Venter resultatsmell for verdens oljekjemper

Tallslippene kommer på løpende bånd fra fem av verdens største oljeselskaper denne uken, og analytikerne venter kraftig resultatfall.

VENTER LAVERE OVERSKUDD: Exxon Mobil er blant oljekjempene som legger frem kvartalsresultater denne uke. Illustrasjonsfoto.
Publisert: Publisert:

Equinor ble rammet av prisfall på olje og gass i sitt siste kvartal, men også andre selskaper i bransjen må se sine overskudd krympe kraftig.

Tirsdag leverte BP et kraftig resultatfall, og analytikerne venter heller ikke at det blir noen jubeltall fra de andre oljegigantene når de skal ilden denne uken.

Etter BP kommer franske Totals resultater i morgen før Shell-tallene kommer torsdag og amerikanske Exxon Mobil og Chevron skal legge frem sine resultater fredag.

Ifølge Bloomberg har analytikerne ventet at de fem oljegigantenes resultater vil falle med 42 prosent i gjennomsnitt, blant annet på grunn av lavere oljepris i kvartalet.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet påpeker at oljeselskapene likevel tjener gode penger med dagens oljepris etter at de har kuttet kostnader de siste årene, og at de har rom til å betale ut store utbytter til aksjonærene.

– Hvis man ser på kontantstrømmen synes jeg oljeselskapene gjør det veldig bra. De fleste har fokusert på å få ned lønnsomhetsprisen sin kraftig, og så lenge oljeprisen er i området 60 dollar per fat er det mange av de internasjonale aktørene som har bra marginer og en enorm utbyttekapasitet, sier han.

Les på E24+

Oljekrasjets tapere kommer opp fra dypet

Venter smell for oljeselskapene

Energi er også den sektoren som ligger an til den største svekkelsen på de amerikanske børsene, ifølge analysefirmaet FactSet.

Prognosen er at inntjeningen vil falle nærmere 40 prosent i tredje kvartal fra samme periode i fjor, etter at den amerikanske oljeprisen har falt med 19 prosent til 56,4 dollar per fat i perioden.

– Det blir et ganske stort fall, og det slår rett inn på inntjeningen i energisektoren, sier investeringsdirektør Leif Rune Rein i Nordea Liv.

Samtidig har gassprisene i USA falt med rundt 23 prosent, ifølge Wall Street Journal.

Dette tror analytikerne om tallslippene denne uken:

  • Analytikerne venter at amerikanske Exxon Mobils overskudd vil mer enn halveres når fasiten slippes på fredag, mens inntektene er antatt å synke til 64,8 milliarder dollar i tredje kvartal fra 76,6 milliarder dollar i tilsvarende periode i fjor.
  • Samme dag legger konkurrenten Chevron frem sine resultater, og analytikerne tror på et resultatfall på nærmere 30 prosent. Et tilsvarende fall er ventet fra franske Total.
  • Det er også ventet lavere overskudd i oljegiganten Royal Dutch Shell, hvor analytikerkorpset tror resultatet falt til 3,9 milliarder dollar i kvartalet fra 5,8 milliarder dollar i tilsvarende periode i fjor.
Les også

Equinor-sjefen venter lavere olje- og gasspriser

Energipriser under press

Til tross at oljekartellet Opec har redusert produksjonen har oljeprisen vært under press på grunn av blant annet svakere vekst i etterspørselen, i kjølvannet av vekstbrems i verdensøkonomien.

Nordsjøoljen handles for 61 dollar per fat tirsdag. Prisen har falt fra årets topp på 74 dollar fatet i april, mens den var helt oppe i 86 dollar på det høyeste i fjor.

Les også

Nordea Markets kutter oljeprisanslaget for neste år

Også gassprisene er lavere i kvartalet.

Kraftig økning i produksjonen har dempet gassprisene i USA betydelig de siste årene. Den siste tiden har også lagrene bygget seg kraftig opp, og for første gang på to år ligger amerikanske gasslagre nå over femårssnittet. Det bidrar til å dempe prisene.

Det internasjonale energibyrået (IEA) anslo i juni at USA vil lede an blant gassprodusentene de neste årene, takket være utviklingen av landets skifergass.

USA hadde i 2018 den største veksten i gassproduksjon siden 1951, og andelen skifergass i produksjonen har blitt mer enn doblet siden 2010, fra 29 prosent til 72 prosent.

Frem mot 2024 vil også gassproduksjonen i resten av verden øke, med unntak av Europa, ifølge prognosene til IEA.

Noe av forklaringen til de lave gassprisene i Europa er en overflod av flytende naturgass (LNG), etter at produksjonen har økt og en rekke nye eksportterminaler har kommet til de siste årene, blant annet fra USA, Australia, Qatar og Russland.

Aksjene til BP, Total (FP), Chevron (CVX), Shell (RDSB) og Exxon Mobil (XOM) har gjort det svakere enn det generelle aksjemarkedet i år (SXXP, grønn graf, er aksjemarkedet i Europa, mens S&P 500 er den røde grafen).

Aksjene til BP, Total (FP), Chevron (CVX), Shell (RDSB) og Exxon Mobil (XOM) har gjort det svakere enn det generelle aksjemarkedet i år (SXXP, grønn graf, er aksjemarkedet i Europa, mens S&P 500 er den røde grafen).
Publisert:
Gå til e24.no