager om prissamarbeid i et påstått priskartell.

Kjølås Johannessen mener skattedebatten trolig vil henge over sektoren en stund.

– Vi tror ikke den blir innført i den formen som nå er forslått noen gang, men det vil nok være en debatt fremover om hvordan sektoren skal bli skattlagt hardere, som kan være litt negativt.

– Men på en annen side tror jeg at de fleste er innforstått med og forventer at det skal bli et noe økt skattetrykk, sier analytikeren.

Publisert:
Gå til e24.no