Var verdens største selskap i 2011: Exxon kastes ut av Dow Jones

Oljegiganten er et av tre selskaper som forsvinner fra den eldste indeksen i USA, i det som er den største opprydningen på syv år. Et grep fra Apple får skylden.

FJERNES: Exxon Mobil-aksjen vil fra mandag ikke lengre være en del av Dow Jones-indeksen.
Dagen på Wall Street
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Exxon Mobile vil fra førstkommende mandag ikke lenger være en del av den 124 år gamle industriindeksen Dow Jones. Det bekrefter S&P Dow Jones Indicies som administrerer indeksen i en pressemelding.

Dermed forsvinner det lengstlevende medlemmet av indeksen ut. Exxon Mobile var tilbake i 2011 det største selskapet i verden. Så kom teknologigigantene, oljekrisen og til slutt ble det coronakrisen som sendte selskapet ut av den verdenskjente indeksen.

Exxon byttes ut med IT-konsernet Salesforce, i det som er den største endringen av indeksen på syv år, ifølge Bloomberg.

Samtidig går våpenprodusenten Raytheon og legemiddelgiganten Pfizer ut av indeksen. Inn for disse kommer bioteknologiselskapet Amgen og industrileverandøren Honeywell.

– Disse endringene er et tegn i tiden – ut med energi og inn med skyen, sier investeringssjef Chris Zaccarelli i Independent Advisor Alliance til Bloomberg.

Les på E24+

Tesla-aksjen inn i indeks: Må rydde plass til en kjempe

Apple-splitt har skylden

Det er et av teknologigiganten Apples siste grep som fører til at det nå gjøres endringer i sammensetningen av Dow Jones-indeksen.

I forbindelse med fremleggelsen av kvartalsrapport gjorde Apple det kjent at det denne uken vil gjennomføre en aksjesplitt. Dette innebærer i dette tilfellet at én aksje blir til fire, og at de nåværende aksjonærene dermed får tre nye aksjer per aksje de eier.

Dette gjør normalt at aksjekursen reduseres tilsvarende, noe som igjen senker Dow Jones-indeksens vekting mot teknologiselskaper. Årsaken til dette er at indeksen er en såkalt prisvektet indeks.

Det er dette som gjør at S&P Dow Jones Indicies nå ser seg nødt til å endre sammensetningen.

– I utgangspunktet reduserte Apple Dows vekting i teknologiselskaper fra 27,6 til 20,3 prosent. Det er en betydelig nedgang, sier senioranalytiker Howard Silverblatt ved S&P Dow Jones Indicies til CNBC.

Les på E24+

Aksjesplitt: Børstrikset som kan tiltrekke seg småsparerne

Uvanlig splitt

Blant selskapene på Dow Jones er det høyst uvanlig at det gjennomføres aksjesplitt. Sist gang det skjedde var da Nike delte aksjen i to. Samtidig er det bare den attende gangen siden 1999 at et selskap på indeksen gjennomfører en splitt, ifølge Silverblatt.

Grepet gjør at Apple går fra å være den mest betydningsfulle aksjen på indeksen, til å bli den 17. mest betydningsfulle aksjen. Topplasseringen overtas samtidig av UnitedHealth Group, ifølge Wall Street Journal.

Endringene i indeksen vil ikke få noen følger for Dow Jones-indeksens verdi, understreker S&P Dow Jones Indicies. Dette fordi formelen som utregner indeksens verdi vil bli endret i forkant av børsåpningen mandag 31. august, når endringen gjennomføres.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Dow Jones
 3. Exxon
 4. UnitedHealth Group
 5. Amgen
 6. Salesforce
 7. Honeywell

Flere artikler

 1. Tesla og Apple hoppet på Wall Street etter aksjesplitt

 2. Apple er igjen verdens mest verdifulle selskap

 3. Oppgang sju av de sju siste dagene for S&P 500

 4. Teknologirally på Wall Street

 5. Dagen endte svakt opp på Wall Street: Leketøysprodusent hoppet 12 prosent