PMI-undersøkelser fra hele Europa: Her blir norsk industri akterutseilt
Derfor spurter Danmark og Sverige fra norsk industri.
SKLIR IFRA: Verdens største containerskip, fra det danske rederiet Mærsk McKinney Møller, ankommer svenske Gøteborg i 2013. Ferske tall viser at norsk industri faller ifra målt mot svenskene og danskene.
Utvikling i norsk industri er nesten til å grine av sammenlignet med Danmark og Sverige - hvor industrien nå går så det griner.
Mandag morgen har innkjøpssjefene i industrien i Europa sagt sitt gjennom de månedlige innkjøpsjefindeksene.
Slås av de fleste
Innkjøpssjefsindeksen, ofte forkortet pmi, er et forventningstall.
Statistikken viser hvor mange prosent av innkjøpssjefene i utvalgte bedrifter som opplever at produksjonstakten øker. Statistikken er et viktig makroøkonomitall.
Selv om den norske pmi-indeksen mandag klatret opp fra en begredelig november-måling på 47,8 - og endte på 51,4 - må vi se i øynene at norsk industri blir slått av de fleste.
Kun den greske pmi-indeksen endte svakere enn den norske av de europeiske landene som Markit Economics har offentliggjort pmi-indeks for mandag morgen.
Innkjøpssjefer avlyser krisevarsel
Bedre i Italia
Til tross for banker i krise, viser den italienske pmi-indeksen at det går bedre for italiensk industri enn for norsk industri. Også fransk industri gjør det bedre enn vår, skal vi tro pmi-indeksene.
Og i Sverige og Danmark går det veldig bra. Der er pmi-indeksene på historisk høye nivåer på godt over 60 og sender norsk industri på skandinavisk jumboplass.
– Det bildet vi ser i Norge er et fortsatt fall i etterspørselen fra olje- og gassnæringen. Bremsen i oljesektoren er fortsatt betydelig, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.
OVERVÅKER: En kontrollerer insulinproduksjonen ved Novo Nordisk sin fabrikk i Kalunborg i Danmark.
Og direktør Knut E. Sunde i bransjeorganisasjonen Norsk Industri tror oljefallet fortsatt vil bremse norsk industri inn i 2017.
– For industrien totalt sett så må vi bare få nullstilt olje- og gassektoren. Det håper vi vil skje i løpet av 2017, sier Sunde til E24.
– Oljebunnen er ikke nådd
Fortsatt oljebrems
Han sier at selv om mye nedbemanning er gjort innen for oljeleverandørnæringen, så er det fortsatt behov for justeringer.
– Leverandørindustrien er ikke ferdig med å tilpasse seg, sier han.
– Når kan vi få like gode industritall fra Norge som i Sverige?
– Ikke med det første, sier han.
Bernhardsen i Nordea Markets er enig med Sunde i at det ligger an til at bunnen for olje- og gassrelatert industri kommer i 2017, slik utsiktene er i dag.
Ifølge sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank, som er med på å utarbeide den norske pmi-indeksen, forteller utviklingen i indeksen de siste månedene en avtagende vekst i norsk industri.
Det kommer samtidig som at den norske kronekursen styrket seg gjennom 2016 ettersom oljeprisene tok seg betydelig opp fra bunnen i fjor vinter.
SVUNNEN STORHETSTID: Sverige går bedre - men også de har opplevd å blø jobber. Her ser vi den gamle SAAB-fabrikken i Trollhättan ligge brakk, med ugress voksende opp av asfalten på parkeringsplassen.
Sunde i Norsk Industri tror ikke at den noe sterkere kronen har påvirket aktiviteten i industrien i betydelig grad.
For første gang på 54 år: Sveriges mest solgte bil er ikke en Volvo
– Industribedriftene var klar over at den aller svakeste kronekursen ikke ville vare, sier han.
På det svakeste kostet en euro helt oppe i 9,70 kroner, mens den mandag koster vel 9,05 kroner.
Han betegner dagens kronekurs som ganske svak og at den ligger på et nivå som norsk industri lever godt med.
– Vi er ganske sikre på at gårsdagens, og da mener jeg tiden før oljeprisfallet, kronekurs ikke kommer tilbake, sier han.
Før oljeprisfallet kostet euroen, når man ser bort fra uroen rundt finanskrisen i 2008, ned mot og tidvis under åtte kroner.
Det skapte utfordringer for norske industribedrifter som konkurrerte med bedrifter som hadde sine kostnader i euro.