Equinors kvartalsrapport

Equinor-sjefen: – Gassmarkedet er ekstremt sterkt

Equinor-sjef Anders Opedal kan glede seg over uvanlig sterke gasspriser i Europa. Resultatet for avdelingen med ansvar for markedsføring ble imidlertid kraftig dempet i andre kvartal.

Konsernsjef Anders Opedal i Equinor besøker Troll A-plattformen. Troll er Norges desidert største gassfelt.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Equinor kjører på med gassproduksjon på grunn av høye priser i Europa.

Selskapet fikk hele 237 prosent mer per enhet gass det solgte i Europa i andre kvartal enn i samme periode i fjor.

Det bidro til et sterkt resultat i andre kvartal for den norske olje- og gasskjempen.

Blant årsakene til de økte gassprisene er økonomisk oppgang etter coronakrisen, stort behov for varme og at det er lite gass igjen på lager.

Equinor solgte gass i Europa til en snittpris på 7,54 dollar per millioner britiske varmeenheter (MMBtu) i andre kvartal, opp fra bare 2,24 dollar per MMBtu på samme tid for ett år siden.

– Gassmarkedet er ekstremt sterkt, med rekordpriser nå i sommer, sier Equinor-sjef Anders Opedal til E24.

– Det skyldes ikke minst flere elementer i vinter. Du fikk først en veldig kald vinter i Asia, og så fikk du en kald vinter i Europa, og den kalde perioden strakk seg langt ut i mai. Det gjorde at det kom lite LNG til Europa, og lagrene ble ganske tomme, sier han.

I USA er gassen mye billigere enn i Europa, men også der fikk selskapet mer for gassen enn i fjor. Equinor solgte i snitt gass i USA til 2,25 dollar per MMBtu i andre kvartal, opp fra 1,47 dollar per MMBtu for ett år siden.

– Vil vedvare

Equinor-sjefen peker på at prisene på flytende naturgass (LNG) holder seg høye, og at det kommer lite LNG til Europa også i sommer.

– Det holder prisene oppe, og det er noe vi ser vil vedvare utover høsten og frem mot vinteren. Så får vi se hvilket vær vi får i vinter. For til syvende og sist er gassprisene avhengige av været, sier Opedal.

Equinor er en av Europas største leverandører av naturgass, som fraktes gjennom rør fra norsk sokkel til Europa. En annen stor aktør i dette markedet er russiske Gazprom. I tillegg fraktes det også flytende naturgass (LNG) med skip til Europa fra blant annet USA og Qatar.

Selv har ikke Equinor så mye LNG å by på for tiden, etter at en dramatisk brann i fjor stengte selskapets LNG-produksjonsanlegg på Melkøya i Hammerfest. Anlegget er ventet å starte opp igjen i slutten av mars 2022.

Les også

Beste Equinor-kvartal på norsk sokkel siden 2014

Tapte penger på prissikring

Equinor la onsdag frem betydelig sterkere tall for andre kvartal enn i fjor, med et justert resultat før skatt på 4,64 milliarder dollar sammenlignet med 354 millioner dollar for ett år siden.

Resultatet svekket seg imidlertid i Markedsførings-, midtstrøm- og prosesseringssegmentet (MMP), som blant annet har ansvar for Equinors salg av olje og gass. Enheten leverte et justert resultat før skatt på 144 millioner dollar i andre kvartal, ned fra 1,16 milliarder dollar på samme tid i fjor.

Dette skyldes ifølge Equinor tap på prissikring av gass, i tillegg til at Hammerfest LNG er stengt og at marginene på Equinors oljeraffinerier er svake. Equinor meldte for øvrig i juni at selskapet ville selge raffineriet sitt i danske Kalundborg, og bare sitte igjen med raffineriet på Mongstad.

Den siste tiden har gassprisene i Europa nådd nye høyder. Ifølge CME Group er prisen på gass for leveranse i august oppe i hele 13 dollar per MMBtu ved nederlandske TTF.

– Det ble kaldt i Asia og Europa, og du fikk problemer med leveranser fra en del LNG-anlegg som gikk ned, og problemer med Panama-kanalen. Så det var mange elementer som spilte inn og gjorde at markedet oppførte seg på en annen måte enn det vi hadde forventet, sier Opedal.

Les også

Equinor mangedoblet fjorårets resultat

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinors kvartalsrapport
 2. LNG
 3. Gass
 4. Anders Opedal
 5. Equinor
 6. Hammerfest
 7. Troll

Flere artikler

 1. Ekstraordinært Equinor-grep: Lar olje ligge for å selge mer gass

 2. Equinor mangedoblet fjorårets resultat

 3. Equinor mer enn tidoblet resultatet i tredje kvartal

 4. Nytt rekordtall fra Equinor i første kvartal

 5. Equinor venter smell på gasshandel